Haberler

İstanbullular Bu Vapuru Seçti

İstanbullular'ın, "Haydi İstanbul Vapurunu Seç" kampanyasında oy kullanarak 8 model arasından belirlediği 4 numaralı Şehir Hatları Vapuru'nun ilki, yarın törenle suya indirilecek. "Fatih" adlı vapur yıl sonunda hizmete alınacak.

İstanbul'un sembolü haline gelen Şehir Hatları Vapurları'nı devraldıktan sonra vapurlarla, iskelelerin yenileme çalışmalarını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bir taraftan da İstanbul'un deniz ulaşımındaki payını artırmak için yeni alımlarını (vapur, deniz otobüsü, feribot, araba vapuru gibi) sürdürüyor.  

2006 yılında iki ay süren (24 Nisan - 24 Haziran) bir kampanya ile İstanbullular tarafından belirlenen ve 368 bin 575 oy kullanılan kampanyada oyların % 41'ini alan 4 numaralı modelin üretimine Tuzla Çeliktrans Tersaneleri'nde başlanmıştı.

Türk mühendislerce inşa edilen vapurlardan ilk etapta 5 adet üretildi ve ve her biri 9,3 milyon dolar mal edildi. "Fatih" isimli vapur yarın saat 11.00'de Tuzla Çeliktrans Tersanesi'nde suya indirelecek.

İşte İstanbulluların seçtiği  4 numaralı vapurun özellikleri;

- Boyu 68 m, eni ise 13 m. olan vapur, 1.800 yolcu kapasiteli ve 14 knot deniz mili hız yapabiliyor.

- Dünyanın en gelişmiş manevra gücüne ve kabiliyetine sahip sistemlerden birisiyle donatılan gemi, mevcut vapurlardan daha kısa zamanda seferlerini tamamlayacak. 4 ana jeneratör, elektrik motoru tahrikli Azimut Pervane Sistemi, gelişmiş seyir cihazları ve yüksek ivmeli yavaşlama ve hızlanma özellikleri ile de son derece güvenli.

- Geniş ve ferah salon, panoramik camlar, klima sistemi ve minimum titreşime sahip geminin üst, ön ve arkası açık. Güvertede oturma yerleri mevcut ve otomatik kapı sistemi ile iskeleye yanaşmadan kapılar açılmayacak.

- Her türlü konforun düşünüldüğü gemiler, ayrıca minimum yakıt sarfiyatı ve ideal egzost emisyon değerleri ile de çevreci özelliğe sahip.

- İçinde; revir, bebek bakım odası, evcil hayvan barınakları, büfe, 6 adet plazma televizyon ve 1 adet DVD player, GPS üzerinden uyduya kilitlenebilen dijital anten sistemi gibi sosyal donatı alanlarının da bulunduğu gemilerde, fiziksel, görme ve işitme engelliler için de tasarımlar yeralıyor. Engelliler için uygun rampa, engelli tuvaleti, özel ışık ve ses düzeni zemin kaplaması gibi özellikler bunlardan bazıları.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title