Haberler

İtalya'nın AB Dönem Başkanlığı Konseri

AB Bakanı ve Başmüzakareci Çavuşoğlu: "İtalya ülkemizin AB üyelik müzakere sürecine en büyük destek veren ülkelerden biridir.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu,  "İtalya ülkemizin AB üyelik müzakere sürecine en büyük destek veren ülkelerden biridir. Türkiye- İtalya ilişkilerinin Türkiye-AB ilişkilerine yansıyacağını ümit ediyoruz" dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından, İtalya'nın AB Dönem Başkanlığı dolayısıyla düzenlenen konsere katıldı.

İtalya'yı kutlayan Çavuşoğlu, bu ülkenin dönem başkanlığındaki önceliklerini Türkiye'nin de paylaştığını söyledi.

Çavuşoğlu, "Umuyoruz ki İtalya'nın dönem başkanlığı, özellikle Avrupa Birliği'nin bugün yaşadığı ekonomik kriz, dış politikadaki bazı sorunlar ve yükselen aşırı sağ gibi sorunlara esaslı çözümler getirecek bir dönem başkanlığı olur. Ayrıca Birliğin felsefesine uygun bir şekilde Ortadoğu'da çatışmaların önlenmesi, savaşların sona ermesi ve sorunların çözümü için somut adımların atıldığı bir başkanlık olur" diye konuştu.

İtalya ile Türkiye ilişkilerini, özellikle son dönemde "mükemmel" olarak nitelendirmenin mümkün olduğunu belirten Çavuşoğlu, iki ülkenin ekonomiden sanata, eğitimden dış politikaya her alanda önemli iş birliklerinin bulunduğunu hatırlattı.

Çavuşoğlu ayrıca 20. yüzyılın en büyük sopranolarından biri olan ve 2008 yılında vefat eden Leyla Gencer'in Türkiye ile İtalya arasında 1953 yılında imzalanan bir kültür anlaşması çerçevesinde İtalya'da müzik eğitimi aldığını ve "TürkdDivası" olarak dünyaca üne kavuştuğunu aktardı.

Ünlü İtalyan tenor Luciano Pavarotti'nin de 1960'lı yıllarda Ankara Devlet Opera ve Bale'sine geldiğini belirten Çavuşoğlu, sanatın karşılıklı anlayış ve kültürel diyaloğun geliştirilmesindeki rolünün öneminden bahsetti.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"İtalya, ülkemizin AB üyelik müzakere sürecine en büyük destek veren ülkelerden biridir. Türkiye-İtalya ilişkilerinin Türkiye-AB ilişkilerine yansıyacağını ümit ediyoruz. Sayın Başbakanımızın dediği gibi 2014 yılının Türkiye'de AB yılı olması için reform sürecini hiç vazgeçmeden devam ettiriyoruz. Bu süreçte, özellikle Türkiye'nin AB Büyükelçisi Stefano Manservisi'nin belirttiği gibi fasılların açılmasını arzu ediyoruz."

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarante de Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerin bu dönem çok daha fazla gelişeceğine inandığını söyledi.

Scarante, İtalya'nın, dönem başkanlığı süresinceki en önemli üç hedefinin Avrupa'daki işsizliği ve insan ticaretini önlemek, istikrarlı ekonomik ortam sağlamak olduğunu belirtti.

Scarante, İtalya'nın Türk vatandaşları için Avrupa Birliği üyesi ülkelere vizesiz seyahat girişimini desteklediğini de vurguladı.

Avrupa Birliği'nin Türkiye Büyükelçisi ve AB'nin Türkiye Delegasyonu Başkanı Stefano Manservisi de İtalya'nın dönem başkanlığını kutladı.

İtalya'nın Avrupa Birliği'ne bu dönemde güçlü bir liderlik edeceğinden şüphesi bulunmadığını belirten Manservisi, bu ülkenin önündeki en büyük zorluklardan birinin işsizliği önlemenin olacağını söyledi.

Manservisi ayrıca İtalya'nın AB Dönem Başkanlığı döneminde Türkiye'nin üyelik süreci ile ilgili daha fazla fasıl açılmasına çalışacaklarını kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Birliği Türkiye İtalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title