Haberler

İsviçre, İsrail'i Uluslararası Hukuku İhlal Etmekle Suçladı

İsviçre, İsrail'in Doğu Kudüs'te ve Ramallah Yakınlarındaki Filistinlilere Ait Evleri Yıkarak, Cenevre Sözleşmeleri İlkelerini İhlal Ettiği Suçlamasında Bulundu.

İsviçre, İsrail'in Doğu Kudüs'te ve Ramallah yakınlarındaki Filistinlilere ait evleri yıkarak, Cenevre Sözleşmeleri ilkelerini ihlal ettiği suçlamasında bulundu.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, yasa dışı inşaatları kaldırmayı amaçladığını açıklayan İsrail'den, bu ev yıkımlarını derhal durdurması talebinde bulundu.

Bakanlık sözcüsü Lars Knuchel'in açıklamasında, yıkımların "uluslararası hukukun savaşan ve işgalci güçlerin yükümlülüklerine ilişkin 1949 Cenevre Sözleşmesini ihlal ettiği" belirtildi.

İsviçre, Filistinlilerin evlerinin yıkılmasıyla ilgili olarak İsrail Dışişleri Bakanlığına resmi bir protesto verdiğini de duyurdu. Sert üslup kullanılan açıklamada, son olayların "uluslararası insani hukukun ihlalleri olarak telakki edildiği, söz konusu evlerin yıkılmasını haklılaştıracak askeri bir gereklilik olmadığı" belirtildi.

Açıklamada, Doğu Kudüs "işgal altındaki Filistin topraklarının parçası" olarak tanımlandı.

Cenevre Sözleşmeleri'ni gözetleyen ülke olarak İsviçre, soruna çözüm bulamazsa sözleşmeye imza koyan ülkeleri toplantıya çağırabiliyor. 1949 tarihli dördüncü sözleşme, işgalci güçlerin kontrolleri altındaki sivillerin mülklerine saygı duymasını öngörüyor.

İsviçre'nin açıklamasına tepki gösteren İsrail'in Bern Büyükelçiliği Sözcüsü Şlomit Sufa, yapıların yıkım kararının keyfi değil, yasaların uygulanmasına ilişkin bir karar olduğunu savundu. Sufa, söz konusu evlerin mahkeme kararıyla yıkıldığını hatırlattı.

Sufa, açıklamada yer alan Doğu Kudüs ile ilgili tanıma da karşı çıkarak, Doğu Kudüs ve diğer bölgelerin statüsünün, halen İsrail ve Filistinlileri arasındaki nihai barış anlaşmasının konusu olduğunu söyledi.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title