Haberler

İstanbul: Yabancı Yatırımcılara Uygulanacak Gelir Vergisi Stopajı Oranının Yüzde 15'ten Yüzde 0'a Düşürülmesi

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı T. Metin Ayışık, Türk para ve sermaye piyasası enstrümanlarına yatırım yapan yabancı yatırımcılara uygulanacak gelir vergisi stopajı oranı yüzde 15'ten yüzde 0'a düşürülmesiyle yatırımcıların teşvik edileceğini belirtti. Ayışık, "yaşanan gelişmeyi olumlu karşılamakla beraber, yurtiçi yatırımcılar üzerindeki vergi yükünün de indirilmesi yönündeki görüş ve temennimizi devam ettiriyoruz" dedi.

TSPAKB Başkanı T. Metin Ayışık, yeni stopaj uygulamasını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, "Bilindiği üzere Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Sayın Ali Babacan tarafından yapılan açıklama ile Türk para ve sermaye piyasası enstrümanlarına yatırım yapan yabancı yatırımcılara uygulanacak gelir vergisi stopajı oranı yüzde 15'ten yüzde 0'a düşürülmüştür. Ayrıca, yurt içi yatırımcılar için söz konusu oranın DİBS, hisse senedi, özel sektör tahvillerinden elde edilen gelirlerde yüzde 10'a, düşürüleceğini, ancak mevduat ve repoda yüzde 15'lik oranın devam edeceği belirtilmiştir. Yatırım fon ve ortaklıklarının vergilenmesinde ise yatırımcılar nezdinde yüzde 10 oranında stopaj yapılacağı ve hisse senetlerindeki uygulamaya paralel olarak portföyünün en az yüzde 51'i İMKB'de işlem gören hisse senetlerinden oluşan fonların katılma belgelerinde, bir yıldan daha fazla süre ile elde tutulanlar için herhangi bir stopaj yapılmayacağı belirtilmiştir" ifadelerini kullandı.

Birliğin konu ile ilgili uyarılarına da değinen Metin Ayışık, "Malum olduğu üzere, 01 Ocak 2006 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan yeni vergileme sisteminde belirlenen yüzde 15 tevkifat oranının sermaye piyasalarımızda yaratabileceği olumsuzluklar yasalaşma süreci içerisinde Birliğimizce dile getirilmeye çalışılmıştır. Dünyada finansal piyasaların çok çeşitli olması nedeniyle, yüksek oranlı bir vergilemenin tasarrufların yurt dışına çıkmasına ve ülkemiz piyasalarının rekabet gücünün azalmasına sebebiyet verebileceği belirtilmiştir. Para ve sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesinin, özellikle hassas dengeler içinde bulunan Türkiye açısından, büyük öneme haiz olduğu son dönemlerde yaşanan uluslararası ekonomik dalgalanmalarda bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu noktada, Birliğimizin de etkin girişimleri sonucunda, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca konuya ilişkin çalışmalar yürütülmüş ve söz konusu değişiklik çalışmaları Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Sayın Ali Babacan tarafından bugün kamuoyuna açıklanmıştır" dedi.

Yapılan açıklamalar çerçevesinde gerçekleştirilecek yasa değişikliği ile, yerli ve yabancı kurumsal yatırımcıların teşvik edileceğini ifade eden Ayışık, "Yatırım fonları ve ortaklıklarında bünyeden vergi alınması yerine yatırımcıların katılma belgelerini sattıklarında stopaj doğması yatırımcının lehine olmuştur. Hisse senetlerindeki uygulamayla yerli bireysel yatırımcılar açısından stopaj oranı düşürülecektir. Ülkemizin henüz gelişmekte olan bir sermaye piyasasına sahip olduğu ve sermaye piyasası katılımının yeterli seviyelere ulaşmadığı, hisse senedi piyasasının değişken getiriye sahip olması göz önünde bulundurulduğunda, bu sektörün teşvik edilmeye devam edilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu anlamda, yaşanan gelişmeyi olumlu karşılamakla beraber, yurtiçi yatırımcılar üzerindeki vergi yükünün de indirilmesi yönündeki görüş ve temennimizi devam ettiriyoruz" dedi.

Yeni uygulamanın piyasalara olumlu katkıda bulunacağını kaydedin TSPAKB Başkan Ayışık, şöyle devam etti:

"Yapılacak yeni düzenleme ile yatırım maliyetlerinin düşüşü neticesinde Türkiye'nin rekabet gücü artacak, böylece sağlanacak dış kaynak özellikle döviz kurlarının ve faiz oranlarının yükselmeye başladığı, hisse senetlerinin değerlerinin gerilediği şu günlerde piyasamıza olumlu katkıda bulunacaktır. Söz konusu değişikliklerin uluslararası sermaye hareketlerinin ülkemize daha çok ve istikrarlı şekilde çekilebilmesine, ülkemiz sermaye piyasalarının büyümesine, İMKB'nin likiditesinin artmasına çok önemli katkılar sağlayacağı görüşündeyiz. Uluslararası piyasalarda sermayenin yatırım yapacağı ülkeleri belirlemesi bakımından vergi avantajı öncelikli bir konuma sahiptir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında yabancı sermaye yatırımlarından pay kapmak için yoğun bir rekabetin bulunduğu ve yabancı sermayeyi ülkeye çekmek için vergi avantajlarının sağlandığı düşünülürse, ülkemizin de yabancı sermayeyi çekmek için bu teşvik silahını kullanması zorunlu hale gelmiştir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title