Haberler

İsveç Dışişleri Bakanı Bildt: ?Soykırım Kararı Seneye Değişe

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Türk Gençlik Federasyonu TUF'u ziyaret ederek Türk gençlerinin gönlünü aldı. Yaklaşık 2 saat Türk gençleri ile baş başa sohbet eden öğle yemeği yiyen İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İsveç Parlamentosu'ndan geçen sözde soykırım tasarısının gelecek yıl İsveç Parlamentosu?na tekrar gelerek bu sefer tam tersine bir oylama sonucunun çıkabileceği mesajını verdi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Türk Gençlik Federasyonu TUF'u ziyaret ederek Türk gençleri ile birlikte öğle yemeği yedi. Türk çayı içti ve favori Türk yemeğini lahana dolması, favori kenti olarak da İstanbul'u gösterdi. Türk gençleriyle çok sıcak bir ortamda sohbet eden Carl Bildt, yaklaşık 2 saat Türk gençleri ile baş başa sohbet etti. Bildt,gençlere verdiği mesajda Türk gençlerinin İsveç siyasetinde etkin olmaya çağırdı.

İsveç Parlamentosu'dan 1 oy farkı ile geçen sözde Ermeni, Süryani, Asuri ve diğer Hrıstiyanlara yönelik soykırım tasarısının gelecek sene tekrar İsveç Parlamentosuna gelebileceğini ve o zamanki oylamanın bu alınan kararın tam tersine olabileceğini de söyledi.

?AB TÜRKİYE'YE SOYKIRIMI TANI DİYE DİRETEMEZ?

Bildt, İsveç Parlamentosu'nun bu kararının doğru olmadığını da vurgulayarak, ?AB parlamentolarında alınan soykırım karar, hiçbir zaman Türkiye'nin AB müzakerelerinde önüne bir tanıma şartı olarak gelemez? dedi. Geçtiğimiz hafta Stockholm Sergel Meydanı?nda toplanan 3 bin kişilik Türk mitinginden sonra bu mitingin düzenleyicileri arasında olan Türk Gençlik Federasyonu TUF'u ziyaret ederek bu konuda bir durum değerlendirmesinde bulunan Carl Bildt, sözde soykırım kararının geçmesine İsveç hükümeti olarak çok üzüldüklerini ve bu konuda Türk hükümetinden özür dilediklerini de vurgulayarak, ?Artık bu konuda o ne demiş, bu ne demişi bırakıp. Önümüze bakmalıyız. Bu kararın değiştirilebilmesi için neler yapılmalı onları konuşmalıyız. Önümüze bakmalıyız? dedi.

AB Türkiye ilişkilerinde de açıklamada bulunan Carl Bildt, Türkiye nüfusu ile büyük bir ülke olduğunu, o nedenle bu duruşunun diğer büyük ülke konumundaki ülkeleri korkuttuğunu kaydederek, ?Türkiye AB'e üye olursa büyüklüğü nedeniyle büyük aktör olacağı için bundan korkan diğer büyük ülkelerde var? diye konuştu.

?İKİ DİLLİ OLUN?

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Türk gençleri ile sohbet toplantısında gençlere İsveç'te kaçın nesil olduklarını sordu ve gençlerin iki kültürlü ve iki dilli olmasını İsveç için istediğini dile getirdi. Türk Gençlik Federasyonu eski Başkanı Selçuk Ünlü de İsveç'te bugün içinde gelecek için de Türkçe anadil eğitimi konusunda büyük sıkıntıların olduğunu söyledi.

?GENÇLER BİZİ ÇOK ETKİLEDİ?

İsveç Parlamentosu'nda sözde soykırım kararının geçmesinden en fazla İsveç'te yaşayan Türk gençlerinin olumsuz etkilendiğini belirten Türk Gençlik Federasyonu Başkanı Alev Akbaş, ?Okullarda ayrımcılık başladı. Değişik gruplarla ilişkilerimiz daha zorlaştı. İsveçlilere olan bakışını da çok olumsuz etkiliyor? dedi.

Türk gençleri Carl Bildt'e ilettikleri mesajlarda, Türklerin sözde soykırım konusunda arşivlerini açtığını, ancak Ermenilerin aynı hassasiyeti göstermediğini söylediler.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title