Haberler

İtalya'daki Regeni cinayeti yargılamasında süreç durma noktasına geldi

Güncelleme:

İtalyan doktora öğrencisi Giulio Regeni'nin Mısır'da 2016'da cinayete kurban gitmesine ilişkin haklarında iddianame hazırlanan Mısırlı 4 üst düzey yetkilinin İtalya'da gıyaben yargılanabilmesi için kendilerine yapılması gereken ihbarın yapılamaması sebebiyle süreç durma noktasına geldi.

İtalyan doktora öğrencisi Giulio Regeni'nin Mısır'da 2016'da cinayete kurban gitmesine ilişkin haklarında iddianame hazırlanan Mısırlı 4 üst düzey yetkilinin İtalya'da gıyaben yargılanabilmesi için kendilerine yapılması gereken ihbarın yapılamaması sebebiyle süreç durma noktasına geldi.

İtalyan basınındaki haberlere göre, Roma'daki ön duruşma hakimi, Roma Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianamede, Regeni'yi kaçırmak, işkence yapmak ve öldürmek suçlamaları yöneltilen Mısır güvenlik ve istihbaratından General Tarık Sabir, Athar Kamil Muhammed İbrahim, Uhsam Helmi ve Magdi İbrahim Abdelal Şerif'in gıyaben yargılanabilmesi için gerekli ihbarın şüphelilere yapılamaması gerekçesiyle sonraki duruşmayı 10 Ekim tarihine erteledi.

4 şüpheliye haklarındaki suçlamalara dair gerekli ihbarın yapılması için İtalya Adalet Bakanlığının Mısır makamlarından iş birliği talep ettiği ancak bu talebe karşılık alamadığı, bunun da süreci durma noktasına getirdiği belirtildi.

Bu arada, ön duruşma hakimi, İtalyan jandarmasına 4 şüphelinin izini sürmek için çabalarını artırması talimatı verdi.

Giulio Regeni'nin ailesi ve avukatları ise Başbakan Mario Draghden konuya müdahale etmesini ve davada ilerleme kaydedilmesini sağlamasını istedi.

Giulio Regeni cinayeti

İngiliz Cambridge Üniversitesinde doktora öğrencisi olan 28 yaşındaki Giulio Regeni, Mısır'daki işçi sendikaları ve aktivistlerle ilgili araştırma yapmak üzere bu ülkede olduğu sırada 25 Ocak 2016'da ortadan kaybolmuş, 3 Şubat'ta Kahire-İskenderiye yolunda cesedi bulunmuştu. İtalya'nın o dönemki Kahire Büyükelçisi Maurizio Massari, Regeni'nin vücudunda işkence izleri gördüğünü belirtmişti.

Konuyu soruşturan İtalyan savcılara bilgi veren tanıklar, Regeni'nin Mısır Ulusal Güvenlik Ajansına mensup kişilerce kaçırıldığını ifade etmişti.

Regeni cinayetinde rolleri olduğu gerekçesiyle Roma Cumhuriyet Başsavcılığının Mısırlı 4 üst düzey yetkilinin yargılanması talebi, Roma'daki ön inceleme duruşmasında 25 Mayıs 2021'de kabul edilmişti.

Regeni'yi kaçırmak, işkence yapmak ve öldürmek suçlamaları yöneltilen Mısır güvenlik ve istihbaratından General Tarık Sabir, Athar Kamil Muhammed İbrahim, Uhsam Helmi ve Magdi İbrahim Abdelal Şerif'in gıyaben yargılanması, 14 Ekim 2021'de başlamıştı. Ancak bu duruşmada sanık avukatları, sanıkların davadan haberdar olup olmadıklarının teyit edilmesi, gerekli bildirimlerin yapılması ve buna dair kesin kanıt olması gerektiğini savunarak, davanın durdurulmasını talep etmişti. Mahkeme de bu talebi kabul ederek, davayı durdurmuş ve dosyayı ön duruşma hakimine iade etmişti.

İtalya Temsilciler Meclisi Regeni Cinayetini Araştırma Komisyonu, 1 Aralık 2021'de Regeni'nin Mısır'da cinayete kurban gitmesine ilişkin sorumluluğun Mısır güvenlik unsurlarına ait olduğunu belirten nihai bir raporu kabul etmişti.

Regeni'nin ölümü, İtalya ve Mısır arasında zaman zaman ilişkilerin gerilmesine yol açıyor. İtalyan kamuoyu ve makamları, Mısırlı yetkililerden Regeni'nin nasıl hayatını kaybettiğinin açıklığa kavuşturulmasını talep ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

İtalya Mısır Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title