Haberler

İstanbul Tv Forum ve Fuarı

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: "Ülkemiz dizi ihracatında, son yıllarda çok önemli bir ivme kazandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin dizi ihracatında, son yıllarda çok önemli bir ivme kazandığını belirterek, "Dizi ihracatı dünyada yüzde 4,54 büyürken, ülkemizde 2013 sonu itibarıyla bu oran yüzde 20'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Resmi rakamlara göre 75 ülkeye 12 bin saati aşan dizi ihracatının ülkemiz ekonomisine olumlu etkisi olmuştur" dedi.

Haliç Kongre Merkezi'nde başlayan "İstanbul TV Forum ve Fuarı"nın açılışında konuşan Bakan Çelik, organizasyonun, kültürden ekonomiye birçok meseleyi içerdiğini söyledi.

Yayıncılığın dünyanın en dinamik sektörü olduğunu dile getiren Çelik, "Topluma bilgi ulaştırmanın ötesinde, kültürel hayatı doğrudan şekillendiren bir güce kavuşmuştur. Artık bilginin ötesine geçip doğrudan dünya kültürünü, uluslararası kültürü, ulusların kültürünü şekillendiren bir güçle karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

Çelik, konunun sadece sektörün şirketleşmesi ve teknik problemlerin çözülmesiyle sınırlı olmadığını kaydederek, şöyle devam etti:

"Gerek birey, gerekse toplum hayatı üzerinde sahip olduğu etkisi dikkate alındığında, kitle iletişim araç ve ortamlarıyla gerçekleşen üretimin endüstrisi, kültür endüstrisi olarak kabul ediliyor. Bireysel üretim ve yaratıcılığın ön planda olduğu bu endüstri, gazeteden dergiye, kitaptan CD'ye, televizyon programlarından sinema filmlerine, radyo içeriğinden internete kadar birçok kitle iletişim aracı ve ortamıyla ürünlerini üretiyor, diğer üretim alanlarında ve ticari ürünlerin tüketicilere sunulmasında da çok önemli bir rol oynuyor. Dolayısıyla sadece kendi alanıyla sınırlı bir sektörden bahsetmiyoruz. Diğer bütün sektörleri yatay kesen, hayatımızın her alanını, doğrudan ya da dolaylı etkileyen bir oluşumdan bahsediyoruz. Yazılı, işitsel ve görsel alanlarda biçimlenmiş olan kitle iletişim araçları insanlığın ortak değerlerinin gelişimi, temel  hak ve hürriyetlerin yaşaması açısından da çok büyük bir öneme sahip."

Sektörün doğasının çoğulculuğu gerektirdiğine işaret eden Çelik, "Bu sektörün doğası çok renkliliği gerektiriyor, kamu otoritesinin belki de mümkün olduğu kadar az müdahale etmesi gereken bir durumu ortaya koyuyor. Ama bunun yanı sıra dünya çapında bütün olup biteni taradığımızda da temel hak ve hürriyetler açısından, hem tehdit olabilen, hem temel hak ve hürriyetleri çok ciddi bir biçimde destekleyen ikili bir yapıyla karşı karşıyayız" değerlendirmesinde bulundu.

"Dizi ihracatının ülkemiz ekonomisine olumlu etkisi olmuştur"

Yayıncılık sektörü ile iş birliği içerisinde olduklarını ifade eden Çelik, "Ülkemiz dizi ihracatında, son yıllarda çok önemli bir ivme kazandı. Dizi ihracatı dünyada yüzde 4,54 büyürken, ülkemizde 2013 sonu itibarıyla bu oran yüzde 20'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Resmi rakamlara göre 75 ülkeye 12 bin saati aşan dizi ihracatının ülkemiz ekonomisine olumlu etkisi olmuştur. 2004 yılında 10 bin doları bulmayan ihracat rakamı, 2012 yılı sonu itibarıyla 200 milyon dolara yaklaşmıştır. Türkiye, 2023 vizyonu çerçevesinde hükümetimiz, bu genç ve yaratıcı sektörümüzde 1 milyar doları hedeflemektedir" diye konuştu.

Bakan Çelik, sektörün ekonomik getirisi kadar Türkiye'nin yumuşak gücü olarak öne çıktığını, dış politikanın en önemli yumuşak güç unsurlarından biri haline geldiğine vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Dünyanın neresine giderseniz gidin, şaşırtıcı bir biçimde Türkçe konuşan insanlar görüyorsunuz. Türkçe konuşan insanlar hiçbir Türkçe kursuna gitmemiş,  çoğu kez hiçbir Türk ile temas etmemiş. Kendilerine, Türkçeyi nereden öğrendiğini sorduğunuzda, Türk dizilerinden öğrendiklerini ifade ediyorlar. Bu bakımdan da doğrudan dizi ihracatı, doğrudan kültür hayatımızın, Türkiye'nin milli sınırlar ötesindeki daha büyük bir coğrafyaya, Türkçe'nin sınırlarının çizilmesi bakımında da en önemli unsurlardan birisi haline gelmiştir."

"Dünyanın küresel bir köy olduğunun farkında olacağız"

Çelik, gelişmekte olan ülkelerin kendi film, müzik ve diğer yaratıcı ürünlerini üretmedikleri durumlarda, ürünleri artan bir sıklıkla ithal etmelerinin söz konusu olduğuna işaret etti.

Kültürel etkileşimin her zaman desteklenmesi gereken bir kavram olduğunu aktaran Çelik, "Hiçbir milli kültür, küresel kültürle etkileşim içerisinde olmaksızın kendisini gerçekleştiremez. Milli kültürü korumak adına yapılabilecek en kötü davranış şekli içe kapanmak ve dünyadan soyutlanmaktır. Dünyanın küresel bir köy olduğunun farkında olacağız. Milli kültürü korumanın daha çok etkileşim, dünya ile daha çok bütünleşme, dünya ve küresel kültürle daha çok rekabet edebilmek için başka kültürlerle oluşturabileceğimiz melezleşme alanlarını doğru bir biçimde tayin etmek olduğunu bileceğiz. Bununla birlikte nasıl ki içe kapanmak kötüyse kendi yerel üretimiz olmaksızın kontrolsüz bir biçimde dışarıdan ithalat yoluyla kültürel hayatı şekillendirme de o kadar tehlikeli olmaktadır" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl başlattıkları yaratıcı endüstri ve yaratıcı ekonomiyle ilgili çalışma hakkında bilgi veren Çelik, "Bu çalışma, Türkiye'de yaratıcı endüstrilerin ülke ekonomisine katkısının ölçümü, ekonomik büyüklüklerinin belirlenmesi ve ülke ekonomisi içerisindeki yerinin tespitine dönük yapılan ilk çalışmadır" dedi.

Çelik, 2009-2011 dönemini kapsayan çalışmanın Mart 2014 itibarıyla tamamlandığını açıklayarak, çok önemli bir kaynak haline gelecek çalışmanın ilerleyen günlerde paylaşılacağını, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün de raporu tüm dünyaya yayımlayacağını dile getirdi.

"Kapımız her zaman açık"

Türkiye'nin kültür yaşamı ve sektörü için birlikte belirledikleri politikaların, her zaman yaratıcılığa destek olması, ulusal birlik içinde çoğulcu bir topluma katkı sağlaması gerektiğini söyleyen Çelik, "Bu bakımdan burada bulunan herkese, Kültür Bakanlığının kendilerinin, paydaşı olmanın ötesinde, kendilerinin doğal olarak evleri olduğunu, kapımızın her zaman açık olduğunu belirtmek isterim" dedi.

Hiçbir ayrım yapılmaksızın, sosyal bütünleşmenin amaçlanması, yaratıcı sanatların geliştirilmesine ve uygulanmasına katkı sağlamak görevinde bulunduklarını kaydeden Çelik, "Bu amaçla sürekli eğitime, sanata ve kültüre yer ayrılması bir ulusal politika olmalıdır. Kültürel gelişmeler arasında uyum, kültürel kimliklere saygı, çeşitliliğe karşı hoşgörüyle toprak bütünlüğüne ve ulusal egemenliğe saygı, sürekli ve doğru bir barışın zaruri koşulu olmaktadır" diye konuştu.

Türkiye'nin geçirdiği evreler gözetilerek bundan sonrasına ışık tutacak bir takım perspektifler üretilmesi gerektiğine vurgu yapan Çelik, "Hangi devlet ya da hangi toplum kültürel çeşitliliği reddetmiş bir siyasal mühendislikle tek tip bir kültür oluşturmuşsa, o toplumun dünyada söz sahibi olması da mümkün olmamıştır. Devletin yazılımını, bir milletin yazılımını, bir halkın yazılımını geleceğe yürüme perspektifini, kültür oluşturur. Kültürün dinamik bir şekilde hayatta olabilmesi, bunun radyo, televizyon ve diğer yayın organlarıyla toplumun genel kabulünü oluşturan bir takım dinamikleri ortaya çıkarabilmesi içinde temel kavram çoğulculuktur. O sebeple farklılıkların hepsinin toplumda ortaya çıkması, farklılıkların hepsine saygı gösterilmesi, farklılıkların hepsinin eşit muamele görmesi, yani toplumun tek bir renkten oluşmaması, yayıncılığın tek bir renkten oluşmaması, toplumun bütün renklerini yansıtması, kilit kavram. Vazgeçilmez stratejik kavram olarak, çoğulculuğun her zaman akılda tutulması çok önemlidir. Fakat çoğulculuk, sadece çoğunluk anlamına gelmemektedir.   Çoğulculuğun belli ilkeler ve prensipleri gözeterek hayatta olması da o toplumun kültürel çatısının korunması, birlik ve bütünlüğün korunması bakımından fevkalade önemlidir" şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, daha sonra sahneye getirilen kurdeleyi, RTÜK Başkanı Davut Dursun, Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Dursun Güleryüz, Televizyon Yayıncıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zahid Akman ve diğer yetkililerle keserek, fuarın açılışını gerçekleştirdi.

Açılışa, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Mücahit Küçükyılmaz'ın yanı sıra yurt içi ve dışından çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Faruk Çelik Ömer Çelik İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title