Haberler

İstanbul'un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 83. Yıl Dönümü...

İstanbul'un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 83. Yıl Dönümü Bazı Derneklerce Dolmabahçe'de Düzenlenen Törenlerle Kutlandı.

İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun 83. yıl dönümü bazı derneklerce Dolmabahçe'de düzenlenen törenlerle kutlandı.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyelerince Dolmabahçe Rıhtımı'nda düzenlenen törende, denize kırmızı çelenk bırakıldı.

Burada konuşan Dernek Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, Türk halkının Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde şehrin düşman işgalinden kurtuluşunda büyük kahramanlıklar gösterdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''6 Ekim İstanbul'un kurtuluşu, kuru bir kahramanlık günü değildir. Bir halkın yüce önderinin yol göstericiliğinde, bütün varlığını koyarak ulaştığı ve 'gelenlerin geldikleri gibi gitmek' zorunda kaldığı bir gündür.

83. kurtuluş yıl dönümünü kutlarken, güzel İstanbulumuzun geçmiş acılarını da anımsayalım ve bugün Ortadoğu'yu kana bulayan anlayışla geçmişte yurdumuzu kana bulayan anlayışın aynı olduğunu da unutmayalım.''

Prof. Dr. Saylan, 6 Ekim 1990'da öldürülen Prof. Dr. Bahriye Üçok'u da unutmayacaklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

''Eskiden aydınlarımız Malta'ya sürgüne gönderiliyordu şimdi de birer birer öldürüyorlar. Ama biz ne pahasına olursa olsun Ulu Önder Mustafa Kemal'in bize emanet ettiği laik cumhuriyeti kuruyacağız. Misakı milli sınırları içerisinde 'Yurtta Barış, Dünyada Barış' ilkesiyle özgür, bağımsız ve kardeşçe yaşamanın değerini bilelim ve bu değerlerimize her ne pahasına olursa olsun sahip çıkalım.''

Öte yandan, 68'liler Birliği Vakfı, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Gençlik Birliği üyeleri ve ''Cumhuriyet Okurları'' grubu da Türk Bayrağı ve Atatürk posterleri taşıyarak geldikleri Dolmabahçe Rıhtımı'nda saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı okudular.

68'liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan, burada yaptığı açıklamada, ''Ulusal kurtuluşun zaferi, düşmanı 6 Ekim 1923 günü yurdumuzdan kovmayı, padişahlığı tarihin karanlığına göndermeyi ve Cumhuriyetimizin ilanını mümkün kılmıştır'' dedi.

Törene katılanlar, ''Atatürk gençliği görev başında'', ''Geldikleri gibi giderler'', Ya istiklal ya ölüm tam bağımsız Türkiye'' şeklinde sloganlar attıktan sonra dağıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title