Haberler

İtalya'da Devlet Destekli Helal Ürünler

İtalya’da yaşayan 1 milyon 300 bin Müslüman’ın “helal” ürün sıkıntısı çekmesi üzerine 4 bakanlık devreye girdi.

İtalya’da yaşayan 1 milyon 300 bin Müslüman’ın “helal” ürün sıkıntısı çekmesi üzerine 4 bakanlık devreye girdi. İtalyan İslam Dini Topluluğu’nun katkılarıyla uzun süren çalışmaların ardından ülkede “Made in Italy” damgalı “helal” ürünler üretilip, diğer Avrupa ve Müslüman ülkelere ihracatının yapılmasına başlandığı açıklandı.

“Halal Italia” (Helal İtalya) sloganıyla hayata geçirilen proje, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen ve Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Sağlık Bakanı Ferruccio Fazio, Tarım, Gıda ve Orman Politikaları Bakanı Giancarlo Galan’ın katıldığı basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

Proje kapsamında Lombardia Bölgesi’nde 30 şirket pilot olarak seçilip, gıda, kozmetik ve tıbbi ürünler alanında helal üretime başladı. Tüm dünyada yaşayan Müslüman tüketicinin ihtiyaç duyduğu helal ürünlerle İtalya’da 1 buçuk, Avrupa’da ise 40 milyona yakın kişiye ulaşılması amaçlanıyor.

Proje çalışmaları sırasında farklı mezheplere bağlı birçok Müslüman din adamının da görüşlerine başvuruldu. “Made in Italy” damgalı helal ürünleri üreten işletmelerde çalışanlara, bu konuda kurs görme ve sertifika alma zorunluluğu da getirildi.

FRATTINI: “HERŞEY KUR’AN-I KERİM’E UYGUN OLACAK”

Basın toplantısının ardından çıkışta soruları yanıtlayan Franco Frattini, projenin uygulanması sırasında Müslüman tüketicinin memnuniyetinin yanı sıra kesimi yapılan hayvanlara da eziyet edilmemesine dikkat edileceğini belirtti. Ürünlerin Müslüman ülkelerde de tanıtılacağını anlatan Bakan Frattini, “Yüksek İtalyan kalitesinde üretilecek olan ürünlerin hijyenik ortamlarda ve kaliteli hazırlanması konusunda İtalyan hükümeti garanti veriyor. Zaten bu konuda bir etik komisyonu oluşturduk. Birçok Müslüman ülkeyle temasa geçerek, onların kurallarına saygılı olacağımızı, her şeyin Kur’an-ı Kerim’in öngördüğü gibi olacağını bildirdik. Bu, projeyi uluslar arası boyuta taşımak için önemli bir mesajdır” diye konuştu.

İTALYA’DA 5 MİLYAR EUROLUK İŞ HACMİ

İtalya’da yaşayan Müslümanların çalışarak, ekonomiye büyük katkıda bulunduklarını belirten Frattini, “Dünyada helal gıda üretiminin iş hacmi 500 milyar, Avrupa’da ise 60 milyar Euro. İtalya’da 5 milyar Euro’luk bir iş hacmine ulaşmayı bekliyoruz. Bunlar gerçekten inanılmaz rakamlar” diye bilgi verdi.

Franco Frattini, bu projeyle İsrail-İtalya ilişkilerinin zedelenme olasılığının olup olmadığını soran bir gazeteciyi, “Hayır neden olsun? Biz Yahudi geleneklerine de saygılıyız. Biz birilerinin önüne duvar örmek değil, köprü kurmak istiyoruz” diye cevapladı.

Bakan Giancarlo Galan ise gülerek, “Artık tüm Müslümanlar da bizim kıymalı lazanyamızdan, tortellinilerimizden, spagettilerimizden tadabilecek” dedi.

ET KESİMİNDE DİN ADAMLARI BULUNACAK, DUA OKUYACAK

Sağlık Bakanı Ferruccio Fazio ise helal kesimin ne farkı olduğu yönündeki bir soruyu, “Her hayvan kesiminde bir din adamının bulunup, dua etmesi gerekiyor. Biz de buna uyacağız. Ayrıca makinelerin temizlenmesi için alkol içermeyen ürünler kullanılması gerek” diye cevapladı.

İtalyan İslam Dini Topluluğu’nun Genel Sekreteri IlhamAllah Chiara Ferrero kendilerine verdikleri destekten dolayı bakanlara teşekkür ederek, “Müslümanların yaşam tarzını anlamak için bu proje önemli” vurgusunu yaptı.

Esma Çakır– Roma- DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title