Haberler

İtalya'da İktidar -Yargı Savaşı

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Milano Mahkemesinde Usulsüzlük İddiasıyla Yargılandığı Davada Reddi Hakim Talebinde Bulundu.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Milano mahkemesinde usulsüzlük iddiasıyla yargılandığı davada reddi hakim talebinde bulundu.

Berlusconi'nin reddi hakim talebi, Milano Temyiz Mahkemesi Beşinci Dairesi'ne bugün sunuldu.

Dilekçede, Berlusconi hakkındaki davaya bakan Milano Mahkemesi Onuncu Daire Başkanı Yargıç Nicoletta Gandus'un, “sanık Berlusconi hakkında vahim düşmanlık duygularının ifadesi olan beyanatları nedeniyle” mahkemeden reddi hakim talebinde bulunuldu.

Berlusconi, dün Senato Başkanı Renato Schifani'ye hitaben yazdığı mektupta, “sol görüşlü kimi yargıçların yargıyı siyasi mücadeleye alet ettikleri” iddiasında bulunarak, bu gerekçeyle Milano'da kendisi hakkında sürmekte olan davada reddi hakim talebinde bulunacağını duyurmuştu.

Berlusconi, kendisine ait Mediaset şirketinin telif haklarına ilişkin yolsuzlukları konu alan ayrı bir davada gerçeği örtbas etmekle suçlanıyor. Berlusconi'nin bu amaçla İngiliz avukat David Mills'e, Şubat 2001'de para vererek yargıya yalan beyanat verdirttiği savunuluyor.

DOKUNULMAZLIK ZIRHINI GÜÇLENDİRME GİRİŞİMLERİ

Mills davasında reddi hakim yolunu seçen Başbakan Berlusconi'nin, hakkındaki davayı da yakından ilgilendiren iki yeni yasal düzenleme yoluna da başvurması muhalefetin tepkisini de beraberinde getirdi.

İktidara mensup iki parlamenterin hazırladıkları yeni bir kararname, terör, mafya ve iş kazası haricinde, 30 Haziran 2002'den önce işlenen ve de 10 yıldan daha az hapis cezası gerektiren suçlara ilişkin tüm davaların, bir yıl boyunca askıya alınmasını öngörüyor.

Kararnamenin bakanlar kurulunda kabulü, Berlusconi hakkındaki Mills davasının da askıya alınması anlamına gelecek.

Hükümet, 2003'te yine Berlusconi döneminde gündeme getirilmiş olan yasa tasarısını da yeniden gündeme getirme hazırlığında. Başbakanlık makamı dahil olmak üzere, devlette üst düzeyden beş makamda bulunan kişiler hakkındaki davaların, 5 yıl boyunca askıya alınmasını öngören tasarı, o dönemde parlamentodan onay almış olmasına karşın, Anayasa Mahkemesi tarafından “eşitlik ilkesine aykırılık” gerekçesiyle iptal edilmişti.

Berlusconi hükümeti, şimdi o dönemdeki yasa tasarısını kısmi değişikliklerle birlikte gelecek haftalarda yeniden parlamento gündemine taşımaya hazırlanıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title