Haberler

- İstanbul'un Çöpünden Trabzon'a Yetecek Kadar Elektrik Üretiliyor-1-Hd

Dha İSTANBUL- (ÖZEL)- (havadan görüntülerle)- İSTANBUL'UN ÇÖPÜNDEN TRABZON'A YETECEK KADAR ELEKTRİK ÜRETİLİYORHaber-Kamera: Ali AKSOYER-Özgür Deniz KAYA / İSTANBUL DHANüfusu 16 milyonu aşan İstanbul'un atıklarından 800 bin nüfuslu Trabzon'a yetecek kadar elektrik üretiliyor.

Dha İSTANBUL- (ÖZEL)- (havadan görüntülerle)- İSTANBUL'UN ÇÖPÜNDEN TRABZON'A YETECEK KADAR ELEKTRİK ÜRETİLİYOR

Haber-Kamera: Ali AKSOYER- Özgür Deniz KAYA / İSTANBUL DHA

Nüfusu 16 milyonu aşan İstanbul'un atıklarından 800 bin nüfuslu Trabzon'a yetecek kadar elektrik üretiliyor. Öte yandan çöpten elde edilen sızıntı suyu kimyasal ve fiziksel arıtmayla bahçe sulama suyuna çevrilirken, evsel atıklardan elde edilen kompost ise İstanbul'un bahçeleri ve parklarına dikilen çiçeklerin yetiştirilmesinde kullanılıyor.

GÜNLÜK 18-19 BİN TON ÇÖP ÇIKIYOR

İstanbul'da kişi başına günde ortalama 1 kilogram çöp çıkıyor. 39 ilçeden toplanan günlük ortalama 18 bin 500 ton çöp, İBB'ye ait 8 katı atık aktarma merkezine getiriliyor. Çöpler burada sıkıştırılarak Avrupa ve Anadolu Yakası'ndan bulunan düzenli depolama alanlarına taşınmak üzere tırlara aktarılıyor. Tırlarla taşınan çöpler, günde ortalama 800 sefer yapılarak, elektrik, yakıt ve gübreye dönüştürülüyor.

ÇÖP TIRLARI RADYASYON KONTROLÜNE DE TABİ TUTULUYOR

Aktarma istasyonlarından düzenli depolama alanlarına taşınan çöp tırları, tartıldıkları kantarlarda radyasyon kontrolüne de tabi tutuluyor. Silivri Seymen'de 226 hektarlık alanda, günde ortalama 12 bin ton atık, Şile Kömürcüoda'da 233 hektarlık alanda günde ortalama 6 bin 300 ton atık bertaraf ediliyor.

İSTANBUL'UN ÇÖPÜNDEN TRABZON'A YETECEK ELEKTRİK ÜRETİLİYOR

Düzenli depolama sahalarında çöpün çürümesiyle açığa çıkan metan gazı, Eyüp Odayeri ve Şile Kömürcüoda'da bulunan düzenli depolama sahasında kurulu iki tesiste, borularla toplanarak elektrik enerjisine çevriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atık Depolama ve Aktarma İstasyonları Şefi İbrahim Keskin, DHA'ya yaptığı açıklamada, "İstanbul'un çöpünden 389 bin megavat elektrik enerjisi üretiyoruz. Trabzon gibi 800 bin nüfuslu bir şehrin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek seviyede" dedi.

ÇÖP SIZINTI SULARI NEREYE GİDİYOR?

Çöplerden oluşan sızıntı suları da fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemlerle arıtılıyor. Arıtılan sızıntı suları, Anadolu Yakasında derelere, Avrupa Yakası'nda ise İSKİ'nin kanalına deşarj ediliyor. Eyüp Odayeri'ndeki tesiste günlük 2 bin metreküp, Şile Kömürcüoda'daki tesiste ise günlük bin 700 metreküp sızıntı suyu arıtılıyor.

Düzenli depolama sahalarında oluşan çöp sızıntı sularının havuzlarda toplandığını belirten Keskin, "Havuzlarda biriken çöp sızıntıları, pompalarla arıtma tesisine basılıyor. Tesise gelen sular, fiziksel, biyolojik ve kimyasal işlemlerden geçiriliyor. Daha sonra nanofiltrelerden geçirilip nihai arıtım yapıldıktan sonra dereye deşarj yapılıyor" dedi.

ÇÖPTEN PARK VE BAHÇELERE ÇİÇEK ÜRETİLİYOR

Evsel atıkların bir kısmı Kemerburgaz Geri Kazanım ve Kompost Tesisi, Şile Kömürcüoda Entegre Mekanik Biyolojik İşlem ve Geri Kazanım Tesisi'ne yönlendiriliyor.Ayrıştırılmış organik kısım, Kemerburgaz'da Kompost Tesisi Fermantasyon Ünitesi'ne gönderilerek kompost elde ediliyor. Günlük bin ton atık işleme kapasitesine sahip Kemerburgaz Geri Kazanım ve Kompost Tesisi'nde hal, pazar yeri, park bahçeler ve mutfaklardan çıkan organik atıklar, kompostlaştırılarak geri kazanılıyor. Günlük üretilen ortalama 18 bin 336 ton kompost, İstanbul'un park ve bahçelerinde ve çiçek üretiminde kullanılıyor.

ÇİMENTO FABRİKALARINA ÇÖPTEN YAKIT

Şile Kömürcüoda Entegre Mekanik Biyolojik İşlem ve Geri Kazanım Tesisi'nde 2016 yılında toplam 39 bin 602 ton atıktan türetilmiş yakıt üretildi. Bu yakıtlar çimento fabrikalarında ilave yakıt olarak kullanıldı. Keskin, "Aktarma istasyonundan gelen atıklar, tam otomasyonlu makinalarla ayrıştırılıyor. Plastik, alüminyum,kağıt-karton, cam, demir gibi maddeler ayrıştırılıyor ve geri kazanılabiliyor. Kalan organik kısım, 4 haftalık bir süreçte kurutularak çimento fabrikalarına atıktan türetilmiş yakıt olarak kullanılıyor" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özgür Deniz Trabzon Şile Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title