Haberler

İtalya Senatosu'ndan Güvenoyu Alamayan Prodi Hükümeti Düştü

İtalya Adalet Bakanı Clemente Mastella'nın Görevinden İstifa Etmesi ve Hükümetten Desteğini Çektiğini Bildirmesiyle Başlayan Kriz, İtalyan Senatosu'ndaki Oylamada Hükümetin Güvenoyu Alamaması ile Neticelendi. Başbakan Prodi ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Massimo D'alema'nın Katılmadığı Oylamada, 146'ya Karşı 161 Hayır Oyu ile Romano Prodi Başbakanlığındaki Merkez-sol Hükümeti Düştü.

İtalya Adalet Bakanı Clemente Mastella'nın görevinden istifa etmesi ve hükümetten desteğini çektiğini bildirmesiyle başlayan kriz, İtalyan Senatosu'ndaki oylamada hükümetin güvenoyu alamaması ile neticelendi. Başbakan Prodi ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Massimo D'Alema'nın katılmadığı oylamada, 146'ya karşı 161 hayır oyu ile Romano Prodi başbakanlığındaki merkez-sol hükümeti düştü.

İtalyan Senatosu'nda yaklaşık 3 saat süren oturumun ardından başlayan oylamanın sonucunda hükümet güvenoyunu alamadı. Başbakan Prodi ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Massimo D'Alema, Senato Başkanı Franco Marini'nin senatörleri oy kullanmaya davet etmesiyle birlikte salonu terk ederken, oylama sonucunda 156 evete karşılık 161 hayır oyu ile hükümetin düştüğü açıklandı. Oylamada, eski Adalet Bakanı Clemente Mastella ile yine merkez soldan eski Dışişleri Bakanı Lamberto Dini'nin de hayır oyu

kullanması dikkat çekti. Bu arada, evet oyu kullanacağını açıklamasının ardından Mastella'nin lideri olduğu Udeur Partisi'nden ihraç edilen Senatör Nuccio Cusumano, oy kullanımına geçilmeden önce oldukça rahat olduğunu, yaptığı tercihin ülke halkının geleceği için olduğunu vurgulayarak, aldığı karardan pişman olmadığını ifade etti.

İtalya'da hükümet krizi geçtiğimiz hafta İtalyan savcıların, Adalet Bakanı Mastella'nın eşi Sandra Mastella için ev hapsi kararı almasıyla

başlamıştı. Sandra Mastella, Bölge Meclis Başkanı olarak görevini kötüye kullanma, istismar, siyasi kimliğini kullanarak partisine çıkar sağlamakla suçlanmıştı. Nisan 2006 yılında başbakanlık görevine gelen Prodi, sık sık güven oylamasına maruz kalmış, bugüne kadar az farklarla görevde kalmayı başarmıştı. Merkez sağın lideri Silvio Berlusconi'nin sık sık gündeme getirdiği erken seçim alternatifi ise, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ve Meclis Başkanı Fausto Bertinotti tarafından sıcak karşılanmamıştı.

Öte yandan, İtalya'da yıllardır süregelen ve ince dengelere dayalı koalisyon hükümetleri oluşmasının sorumlusu olarak gösterilen mevcut seçim yasasının da, düzenlenecek bir referandumla değiştirilmesi gündemde.

(DK-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title