Haberler

İstanbul Tarihinin En Absürt Vakası: 1959 Toplu Sinek Avı

Güncelleme:

1959 yazında İstanbul'da, şehrin en tuhaf olaylarından biri yaşandı. Halk, devletin talimatıyla toplu sinek avına çıktı.

İstanbul tarihinin en ilginç olaylarından biri 1959 yazında yaşandı. 17 Ağustos günü saat 13.00'da devletin talimatıyla halk ellerine raketlerini alarak sinek avına çıktı. Hem de bu organizasyona katılmak mecburiydi ve katılım göstermeyenler para cezasına çarptırılacaktı.

SİNEKTEN GÖZ GÖZÜ GÖRMÜYORDU

1959 yazında hem yüksek seyreden sıcaklıklar hem yaşanan susuzluk hem de çöplerin bugünkü gibi konteynerlerde toplanmıyor olması, şehri sineklerin istila etmesine yol açmıştı. İlaçlama çabaları da sonuç vermiyor, şehrin içinde bulunan mandıralar ve taşımacılık için kullanılan at arabalarının da katkısıyla İstanbul'da adeta sinekten göz gözü görmüyordu. Durum öyle bir hal almıştı ki gazeteler kara sinek ile mücadele yolları hakkında geniş çaplı haberler dahi yapıyordu.

SİNEK RAKETLERİ KARABORSAYA DÜŞMÜŞTÜ

Sinekler sebebiyle halkın yemek yiyemez, uyuyamaz hatta iş bile yapamaz hale gelmesi, sinek raketlerinin karaborsaya düşmesine sebep olmuştu. Durum o kadar çaresiz bir hal almıştı ki Dönemin İl Sağlık Müdürü, günde 40-50 sinek öldürdüğünü, aynısını halka da tavsiye ettiğini söylüyordu.

HERKES 10 SİNEK ÖLDÜRSE...

Durumun gittikçe kötüye gitmesi üzerine, İstanbul Belediye Başkanı soruna bir çözüm bulmak amacıyla çalışanlarını toplantıya çağırdı. Herkes umutsuzdu, bir çift sineğin 40 günde ortalama 40 bin sinek ürettiği düşünülürse bunlardan kurtulmanın bir yolu yok gibiydi. Sonra ortaya bir fikir atıldı. "Herkes kendi kapısının önünü süpürse..." fikrinden yola çıkan belediye meclisi, 1,5 milyonluk İstanbul'da herkes 10 sinek öldürse 15 milyon sinekten kurtuluruz diye düşündü ve halka bir çağrı yapmaya karar verdi.

10 MİLYON SİNEK ÖLDÜRÜLDÜĞÜ SÖYLENDİ

Gazeteler ve radyolardan duyurulan sinek avı programına göre, ilk olarak 17 Ağustos 1959 günü, saat 13.00'da halk topluca sinek öldürmeye davet ediliyordu. İstanbulluların 1 saat süren bu operasyon sonrası 10 milyon sinek avladığı açıklandı. Valilik ve belediye bu konuyu o kadar ciddiye almıştı ki, sinek avına katılmadığı tespit edilenlere ceza bile kesildi. 10 milyon sinek öldürüldüğün açıklanmasına rağmen şehirdeki sinek nüfusunda bir değişiklik olmaması üzerine bunun her pazartesi günü, aynı satte tekrarlanması kararlaştırıldı. Her hafta biraz daha az insanın katıldığı sinek avından İstanbul halkı olumlu bir sonuç alamadı. Kışın gelişi ile beraber sinek nüfusu kendiliğinden azaldı ve İstanbul'un sinek avı da şehrin geçmişindeki en tuhaf olaylardan biri olarak tarihteki yerini aldı.


Kaynak: Haberler.com / Yaşam

Gazeteler İstanbul Komik - İlginç Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title