Haberler

İstanbul Sanayi Odası 2006 Yılı Çevre Ödülleri Sahiplerini Bulundu

İstanbul Sanayi Odası (İso) 2006 Yılı Çevre Ödülleri Sahiplerini Buldu. İso'da Düzenlenen Ödül Törenine Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Sanayiciler Katıldı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 2006 Yılı Çevre Ödülleri sahiplerini buldu. İSO'da düzenlenen ödül törenine Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve sanayiciler katıldı.

Törende konuşan Pepe, İstanbul'un Türkiye sanayisinin yüzde 40'ını gerçekleştiren bir kent olduğunu söyledi. Pepe, "Biz İstanbul'un kıymetini millet olarak iyi bilemedik. İstanbul'u bir uçtan bir uca yağmaladık" dedi. İstanbul'daki yapılaşmada ciddi sorunlar olduğunu belirten Pepe, faturayı sadece sanayicilere çıkartmadıklarını, asıl sorunun toplumsal bilinçsizlikte yattığını söyledi. Ceza Kanunu ve Çevre Kanunu uyarınca çevreyi kirleten sanayicilere yüklü miktarda cezalar kesildiğini hatırlatan Pepe, "Çıkarttığımız kanunlar sanayicileri karşımıza alacak kanunlar değildir. Bu kanunlar alt komisyonlarda defalarca tartışılmıştır. Türkiye'nin gerçeğini kabul etmemiz lazım. Bizim insanımız kanunsuz yaşamaya alışmış. Bunun için de sanayi de var, politikacı da. Benim param istediğimi yaparım zihniyeti artık ortadan kalkmalı" dedi.

"ÇEVRE KİRLİLİĞİ YARATAN SANAYİLERİ AVRUPA VE ABD'DE OLDUĞU GİBİ BİZ DE TERKEDECEĞİZ"

Çıkarılan kanunların çevrenin korunması adına sıkı bir şekilde hazırlandığını belirten Pepe, "Yaptığımız kanunlarda birilerinin canı biraz yanabilir. Bu ülkede iş yapan insanlar, bizim velinimetimiz çünkü istihdam yaratıyorlar. Ancak biz sanayicileri hiçbir zaman çevre düşmanı olarak görmedik" şeklinde konuştu.

Sanayicilere her zaman destek verdiklerini dile getiren Pepe, ancak şehir merkezine büyük fabrikalar kurup çevreyi kirleten sanayicilerin her zaman karşısında duracaklarını belirtti. Sanayicilerin geri kalmış ve fazla enerji kullanan teknolojiyi Türkiye'ye ithal etmemelerini isteyen Pepe, "Çevre kirliliği yaratan sanayileri Avrupa ve ABD'de olduğu gibi biz de terkedeceğiz" dedi.

TOPBAŞ : "SU HAVZALARIMIZDA BÜYÜK SIKINTI VAR"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da çevre konusunda tehlike çanlarının çalmaya başladığını söyledi. İstanbul'daki su sıkıntısının önemli boyutlara ulaştığını belirten Topbaş, "İstanbul'a 1 milyon 800 bin metreküp su veriyoruz. Bu dünyadaki kişi başı su kullanım oranının altında. Ancak su havzalarımızda büyük sıkıntı var" dedi. Topbaş, İstanbul'daki tarım alanlarının da yok olma aşamasına geldiğini söyledi.

GÜLER : "İSTANBUL'UN EN ÖNEMLİ SORUNU ULAŞIM YADA DEPREM DEĞİLDİR, SU HAVZALARININ KORUNMASIDIR"

Su sorununa değinen İstanbul Valisi Muammer Güler, "İstanbul'un en önemli sorunu ulaşım yada deprem değildir, su havzalarının korunmasıdır" dedi. İstanbul'daki alt yapı sorununa da değinen Güler, ruhsatlı binaların sayısının ruhsatsızlara oranla fazla olduğunu ancak binalarda ruhsata aykırı davranıldığını söyledi. Güler, "İstanbul'daki en büyük çevre sorunu çarpık yapılaşmadır. Son 2-3 yılda orman alanlarında sıfır yapılaşmayı sağladık. Ancak ruhsatlı kaçaklarda sorun var. Ruhsat almışlar ama ruhsata aykırı davranmışlar" dedi. Çarpık yapılaşmanın önüne geçebilecek siyasi iradenin Türkiye'de var olduğunu belirten Güler, bunun için devletin tüm organlarına büyük görev düştüğünü, kurumsal bilincin ve çevre duyarlılığının arttırılması gerektiğini söyledi. Gürültü kirliliği ile ilgili eleştirildiklerini ancak yargının kendi lehlerinde karar verdiğini kaydeden Güler, yazın yaptıkları uygulamanın haklı olduğunu belirtti.

Pepe, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın konuşmasının ardından İSO 2006 Çevre Ödüllerini verdi. Çevre Teşvik Ödülleri Borçelik Çelik San. Tic. A.Ş., Sarten Ambalaj San. Tic. A.Ş. ve Fırat Plastik Kauçuk San. ve Tic. A.Ş'ye verildi. KOBİ Çevre Özendirme Ödülleri, Bahçıvan Gıda San. Ve Tic. A.Ş ve Maktel Makine ve Tel Sanayi A.Ş'ye verildi. İSO'da düzenlenen törende, "İSO Çevre Büyük Ödülü" ve "KOBİ Çevre Proje

Ödülü"ne değer firma bulunamadı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title