Haberler

İstanbul: Piyasalarda Durum

Piyasalarda borsa günü 499.60 puan düşüşle 37464.43 puandan tamamladı. Borsa kapanış itibarıyla dolar yüzde 0.83, euro yüzde 1.67 oranında değer kaybederken, altındaki kayıp yüzde 2.02. Bono Piyasasında en çok işlem gören 9 Nisan 2008 tarihli bugün valörlü tahvilin bileşik getirisi yüzde 18.36. Gecelik repoda faiz oranı yüzde 13.25.

Piyasalarda borsa günü 499.60 puan düşüşle 37464.43 puandan tamamladı. Borsa kapanış itibarıyla dolar yüzde 0.83, euro yüzde 1.67 oranında değer kaybederken, altındaki kayıp yüzde 2.02. Bono Piyasasında en çok işlem gören 9 Nisan 2008 tarihli bugün valörlü tahvilin bileşik getirisi yüzde 18.36. Gecelik repoda faiz oranı yüzde 13.25.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 2. seansında Bileşik Endeks dünkü kapanışa göre 499.60 puan düşüşle 37464.43 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 1.32 oranında değer kaybederken, borsada 1 milyar 352 milyon 525 bin 546 YTL'lik işlem hacmi gerçekleşti. Minimum 37213.54, maksimum 37964.03 puanları gören İMKB Bileşik Endeksi dün 37964.03 puandan kapanmıştı.

Serbest Piyasada borsa kapanış itibarıyla gerçekleşen işlemlerde dolar dünkü kapanışına göre yüzde 0.83 oranında kayıpla 1.5580 YTL, yüzde 1.67 oranında değer kaybıyla euro 1.9990 YTL'den işlem gördü. Uluslararası Piyasalarda euro/dolar paritesi dünkü kapanışına göre yüzde 0.60 oranında kayıpla 1.2827 düzeyinde seyrediyor.

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda en çok işlem gören 9 Nisan 2008 vadeli bugün valörlü tahvilde ortalama basit faiz 19.77, bileşik faiz yüzde 18.36. Söz konusu kağıtta işlem hacmi ise 329 milyon YTL seviyesinde. İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Repo-Ters Repo Pazarı'nda, 1 günlük faiz oranı yüzde 13.28, 7 günlük işlemlerde ise faiz oranı yüzde 14.09. Takasbank Para Piyasası'nda 1 günlük faiz oranı ortalama yüzde 12.71, 7 günlük faiz oranı ortalama yüzde 13.50. Eurobond piyasasında 2030 vadeli eurobondlar ise, 142.625'den satılıyor.

Altın serbest piyasada yüzde 2.02 oranında düşüşle 30.9643 YTL, cumhuriyet altını yüzde 2.08 oranında kayıpla 205.5339 YTL'den işlem görüyor. Uluslararası piyasalarda altın yüzde 0.98 oranında düşüşle 635.50 (dolar/ons), yüzde 2.56 oranında değer kaybeden gümüş 11.815'den (dolar/ons) işlem görüyor.

PİYASALAR, YARIN YAPILACAK PARA POLİTİKASI KURULU KARARINI BEKLİYOR

İMKB, satışların ardından yatay seyre girdi. İlk seansta 37200 seviyesine sarkan Bileşik Endeks, gelen alımlarla bir miktar toparlanarak, ilk seansı 37710 puandan kapattı. Günün ikinci yarısında satış ağırlıklı yatay seyir izleyen ve 37400-37800 puan aralığının dışına çıkamayan Bileşik Endeks, günü 499.60 puan ekside tamamladı. Yarın toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) çıkacak kararların beklendiği İMKB'de, alternatif piyasalarda izlenen seyir ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) döviz satışına yönelik gelişmeler etkili oldu. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin dün yaptığı açıklamaların ardından faiz artırımının devam edebileceğine ilişkin görüşün ağırlık kazanması, yurt dışı borsalarda olumsuz bir etki yaratırken, İMKB'de PPK kararlarının beklenmesi nedeniyle sınırlı hareket görüldü. Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz toplantısının da beklendiği İMKB'de, Avrupa Birliği, İran kaynaklı gelişmeler ve petrol fiyatları da izleniyor.

Garanti Yatırım'dan Teknik Analist Tolga Kudaloğlu, yurt dışı borsalardaki düşüş ve diğer borsalarda devam eden tedirginlik nedeniyle İMKB'nin satış baskılı bir seyir izlediğini ifade etti. Kudaloğlu, piyasanın Merkez Bankası'nın yarınki toplantısından çıkacak faiz kararını beklediğine dikkat çekti. Tolga Kudaloğlu, endekste teknik görünümün hala zayıf olduğunu ve dip oluşumunun tamamlanmış durumda bulunmadığını vurgulayarak, "Bu nedenle dirençlere yükselişlerde dikkatli olmakta fayda var. Piyasalardaki dalgalanmanın bir süre daha devam edeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Döviz piyasasında yarın gerçekleştirilecek Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak kararlar

bekleniyor. Uzmanlar, alınacak faiz artırım miktarının ve yapılacak açıklamaların dolar/YTL kuru üzerinde belirleyici olacağına işaret ediyorlar. Bir banka yetkilisi, döviz piyasasının sabah saatlerinden itibaren satıcılı bir seyir izlediğini belirtti. Yetkili, hem müşteri tarafından gelen satışların, hem de TMSF'nin satışlarının etkisiyle kurun hızlı bir şekilde aşağı geldiğini dile getirdi. Banka yetkilisi, kurun 1.5600 seviyesinde tutunduğuna değinerek, "1.5600 seviyesindeki alışların çok yüklü olmadığını sölyeyebiliriz. Piyasa yarın yapılacak PPK toplantısını bekliyor. Genel beklenti 50-75 baz puanlık artış olacağı yönünde. Faiz artışından sonra bir sonraki PPK toplantısında artırım olup olmayacağı takip edilecektir" ifadelerini kullandı.

Kısa vadede faizlerin yukarı doğru gideceğini düşündüklerini belirten yetkili, yukarı doğru giden faizin YTL'ye dolar karşısında destek verebileceğinin altını çizerek, "Yarınki toplantı ile 20 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek toplantıda yapılacak faiz artırımının toplamda 1-1.5 puanı bulması, YTL'ye destek verecek ve enflasyonun kontrol altında tutulmasına neden olacaktır. Dış piyasalar da takip edilmeye devam ediliyor. ABD Merkez Bankası Başkanı (FED) Ben Bernanke'nin açıklamaları gelişmekte olan ülkeler açısından pek olumlu değildi ve bu piyasalarda bir miktar bozulma yaşanmasına neden oldu. Bu bozulmanın giderilmesinin ardından toparlanma yaşanabilir. Yarın Merkez Bankası PPK toplantısında alınacak kararlar açıklanana kadar sakin bir seyir izlenebilir. Faiz artırımının büyüklüğü ve yapılacak açıklama, yaz boyunca YTL'nin ne şekilde seyredeceği konusunda ipucu verecek" dedi.

Bono piyasasının da, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak kararlara yönelik beklentilerle hareket ettiği ve yapılacak açıklamaların seyir üzerinde belirleyici olacağı kaydediliyor. Bir banka yetkilisi, piyasanın yüzde 18 bileşik seviyesinin üzerinde yatay bir seyir izlemeye başladığını ifade etti. Banka yetkilisi, tüm gözlerin yarın Merkez Bankası'nın alacağı kararlara çevrilmiş durumda olduğuna değinerek, "Genel konsensus 0.50 puanlBli oldu. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Bık faiz artırımı kararı alınacağı yönünde. Ancak 0.50 puanlık faiz artırımının, piyasa üzerindeki etkisi tartışılır. Piyasanın şok niteliğinde bir hareket yapması isteniyorsa, 0.50 puanın üzerinde bir artırıma gidilmesi gerekiyor. Ancak PPK'dan büyük bir ihtimalle 0.50 civarında artış gelecek" ifadelerini kullandı.

Piyasa analistlerinin yüzde 96.15'i Merkez Bankası'nın yarın gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artırım kararı alınmasını bekliyor. Uzmanlar, yüksek gelen enflasyon rakamlarının ardından piyasalara sinyal vermek açısından artırım yapılmasının beklendiğini ve faiz artırımının miktarının yanı sıra daha da önemli olan faktörün verilecek mesaj olacağını ifade ediyorlar. Uzmanlar, piyasanın kısa vadede yüzde 17-18 bant aralığına oturmuş göründüğüne dikkat çekerek, "Yurt dışı piyasalardaki gelişmeler de izleniyor. Dün ABD Merkez Bankası (FED) Ben Bernanke'den gelen açıklamalar henüz faiz artırımlarının bitmediğini gösteriyor. Bono piyasası yarınki PPK toplantısından çıkacak kararlara göre kısa vadede yönünü bulacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title