Haberler

İstanbul: THY Avrupa'nın Devlerini Geride Bıraktı

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nın Yerinin Dünya Arenası Olduğunu Belirterek, "Türkiye'nin Yükselen Yıldızı Olmayı Hedefliyoruz" Dedi.

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nın yerinin dünya arenası olduğunu belirterek, "Türkiye'nin yükselen yıldızı olmayı hedefliyoruz" dedi.

THY Genel Müdürü Temel Kotil, Türk Hava Yolları Yönetim Binası'nda düzenlediği toplantıda bu yılın ilk dokuz ayında THY'nin performansını ve gelecek yıla ilişkin hedeflerini anlattı. Kotil "İç ve dış hatlarda mevcut personel ve uçaklarla kapasiteyi doldurmakla yetinmek yerine Avrupa'nın ve dünyanın önde gelen şirketleriyle rekabet edebilecek bir kurum olmayı hedef olarak seçtik. Türk Hava Yolları'nın (THY) yeri dünya arenasıdır. Türkiye'ye ve THY'ye de bu yakışır "dedi.

Türk Hava Yolları, Atatürk ve İstanbul'dan sonra Türkiye'nin dünya çapında en çok tanınan markalarından biri olduğunu hatırlatan Kotil, THY'nin genç ve modern uçaklarla büyüyen filosu, uçuş emniyetinden ödün vermeyen ve müşteri memnuniyetini esas alan hizmet anlayışıyla dünya devleriyle rekabet edebilecek bir konuma gelme yönünde emin adımlarla ilerlediğini kaydederek şirketin Türkiye'nin dünyaya açılan markası olacağını bildirdi.

THY'nin uluslararası rekabette konumunu güçlendirmek için genç ve modern bir filoya sahip olması gerektiğini vurgulayan Kotil, ''Türkiye'nin yükselen yıldızı olmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl dünya havacılık pazarından aldığımız payı 0.59'dan, yüzde 1.1'e çıkardık'' diye konuştu.

2003 yılından bu yana toplam 4.5 milyar dolarlık yatırım yaparak, THY tarihinin en büyük uçak alım ihalesini gerçekleştirdiklerini ifade eden Kotil, ''Uçak sayısını 103'e çıkardık ve global havacılık pazarında filo büyüklüğü olarak 27'inci sıraya yükseldik'' ifadelerini kullandı.

Avrupa'nın en büyük 31 havayolu şirketinin oluşturduğu Avrupa Hava Birliği'nin 2006 Eylül raporuna göre THY'nin yüzde 23.5 yolcu artışıyla birinci sırada yer aldığını anlatan Kotil, Avrupa devlerini geride bırakan THY'nin yüzde 32.3'lük kapasite artışı ve yüzde 25.4'lük trafikteki artışla da birinciliğini koruduğunu söyledi.

THY'nin aynı verilere göre zamanında kalkış oranıyla da 29 şirketi geride bırakarak yüzde 86.5 ile üçüncü sırada yer aldığını kaydeden Kotil, binde 4.3'lük kayıp bagaj oranıyla da Avrupa'nın en az bagaj kaybeden havayolu olduğunu ifade etti.

THY'nin 2005 yılında taşıdığı 14 milyon yolcu sayısının bu yıl 17.5 milyona çıkacağını belirten Kotil, 2007 yılı için hedefin 20 milyon yolcu olduğunu bildirdi. Kotil, bu yılın Kasım ayına kadar taşınan 15 milyon 500 bin yolcunun 8 milyon 135 binin iç hatlarda, 6 milyon 970 binin dış hatlarda, 190 binin özel kiralama yoluyla, 205 binin de hac ve umre ile taşındığını söyledi.

Kotil, ayrıca, 2 noktaya uçtukları Kuzey Amerika hattında 205 bin, 8 noktaya uçtukları Afrika hattında yaklaşık 268 bin, 15 noktaya uçtukları Ortadoğu hattında 698 bin, 17 noktaya uçtukları Uzakdoğu hattında 827 bin ve 63 noktaya uçtukları Avrupa hattında da 4 milyon 972 bin yolcu taşındığını söyledi. 2008 yılı sonuna kadar da 6 yaşına sahip uçaklardan oluşan 120 uçaklık bir filoya ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı.

THY'nin gelecek yıl da etkin büyüme sürecinin devam edeceğini anlatan Kotil, şöyle devam etti:

''Müşteri odaklı operasyon faaliyetlerimize daha da ağırlık vererek yolcularımızın taleplerine en kısa zamanda cevap verecek, daha kaliteli ve uçuş emniyetinden taviz vermemeye devam eden bir anlayışla hizmetimize devam edeceğiz. THY'nin büyüme hedefleri önümüzdeki dönemlerde Güney Afrika, Güney Amerika ve Uzakdoğu bölgelerini de kapsayacak.2007 yılında THY Do&Co adıyla kurduğumuz yepyeni bir ikram şirketiyle uçaklarımızda hizmet vermeye devam edeceğiz. Yüzde 50 ortaklığa sahip olduğumuz bu şirket gelir sağlayacak."

THY'nin 73 yıllık tarihi içinde yaşanan en önemli gelişmelerden birinin de dünyadaki en büyük havayolu ittifaklarından biri olan Star Alliance'nin THY'yi yel olması için davet etmesi olduğunu kaydeden Kotil, bu birliğin yılda 425 milyon yolcu taşıdığını ve günde 15 bin 500'den fazla uçuş yaptığını söyledi.

Yılda 400 milyar dolarlık satış geliri olan havacılık pazarında 100 milyar dolar gelir sahibi olan bu birliğe üye olmakla THY'nin 134 olan uçuş noktasının 700'ün üzerine çıkacağını ve yolcu sayısında da yüzde 10'luk bir artış sağlanacağını kaydeden Kotil, gelecek yıl THY'nin daha etkin ve verimli olacağını belirtti. Kotil, filoda bulunan 7 adet bulunan Airbus 340 uçaklarının yaklaşık 120 milyon dolar maliyetle kabinlerinin yenilerek Airbus 330 uçaklarıyla aynı olacağını söyledi.

Kotil, aynı zamanda filoda kiralık bulunan 17 adet Boeing 737-400 uçaklarının yanı sıra RJ'lerin filodan çıkarılacağını kaydetti. Airbus 320 ve 321 için önümüzdeki aylarda simülatör eğitim merkezinin hizmete gireceğini ifade eden Kotil, açılan bu merkezin yüzde 50 kapasitesinin THY tarafından kullanılacağını geri kalanının ise satışının yapılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title