Haberler

İstanbulensis Şiir Festivali

II.Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali yapılan görkemli gala gecesiyle başladı.

II. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali yapılan görkemli gala gecesiyle başladı. Festival açılışına katılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Şiir ve İstanbul, birbirine on yıllar boyunca küsmüş, küstürülmüş. Bunun da her daim acısını, hasretini çekmiş iki kelimedir" dedi.

Sultanbeyli Belediyesi'nin düzenlediği II. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali, 4 kıta 16 ülkeden 52 şairin katılımıyla Harbiye Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda başladı. Festivalinin açılışına AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Güney Afrika İstanbul Büyükelçisi Vika M. Khumalo, Sultanbeyli Kaymakamı Mehmet Ceylan, Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, TÜMSİAD Başkanı Hasan Sert ve kültür sanat camiasının önde gelen isimleri ile İstanbullu şiir severler katıldı. Açılış gecesinde konuşan Egemen Bağış, "Sultanbeyli'nin 20 yıl evvelki halini bilenler, bugün Sultanbeyli Belediyesi'nin 10. Yıl Marşı'nı kaleme almış Cemal Reşit Rey'in adını taşıyan bir salonda uluslararası bir şiir festivali düzenlemesi ne demek çok iyi bilirler. Bu gerçekten destanı yazılası bir şeydir" diye konuştu. Bakan Bağış konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şiir ve İstanbul, birbirine on yıllar boyunca küsmüş, küstürülmüş, bunun da her daim acısını, hasretini çekmiş iki kelimedir. İstanbul üzerine yazılan şiirler hep eksik kalmıştır, çünkü İstanbul kendi başına bir şiirdir ve İstanbul'u anlatmak kolay iş değildir."

Avrupa'nın hem kültür başkenti hem de spor başkenti olabilmiş başka bir şehri olmadığını söyleyen Egemen Bağış, "Bin yıllar boyunca 3 imparatorluğa kutup yıldızı gibi hedef gösteren başka bir şehir yok. İçinden nehir geçen çok şehir var ancak içinden deniz geçen başka bir şehir yok. Sadece Roma'ya, Bizans'a, Osmanlı'ya başkentlik yapmakla kalmayıp, Avrupa'nın hem kültür başkenti hem de spor başkenti olabilmiş başka bir şehir de yok" şeklinde konuştu.

İstanbul'un güzelliğine vurgu yapan Bağış sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul'un güzelliği karşısında ressamların fırçaları kuru, şairlerin kalemleri kırık, fotoğrafçıların lensleri buğulu, yazarların kağıtları küflü kalmıştır. İstanbul aşıkların şehridir, İstanbul'a aşık olan, 'benim ilk sevdam' diyen Sayın Başbakanımızın şehridir. İstanbul, Türkiye'nin göz bebeğidir. İstanbul Türkiye'nin vitrinidir, tüm Türkiye'nin özetidir.'

Napolyon'un, 'Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu' sözünü hatırlatan Bağış, "Aslında bugün bizim Avrupa Birliği üyeliğimize o günden çok önemli bir mesaj vardır. Güneş balçıkla sıvanmaz. İstanbul'suz bir Avrupa fakir kalır. İstanbul'suz bir Avrupa çok yalın kalır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından şiir okumalarına geçildi. Festivalde dünyaca ünlü 3 şaire ödüller takdim edildi. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali Ödülü Justo Jorge Padron'a, Türk Şiirine Hizmet Ödülü Sedat Umran'a, Festival Onur Ödülü ise Cemalettin Latic'e verildi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Egemen Bağış Sultanbeyli İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title