Haberler

İstanbul: Rauf Denktaş'tan İlginç AB Yorumu

Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti (KKTC) Eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs Meselesinin, Avrupa Birliği (AB) Yolundaki Türkiye'nin Önüne Konulmasının Kalleşlik Olduğunu Belirterek, "'Dünyada Barış, Yurtta Barış' Diyen Atatürk'ün Hangi İlkeleri AB'nin Neresine Batıyor?" Dedi.

Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti (KKTC) eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs meselesinin, Avrupa Birliği (AB) yolundaki Türkiye'nin önüne konulmasının kalleşlik olduğunu belirterek, "'Dünyada barış, yurtta barış' diyen Atatürk'ün hangi ilkeleri AB'nin neresine batıyor?" dedi.

Denktaş, Türkiye Gençlik Birliği'nin tarafından Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi'nde düzenlenen "Avrupa Birliği Kapısında Kıbrıs ve Türkiye" isimli bir panele katıldı. Panel'de, Denktaş'ın yanı sıra Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ferit Hakan Baykal, Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Emekli KKTC Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç, Sakarya Üniversitesi'nden Doç. Dr. Emin Gürses ve çok sayıda öğrenci de hazır bulundu. Panelin onur konuğu olan Rauf Denktaş, AB-Türkiye ilişkilerinde Kıbrıs konusunu değerlendirdi.

Rauf Denktaş, Kıbrıs meselesinin, Türkiye'nin AB'ye girmesi ile ilgili bir mesele olmadığını vurgulayarak, "Kıbrıs meselesini Türkiye'nin önüne koymak haksızlıktır, kalleşliktir. Zaten ayrıdır. Kıbrıs meselesinin halledilmesiyle, Türkiye'nin AB'ye girmesi meselesi iki ayrı meseledir diye Türkiye'ye belge vermiştir AB. Kıbrıs meselesi, Türkiye'nin AB'ye girmesiyle ilgili bir mesele değildir. Basın her gün bunu manşet yapsa, AB'ye duyursa, Türkiye haksızlığa boyun eğmeyecektir. Bu vatan kimindir, Türkiye kimindir? Sakın 'bizimdir' demeyin. Kıbrıs kimindir? Benim değildir, bizim değildir, şehitlerindir. Biz başımız dik yaşayalım diye en zor şartlar altında dünyaya göğüs germiş, baş kaldırmış, en güçlü orduları denizlere dökmüş şehitlerindir" dedi.

Denktaş, Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmek istendiğini öne sürerek, "Niçin gençlik ayaktadır? Çünkü AB'den bir ses gelmiştir. Kökenin nedir diye sormadan, bu vatanı kurtarıp ,Türkiye'de yaşayan herkesin 'Ne Mutlu Türküm' diyerek övüneceği demokratik laik bir cumhuriyet kurmuş olan, 'Dünyada barış, yurtta barış' diyen Atatürk'ün hangi ilkeleri AB'nin neresine batıyor? Ne oldu da art arda Atatürk'le uğraşıyorlar? Atatürk'le uğraşıyorlar çünkü Atatürk'ün Cumhuriyeti'ni, bu üniter devleti, Sevr'de görüp düşündükleri gibi parçalayıp bölmek istiyorlar ve anlayanlar için açıkta konuşuyorlar" diye konuştu.

Konuşmasında azınlıklara da değinen Denktaş, Avrupa'nın azınlıklar konusundaki tutumunu ise şu sözleriyle ifade etti:

"Azınlık olmayanlara azınlık hakkı ne demektir? Fransa'da, Tunuslular, Cezayirliler ortalığı yakıp yıkıyor, bir şeyler istiyor insanlar. Paris'te 'Azınlık hakkı ver' dediklerinde Fransa'nın cevabı, 'Ne münasebet, Fransa'yı bölmek mi istiyorsunuz?' olmuştur. Ama aynı Fransa, AB ülkeleriyle birleşerek Türkiye'de azınlık olmayanlara azınlık hakkı ver diyor. O halde bundan çıkarılacak sonuç, Fransa'nın azınlık hakkı verildiği takdirde bölüneceğini söyleyenlerin Türkiye'de azınlık olmayanlara azınlık hakkı vermemesinden çıkarılacak sonuç, Türkiye'nin yavaş yavaş parçalanmasını istedikleri sonucu olamaz mı? Amerika'da 72.5 millet yaşar. Nesin dediğimiz de "I am American" der göğsünü gere gere. Fransa da öyle. Fransa'da yaşayan herkes, "Fransız'ım" der. Almanya'da da öyle, her yerde öyle. Türkiye de hayır! Türkiye'de kökene göre cevap veririsin ve onu besleyecekler parayla silahla. Bazı kardeşlerimizi besledikleri ve yıllardır Türkiye'yi parçalamak için kan akıttıkları gibi"

Panelin sonunda KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a bir plaket verildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title