Haberler

İsveç Büyükelçisi'nin Diyarbakır Ziyareti

Çeşitli İncelemelerde Bulunmak Üzere Diyarbakır'da Bulunan İsveç Büyükelçisi Chirister Arp, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlhan Diken'i Makamında Ziyaret Etti.

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'da bulunan İsveç Büyükelçisi Chirister Arp, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlhan Diken'i makamında ziyaret etti.

Bölgedeki ve kentteki siyasal, ekonomik ve sosyal gelişmelere ilişkin bilgi almak için Başkan Vekili Diken'i ziyaret eden Büyükelçi Arp, Diyarbakır'ın tarihinden çok etkilendiğini belirtti. Yaklaşık bir yıldır Türkiye'de görev yaptığını ifade eden Arp, Türkiye'nin diğer bölgelerini de gezdiğini ve bölgeyi hem tanımak hem de AB'nin desteklediği projeleri yerinde görmek amacıyla böyle bir ziyaret gerçekleştirdiğini kaydetti. Kentin tarihine ilişkin bilgi veren Başkan Vekili İlhan Diken, Diyarbakır'ın zengin bir tarihe sahip olduğunu anlattı. Kentin ve bölgenin sosyal, siyasal ve ekonomik problemlerine ilişkin Büyükelçi Arp'in sorularını yanıtlayan Diken, 1990'lı yılların başında yaşanan zorunlu göç sonucunda kent nüfusunun 5 kat arttığına vurgu yaptı. Nüfus artışına her yönden hazır olmayan kentte büyük sorunlar yaşandığına işaret eden Diken, "Kentin alt yapısı başta olmak üzere, çevre, iş istihdamı, eğitim gibi sorunlar zaten vardı ama bu sorunlar on misli büyüdü" diye konuştu.

20 yılı aşkın bir süredir bölgede çatışmaların yaşandığına dikkat çeken Diken, yaşanan çatışmaların sonucunda 3 milyon üzerinde insanın yerinden olduğunu, 4 bin 500 köyün boşaltıldığı bilgisini verdi. Bölgede yaşanan işsizliğe işaret eden Diken, çalışabilir kent nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 68'nin işsiz olduğunu belirtirken; nüfusun sağlık, eğitim, beslenme gibi sorunlarının oldukça derin olduğunu ve yoğun göçün yaşandığı bölgelerde çocukların günde bir öğün yemek yiyebildiklerini belirtti. Yaşanan göçü kent olarak karşılayabilmek ve insanların sağlıklı konutlarda yaşamlarını sağlamak için 10 bin konuta ihtiyaç olduğunu ifade eden Diken, 2-3 ailenin bir arada bir evde yaşadığını söyledi.

AB yasalarına bakıldığında ve Avrupa komisyonlarının en önemli şartlarının başında azınlık haklarının önemsenmesi olduğunu ifade eden Büyükelçi Arp, bu madde nedeniyle de olsa küçük adımların atılmasının önemli olduğunu, ancak bu konuda uyulmaması durumunda nasıl bir yaptırım uygulanacağının belirtilmemesini büyük bir eksiklik olarak değerlendirdi. Bu nedenle Ankara'daki Avrupa komisyonlarının kapısını her zaman çalmaları gerektiğini belirten Büyükelçi Arp, AB'nin azınlık hakları konusunda duyarlılığını artmasının sağlanabileceğini söyledi. Görüşme sonunda Büyükelçi Arp Vekil Diken'e el yapımı masa üstü aksesuarı armağan ederken, Başkan Vekili Diken de, yaşam atölyesi eseri olan Ahura Mazda'yı sembolize eden bir tablo hediye etti.

(FA-FA-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title