Haberler

İşten Çıkarılan Renault İşçileri Mecliste

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, "Vatandaşlar, işçiler de kendi özgür iradeleriyle sendikalarını seçmeli. Sandığı getirin işyerlerine işçiler iktidarın, işverenin iradesiyle değil kendi özgür iradesiyle sendikasını seçsin.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, "Vatandaşlar, işçiler de kendi özgür iradeleriyle sendikalarını seçmeli. Sandığı getirin işyerlerine işçiler iktidarın, işverenin iradesiyle değil kendi özgür iradesiyle sendikasını seçsin." dedi.

Çam ve CHP Bursa milletvekilleri Lale Karabıyık, Orhan Sarıbal, Erkan Aydın, Mecliste basın toplantısı düzenleyerek, sendikal haklarını kullandıkları iddiasıyla işten çıkarılan DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş üyesi Renault işçilerine destek verdi.

Musa Çam, sendikal faaliyetlerde bulunma ve üye olma hakkının anayasa ile güvence altını alındığını anımsatarak, "Ama bizim ülkemizde sendikal haklarını kullanmak işten atılma sebebi oluyor." diye konuştu.

İşçilerin anayasal hakları olan sendikal faaliyetlerini yürütemediğini, sendika seçimlerinde iktidarın, işverenin baskısına maruz kaldığını öne süren Çam, "İktidar, sanayi odalarını, ticaret odalarını, meslek örgütlerini ele geçirmeye, boyun eğdirmeye çalışıyor. Sendikalara saldırıyor kendisine karşı mücadele veren sendikaların yönetimlerini ele geçirmek için uğraş veriyor. İşverenleri, 'o sendika değil, bu sendikayı tercih edeceksin. Yoksa maliyecileri gönderirim' diye tehdit ediyor." ifadesini kullandı.

Çam, Bursa Renault fabrikasındaki DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin de sendikal tercihlerinden dolayı işten atıldığını iddia etti.

Çam, şunları kaydetti:

"Bu ülkenin insanları kendi milletvekillerini, belediye başkanlarını, muhtarlarını seçiyor. Vatandaşlar, işçiler de kendi özgür iradeleriyle sendikalarını seçmeli. Sandığı getirin işyerlerine işçiler iktidarın, işverenin iradesiyle değil kendi özgür iradesiyle sendikasını seçsin."

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da Bursa Renault fabrikasındaki işçi çıkarmaların sürecini anlatarak, Türk-İş yönetiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaretlerinin ardından fabrika işçilerine yönelik baskıların arttığını daha sonra da işten çıkarmaların başladığını öne sürdü.

Serdaroğlu, söz konusu işyerinden 400'ün üzerinde işçinin çıkarıldığını, bunlardan 75'inin tazminatsız işlerine son verildiğini, kalanların tamamına yakınının ise işten ayrılmaya zorlanarak fabrikadan uzaklaştırıldığını savundu.

Basın toplantısına işten çıkarılan işçiler de taşıdıkları dövizlerle katıldı.

Kaynak: AA / Politika

Musa Çam Renault Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title