Haberler

İstihdam Şurası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Mevcut sistemde 18-25 yaş aralığında öğrenci olup da çalışmaya başlayanların yetim aylıkları kesiliyor. Yaptığımız düzenleme ile bu durumdaki öğrencilerimizin aylıklarının devam etmesini sağlıyoruz." dedi.

Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstihdam Şurası'na katılan Erdoğan, Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme Projesi adıyla bir çalışma başlattıklarını, bu projede işveren örgütleri ile iş birliği halinde mesleki eğitim ve iş başı eğitim programlarını birlikte düzenleyen bir sistemi hayata geçireceklerini bildirdi.

Yeni sistemde, mesleki eğitimin içeriğinin işverenlerin talebine göre oluşturulacağını belirten Erdoğan, "İş gücü piyasasının nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için teoriyi ve pratiği birleştiren yeni bir modele geçiyoruz. Bu projenin uygulama süresi iki yıl olacak." bilgilerini paylaştı.

Proje kapsamındaki programlarda eğitimin, teori ile pratiği birlikte içerecek şekilde 8 aya kadar sürelerle düzenleneceğini, katılımcılara günlük 54 lira da cep harçlığı ödeneceğini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Niye? İşverenlerimizden gelen talepler doğrultusunda yeni bir takım düzenlemelere gidiyoruz. İstihdam ve eğitim kapsamında, bu kapsamın içerisinde olmayanlara yönelik 'kupon yöntemi' adıyla bir pilot uygulama başlatıyoruz. Eleman temininde güçlük çekilen ve özellikle uzmanlık isteyen sektörlerde, gençlerimizin kendilerine uygun zaman ve şartlarda yani esnek bir şekilde eğitim alabilmelerini sağlıyoruz. Bu eğitimlerin ücretlerini de devlet karşılayacak."

- "Gençler, yeşil pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yetimlerin, inancımızda ve kültürümüzde ayrı bir yeri var. Mevcut sistemde, 18-25 yaş aralığında öğrenci olup da çalışmaya başlayanların yetim aylıkları kesiliyor. Yaptığımız düzenlemeyle bu durumdaki öğrencilerimizin aylıklarının devam etmesini sağlıyoruz. Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport sahibi gençlerimiz, kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında bu haklarını kaybediyorlardı. Artık 18-25 yaş aralığındaki gençlerimiz, çalışmaya başlasalar da pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler." dedi.

- Engellilere, İŞKUR hibe desteği artırılıyor

Engellilerin istihdamıyla ilgili bir müjdeyi paylaşan Erdoğan, "Biliyorsunuz en az yüzde 40 engelli raporuna sahip, iş kuracağı alanda girişimcilik eğitimi sertifikası bulunan engellilere İŞKUR tarafından 36 bin liraya kadar hibe desteği veriliyor. Bu rakamı önümüzdeki yıl inşallah 50 bin liraya yükseltiyoruz." diye konuştu.

- "İş adamlarımızdan ilave iki istihdam bekliyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, en büyüğünden en küçüğüne, iş dünyasının tamamına hitap eden, milletin her kesimini kapsayan bir istihdam teşvik politikası izlediklerini belirtti.

"İş dünyamız da sağolsun bizim bu gayretlerimizi karşılıksız bırakmıyor, devletinin bir adım attığı yerde üç adımla beş adımla onlar da karşılık veriyor." diyen Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dolayısıyla teşvikle bir istihdam ilave eden iş adamlarımızdan şimdi kendi imkanlarıyla da buna bir daha ilave edip iki istihdam sağlamalarını bekliyoruz. Tabii daha fazla olursa, 'niye daha fazla olsun' demeyiz. Yani gökten ne yağar ki yer kabul etmez, böyle bakarız. Çünkü bizim işsizlik oranımız, en kısa sürede tek haneli rakamlara, onun da mümkünse ortalarında bir yere taşımamız gerekiyor."

- "Uzun vadeli büyüme, dijital dönüşümden geçiyor"

Erdoğan, uzun vadeli büyümenin temel şartı olan bilimsel ve teknolojik ilerlemeyi derinleştirmenin ve sürdürülebilir kılmanın yolunun dijital dönüşümden geçtiğini bildiklerini söyledi.

Bunun, Türkiye'nin iş gücünün ve dolaysıyla eğitim sisteminin dönüşümünü de kapsayan bir süreç olduğunun altını çizen Erdoğan, "Günün şartlarına ve ihtiyaçlarına göre donatılmamış bir iş gücü, düşük katma değerli işlere, bir başka ifadeyle hamallığa mahkumdur. Bugün, dünya ekonomisinde ilk sıraları dijital alanlarda faaliyet gösteren şirketler alıyor. Öyleyse bizim de en kısa zamanda ve kararlı bir şekilde dijital dönüşümü hayata geçirmemiz şarttır. İngiltere, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde başarı ile uygulanan bu yaklaşımı, ülkemizde işler hale getirecek bir yapı üzerinde bir an önce çalışmaya başlamalıyız." ifadesini kullandı.

- " Türkiye'nin anamuhalefeti bile 11,1'den (büyüme) rahatsız"

Türkiye'nin büyümekten, güçlenmekten her alanda muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmaktan başka çaresinin bulunmadığını vurgulayan Erdoğan, şu görüşlere yer verdi:

"Dünyadaki adaletsizliklerle haksızlıklarla zulümle baş etmenin, kendimizi bu cenderenin kurbanı olmaktan kurtarmanın tek yolu budur. Ülkemizin önünü terörle darbeyle kaosla kesemeyeceklerini anlayanlar, şimdi ekonomi silahını çekmiş durumdalar. Türkiye ekonomisi, 3. çeyrekte yüzde 11,1 büyümüşken bile hala kredi notlarımızla ilgili olumsuz değerlendirmeler yapılabiliyor olmasının başka bir izahı olabilir mi? Düşünün, Türkiye'nin anamuhalefeti bile 11,1'den rahatsız. Nerede geziyor, ne yapıyor, uzayda mıdır? Ayakları yere değmiyor. Ne yapılıyor, ne bitiyor bundan haberi yok. Yap-işlet-devret anlayışının, BOT anlayışının ne olduğunu bilmeyecek kadar zavallı, cahil insanlarla bu ülkede siyaset yapılmaz. BOT, yap-işlet-devret, devletin cebinden bir kuruş çıkmadan, sadece zamana ayarlı bir yatırım anlayışıdır. Öğren bunu öğren Bay Kemal."

Erdoğan, 3. Havalimanı, Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Köprüsü, hastane, otoban gibi yatırımların bu anlayışla yapıldığını anlattı. Erdoğan, "(Şu anda hastanelere ne ödedin?) diyor. Hastaneler de bu anlayışla yapılıyor. Bunları öğren, bunları bil. Cepteki parayı kullanmak kolaydır, çeşitlendirmek, çeşitlendirerek bazı adımlar atmaktır asıl olan. Bu iktidar, bunu başardı. Bunu başardığı için zaten hamdolsun buralara geldik. Bu anlayışla daha bir çok yatırımları da gerçekleştirmenin gayreti içinde olacağız." dedi.

Bugüne kadar çıkartılan tüm engelleri milletle birlikte aştıklarına dikkati çeken Erdoğan, bundan sonra da aynı şekilde yola devam edeceklerini vurguladı.

"Kadir Mevlam senden bir dileğim var. Beni muhannete muhtaç eyleme. Eğer muhannete muhtaç eylersen, akan deryalara gark eyle beni." dizelerini okuyan Erdoğan, "Rabbim ülkemizi, milletimizi, iş dünyamızı, çalışanlarımızı muhannete muhtaç eylemesin. Rabbim iş adamlarımıza, esnaflarımıza, çalışanlarımıza bol ve bereketli kazançlar nasip etsin ve Rabbim girişimcilerimizi iş adamlarımızı da şu andaki istihdamlarına artı iki eleman daha ilave etmek suretiyle 2018'i zenginleştirelim." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihdam seferberliğine katkı veren iş dünyasına teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Beştepe Türkiye İŞKUR Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title