Haberler

İtalyan Basını: Komutanlar Rusya'dan Özür Dilenmesinden Memnun Olmadı

Güncelleme:

Türkiye'yi sarsan darbe girişimlerine geniş yer ayıran İtalyan basını, "Komutanlar Rusya'dan özür dilenmesinden memnun olmadı" şeklinden bir ifade kullandı.

Türkiye'de dün gece yaşanan darbe kalkışması, İtalyan gazetelerinin hemen tümünde manşetten görüldü.

"ORDU GÜCÜ ELE GEÇİRDİ"

La Repubblica, "Darbe. Türkiye kaosta. Erdoğan: direnin" manşetiyle çıktı. Gazete, "Ordu gücü ele geçirdi. Ancak Cumhurbaşkanı darbenin başarısız olduğunu söyledi. Erdoğan'a karşı dün gece kanlı bir darbe yapıldı. Ülke, 80'li yıllarda, iç savaşta olduğu gibi yeniden düştü. Halk tankların önüne çıktı. Erdoğan bundan Fethullah Gülen'i sorumlu tuttu" diye yazdı.

"KERRY VE LAVROV AÇIKÇA DARBECİLERİ KINAMADI"

Habere 4 tam sayfa ayıran aynı gazete iç sayfadaki "Dünya liderlerinin endişesi. Obama Erdoğan'ı seçti" başlıklı bir yorum yazısında, ilk tepkilerin çok temkinli verildiğine, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşının "istikrar" ve "sürdürülebilirlik" yönünde açıklamalar yaptığına dikkat çekerek, "Ancak her ikisi de ne açıkça darbecileri kınadı ne de meşru olarak seçilmiş bir hükümetin tamamen savunulmasından yana durdu" denildi.
Türkiye'nin mühim bir partner olduğu belirtilen yorumda, "Öyle mühim ki, darbenin sonuçlarının ne olacağını anlamadan yanlış adımlar atılmasına ve riskli pozisyonlar alınmasına izin verilemez. Herkes Erdoğan'ın IŞİD'le ilgili geçmişteki suçları yokmuş numarası yapıyor… Obama da yaşananlar (Türkiye'de) hakkında düzenli bilgi aldı ve demokratik olarak seçilmiş hükümeti savundu" ifadelerine yer verildi.

"KOMUTANLAR RUSYA'DAN ÖZÜR DİLENMESİNDEN MEMNUN OLMADI"

"Generallerin son meydan okuması" şeklinde bir başlıkla sunulan başka bir yorum yazısında ise, Erdoğan'ın düne kadar askeri kontrol etmeyi başardığı, Mısır'la ilişkilerini koparmasının nedeninin de, orada yaşanan darbeye karşı durmasından dolayı olduğu belirtildi.
Dengeli giden bir ilişkinin ardından, Suriye krizinin patlak vermesiyle Türkiye'de askeri kanattan Cumhurbaşkanının bu ülkeye yönelik girişimleri konusunda hoşnutsuzluk sesleri yükselmeye başladığı belirtilen yazıda, "Darbenin oluşumu için, Haziran'ın son haftaları karar verici oldu. Komutanlar, jetin düşürülmesinden dolayı özür dilenmesi, Putin'e doğru yüz döndürülmesinden memnun olmadı" iddiasında bulunuldu.

Türkiye'de gerçek bir "Sultanlık" getirecek Anayasa reformu meselesine de değinilen yazıda bunun, Atatürk'ün cumhuriyet kurumlarının tamamen gömülmesine yol açabileceği belirtildi.

"ERDOĞAN BİR ÇEŞİT AZİZ GİBİ"

Corriere della Sera ise, "Darbe. Türkiye'de kaos" manşetiyle ve konuya ilişkin 6 tam sayfayla okuyuculara ulaştı. Gazete, ordunun bölündüğünü vurgulayan darbe girişimi haberinde, "Nihayetinde Erdoğan'ın paranoyası gerçek oldu gibi görünüyor…. Binlerce insan sokaklara döküldü, tankların üzerine çıktı, askerleri durdurmaya çalıştı" diye yazdı.
Erdoğan'ın, darbe kalkışması sırasında Almanya'dan talep ettiği sığınma talebinin geri çevrildiği yönündeki iddiaya yer veren gazete, "O İstanbul'a döndü. 13 yılda da görüldüğü gibi Erdoğan hemen pes etmeyen biri" şeklinde yazdı ve sevenleri tarafından Erdoğan'ın bir çeşit "aziz" gibi ve ekonomik mucizenin babası olarak görüldüğü de belirtildi.

"ASKER TÜRKİYE'NİN ZAYIF ANINDAN FAYDALANDI"

Gazetede, askeri darbenin gerçekleşmesi halindeki senaryoların da kaleme alındığı bir yazıda, Erdoğan'ın istediği gibi muhafazakar-İslami bir dönüşüm karşısında derhal ülkeye laik karakterin geri kazandırılacağı, IŞİD ve El Nusra gibi Esad karşısında savaşan Sünni gruplarla bağın koparılacağı ve bunun Beşar Esad Suriye'sine yakınlaşmaya yol açabileceği kaydedildi. Yazıda, Türkiye'nin tüm komşularıyla sorunlu olduğu, Avrupa ile ilişkilerinde kötüleşme yaşandığı, Türk ordusuna göre Ortadoğu'yu vuran kriz karşısında Türkiye'nin yalnız kalamayacağı belirtilirken, askerin bu zayıf andan faydalanarak, Erdoğan'ı indirmeye çalışma girişiminde bulunduğu eklendi.

Türkiye'de halen ne olduğunun gerçekten anlaşılamadığını, burada yaşayan gazeteci ve gözlemcilerin bunun yeni bir askeri darbe olduğunu aktardığı belirtilen yazıda, son 13 yılda ordunun metodik olarak devlet işlerinden uzaklaştığı da vurgulandı.

"ERDOĞAN ÇAVUŞESKU İZLENİMİ VERİYOR"

Gazetenin Türkiye uzmanı muhabiri Antonio Ferrari ise yazısında, son haftalarda bir mucize yaşanarak, Türkiye'nin sorunlu olduğu ülkelerle barışmaya başladığına dikkat çekti ve "Başbakan, Rusya ile barışı sağlayarak, ABD ve tüm NATO üyeleri ile yumuşak bir tutum izleyerek, yeminli düşmanı Beşar Esad'a el uzatarak hataların düzeltilmesine yönelmiş gibiydi, dengeli bir hava bulunmuştu. Belki de böyle değildi, son haberler bize darbe hareketlerinin rejimin bir manevrası olabileceğini gösteriyor. Kim bilir. Erdoğan bize antikomünist bir Çavuşesku izlenimi veriyor. Rumen diktatörün sonunun ne olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

La Stampa ise, Soğuk Savaş döneminden beri NATO üyesi bir ülkede bir askeri darbeyle sarsılmamış olduğuna dikkat çekti ve Fethullah Gülen'in büyük bir vaiz olduğunu, subayların üzerinde etkili olabileceğini yazdı.

IL GIORNALE: ERDOĞAN DEVRİLDİ

Eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin ailesine ait olan İl Giornale'nin ise, "Türkiye'de askeri darbe: Erdoğan devrildi" ve "Laik subayların devrimi, İslamileşmeden daha güçlü" diye başlıklar atması ve "Atatürk'ün evlatları Türk ordusu, aylardır süren tansiyon ve kriz sonrası demokrasiyi savundu. Rusya ve ABD bunu kınamadı" ifadelerini kullanması dikkat çekti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Rusya Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title