Haberler

İstihdamın Anahtarı: "Atso Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi"

ATSO tarafından hazırlanan "İstihdamın Anahtarı ATSO, AMESEM Projesi, MFİB tarafından açılan VOC - TEST Merkezleri Hibe Programı kapsamında hibe almaya hak kazandı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından hazırlanan "İstihdamın Anahtarı ATSO Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi (AMESEM) Projesi, Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) tarafından açılan VOC - TEST Merkezleri Hibe Programı kapsamında hibe almaya hak kazandı. Toplam uygun maliyeti 270 bin 990 Avro olan projenin yüzde 90'ı Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından desteklenecek. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak projeyle turizm sektörünün yiyecek - içecek hizmetleri alt sektör grubunda, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi ve Ulusal Meslek Standartları ile uyumlu, değerlendirme, ölçme ve belgelendirme sistemi oluşturarak, bir sınav ve sertifikasyon merkezi kurulacağını bildirdi. Budak,

"Bu sistemle turizm sektörünün önemli bir sıkıntısını gidermeyi amaçlıyoruz. Projemiz ile artık yetkinliği uluslararası geçerliliği olan bir belge ile kanıtlanmış yiyecek ve içecek operasyon sorumluları, servis yöneticileri, servis ve bar görevlileri sektörde görev alacak. Eleman arayanların talep edecekleri, kalifiye elemanların da gösterecekleri belgeleri olacak" dedi. Budak, Turizm sektörü çalışanlarının yaklaşık olarak üçte birini tek başına oluşturan yiyecek ve içecek sektörü ile ilgili bir sınav ve sertifikasyon merkezinin ATSO'nun önderliğinde kurulmasının önemini vurguladı. Budak, böylece işveren, nitelikli ve yeterlilikleri belgelenmiş eleman çalıştırabileceğini, emek arz eden kesimin ise yeterlilik belgeleri ile sektörde kolayca istihdam edilebileceğini belirtti.

-EĞİTİM İSTİHDAM KOPUKLUĞU-

Projenin amacının, öncelikle Akdeniz ve Ege Bölgeleri'nde, daha sonra tüm Türkiye'de eğitim ve istihdam arasındaki ilişkiyi güçlendirmek ve hayat boyu öğrenmeyi desteklemek olduğunu ifade eden Budak şunları söyledi: "Eğitim ve istihdam yaşamı arasında maalesef ciddi boyutta bir kopukluk yaşanıyor. İşverenler istedikleri özellikte eleman bulamamaktan, çalışanlar ise aldıkları eğitimi iş hayatında kullanamamaktan şikayetçiler. Bunun sonucunda da işverenler işbaşı eğitim masraflarını karşılamak ve hatta yüksek işgücü devri nedeni ile bu masraflara defalarca katlanmak zorunda kalıyorlar. Çalışanların ise mesleki yeterliliklerini sergilemekte zorluk çektiklerini, kendilerini geliştiremediklerini, meslekte yükselme imkânlarından yoksun kaldıklarını, bunların doğal sonucu olarak da nitelikli eleman olmalarına rağmen düşük ücrete razı olduklarını ya da işsizlik riskiyle karşı karşıya kaldıklarını görüyoruz.

Bu amaçla kurulacak olan "İstihdamın Anahtarı ATSO Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi"nde (AMESEM) Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi'nin kurulması ve işlemeye başlaması ile meslek standartları ve yeterlilikleri belirli alanlarda yapılacak şeffaf değerlendirme ve ölçme sınavları ile kişilere ulusal ve uluslararası alanda geçerli olacak yeterlilik belgeleri verilecek. İşverenler aradıkları kaliteli ve yeterlilikleri belgelenmiş iş gücüne ulaşma imkânlarına sahip olacak. Bireyler ise bir işi başarıyla ve işveren tarafından kabul edilebilir ölçülerde yapabilmesi için sahip olması gereken bilgi ve becerilerini belgelendirerek, daha kolay iş bulabilecekler. "

-PROJE İKİ YIL SÜRECEK-

Projenin ortakları, iştirakçileri ve süresi konusunda da bilgi veren Başkan Budak, "Ortaklarımız Alanya Ticaret ve Sanayi Odası, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Bodrum Ticaret ve Sanayi Odası, Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği ve Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği, iştirakçilerimiz ise İŞKUR ve Akdeniz Üniversitesi. Projemizin uygulama süresi 24 ay olacak. Proje süresi sonunda da AMASEM Sınav Merkezi olarak hizmet vermeye devam edecek" diye konuştu. Avrupa Birliği'nde her mesleğin belirli standartları ve bu standartlara göre yeterlilik seviyeleri bulunmaktadır. AMASEM'de bu standartlar ve yeterlilik seviyelerine göre çalışanlar değerlendirilecek ve kendilerine kalifikasyon seviyelerini gösteren belgeler verilecek.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title