Haberler

İtalya'daki Ermenilerden Cumhurbaşkanı Napolıtano'ya Mektup

İtalya’nın başkenti Roma’da yaşayan Ermeni toplumu temsilcileri, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’ya mektup yazarak, ‘Türkiye’nin 7000 Yıllık Tarihi’ konulu sergi hakkında ‘kırgın olduklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanlığı’nın cevabı ise Türkiye’yi kızdıracak nitelikte. Cevapta özür dilenmese de, “Bahar aylarında Napoli’ye gidecek sergiye Ermeniler ile ilgili bir şeylerin eklenmesiö sözü verildi. Bu eklemenin içeriği ise henüz netlik kazanmadı.

Olay günlük yayın yapan La Stampa gazetesinde, “Türkiye: 7 bin yıllık tarih mi? - İtalya Cumhurbaşkanlığı Ermenileri kızdırdıö başlığıyla yayınlandı. Haberde, Roma’da Türkiye’nin 7 bin yıllık tarihini anlatan eserlerin yer aldığı sergide Ermenilere dair herhangi bir ayrıntının bulunmamasının ‘büyük bir eksiklik’ olduğu iddia edildi. Ermenilerin bu duruma ‘kırıldığı’ ve İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’ya bir mektup yazdığı dile getirildi.

Haberin devamında, “Ermeni cemaati mektubunda, Türklerin bölgeye 11’inci yüzyılda geldiklerinin ve günümüzdeki Türk Devleti’nin Osmanlı İmparatorluğu’nun mirasçısı olduğunun bilinen hususlar olduğu kaydederek, ‘7 bin yıllık tarih, ama kimim tarihi’ diye soruyorlar. Mektupta sergiyi düzenleyen otoriteler, ne sergide, ne katalogda, ne de sergi salonundaki haritada, Anadolu’ya Türklerden çok uzun yıllar önce yerleşen Ermenilere (hatta Yunan ve Kürtlere) herhangi bir atıfta bulunulmamış olması nedeniyle ihmalkarlıkla suçlanıyorö ifadeleri yer aldı.

Mektuba Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Danışmanı Louis Godart tarafından cevap yazıldığının belirtildiği haberde, “Godart cevabında, iddia edildiği gibi bir hatanın ya da ihmalin söz konusu olmadığını, eser tercihlerinin ise sadece mekanın kısıtlı olmasına bağlı olduğunun altını çiziyor. Godart mektubunda doğrudan özür dilemese de, önümüzdeki bahar Napoli’ye gidecek olan sergiye Ermenilerle ilgili bir takım parçaların ekleneceği sözünü, özür mahiyetinde veriyorö sözleri yer buldu. Roma Ermeni Cemaati’nin Cumhurbaşkanlığı’ndan aldığı bu yanıt üzerine ikinci bir mektupla, sözde Ermeni soykırımını görüşmek üzere randevu talebinde bulunduğu öğrenildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title