Haberler

İstanbul Park Bernie Ecclestone'un

İstanbul Park Pisti'nin İşletme Hakları, 2021 Yılına Kadar Formula 1 Yönetimi (Foa) Başkanı Bernie Ecclestone'a Verildi. Ecclestone, İstanbul Park'ın Dünyanın En İyi Pisti Olduğunu Söyledi.

İstanbul Park Pisti'nin işletme hakları, 2021 yılına kadar Formula 1 Yönetimi (FOA) Başkanı Bernie Ecclestone'a verildi. Ecclestone, İstanbul Park'ın dünyanın en iyi pisti olduğunu söyledi.

İstanbul Park basın merkezinde konuyla ilgili gerçekleştirilen basın toplantısına Bernie Ecclestone, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muammer Erol katıldı.

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, FOA ile 2021 yılına dek anlaşma yaptıklarını belirterek, “Türkiye'yi Formula 1'den mahrum etmeden, yarışların devamını sağlayacak bir formül ürettik. İstanbul Park Pisti'ni işletecek olan FOA ile 2021 yılına kadar anlaştığımız için, bu yıla kadar F1'in İstanbul'da kalmasını istedik. Anlaşmamız yıllık kira ve kardan pay şeklindedir. Pistin bakım ve onarımı kiralayan şirkete aittir” diye konuştu.

Yalçıntaş, Formula 1'in İstanbul'un, Türkiye'nin tanıtım projesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu yatırım, hedefi bulan bir yatırım oldu. 2 sene içinde yapılan F1 ve diğer yarışlar son derece iyi yarışlardı. Türkiye ekonomisine bu yarışlardan büyük katkı sağlandı.

Pistin sahibi olan TOBB, İTO, Valilik ve Büyükşehir Belediyesinin, bu tip organizasyonların sadece ilk başlangıcında yer almalarını istedik. Çünkü ticareti en iyi iş adamları, şirketler yapar. İTO, TOBB gibi kurumlar ticaretin içinde yer almamalıdır. İlk yarıştan sonra bu konuda çalışmalar yaptık. Bugün de bu noktaya geldik. Son derece başarılı olduğumuzu düşünüyorum."

İstanbul Park'tan ne kadar zarar ettiklerinin sorulması üzerine Yalçıntaş, ”Evet, çok zarar ettik. Çift rakamlı milyon dolar zarar ettik. Bu anlaşmayla FOA ile temiz bir sayfa açıyoruz” dedi.

Yalçıntaş, pistin kesin maliyetinin sonuçlanmadığını, kesinleşmiş harcamanın 221 milyon YTL olduğunu ifade ederken, 2005 ve 2006 yılında tüm yarışlar için piste 579 bin kişi geldiğini söyledi.

ECCLESTONE: "İSTANBUL PARK, DÜNYANIN EN İYİ PİSTİ"

Bernie Ecclestone ise İstanbul Park'ın dünyanın en iyi pisti olduğunu, burada bulunmaktan mutluluk ve gurur duyduğunu ifade etti.

Yapılan anlaşmanın detayları ve maliyeti konusunda açıklama yapmaktan kaçınan Ecclestone, “Kontrat 80 sayfa. Şimdi anlatmaya kalksam uzun sürer. Pisti devraldık. Buradaki yatırımımız karlı değil. Ama 'Niye geldin?' derseniz, İstanbul Park, dünyanın en iyi pisti. Burada bulunmaktan gurur duyuyorum” diye konuştu.

İstanbul'un, Formula 1'den önceki ve sonraki imajının farklı olduğunu kaydeden Ecclestone, anlaşmanın maliyeti ile ilgili bir soruya, “Küçük yaşlarda bir ders öğrendim. Bir centilmen ulu orta paradan bahsetmez. Yaptığımız anlaşma İTO için son derece karlıdır. Bizim için ilk anlarda karlı gözükmeyebilir ama Türkiye'deki pist en iyi pist. Karlı bir yatırıma döneceğine inanıyorum” diye yanıt verdi.

"YAPTIĞIM EN KÖTÜ ANLAŞMA"

Kendisine “iyi iş adamı” dendiğini hatırlatan Ecclestone, “Aslında yönetim kurulum sözleşmeye baktığında, benim aptal bir iş adamı olduğumu düşündü. Bu benim dünyada yaptığım en kötü anlaşma. Ama 'Niye?' derseniz, Türkiye'ye çok ama çok inanıyorum. Zannedildiği gibi 1-2 yıllık finansal getiri için yapılan bir anlaşma değil. Uzun yıllarda getirisi olacak bir anlaşma” şeklinde konuştu.

Ecclestone, gelecek yıl İstanbul Park'ta kaç yarış yapılacağı yönündeki soruya, “En azından bir yarışımız kesin var” derken, “İstanbul Park'ın bazı sorunlarından bahsetmiştiniz. Bunlar nelerdir?” sorusuna ise, “Sorunlardan kastettiğim, yakın komşularınızla yaşanan sorunlar. Bu sorunlar olmasa belki durum çok daha iyi olur” diye cevap verdi.

MOTOGP KONUSU

MotoGP yarışlarının gelecek yıl İstanbul'da yapılamayabileceğinin hatırlatılması üzerine de Ecclestone, “Bu yıl sözleşmeleri bitiyor. Gelecek yıl da devam etmesi sponsorluk anlaşmalarına bağlı. Biz kalması için üzerimize düşen görevi yapacağız. Zira ben iyi bir motosiklet yarışı hayranıyım” dedi.

Ecclestone, motor sporlarına Türkiye'de ilginin azaldığının belirtilmesi üzerine de, “Bence bu konuda endişelenmeye gerek yok. Tüm dünyada bu böyle. O kadar çok spor kategorisi var ki insanlar seçici davranıyor. Futbolda da aynı sorun var. Ancak çok büyük maçlar ilgi çekiyor. Burada görev bence medyaya düşüyor” diye konuştu.

Pistte gelecek yıl test sürüşlerinin de yapılıp yapılmayacağı sorusuna Ecclestone, “Bu konuda fikrim yok. Takımların vereceği bir karar. Takımlar isterse biz de İstanbul Park'ı açarız” diye yanıt verdi.

PARSEKER: "BU İŞİ EN İYİ BİLEN ECCLESTONE"

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker ise, bu pisti kendilerinin çalıştırmasının uygun olmadığını düşündüklerini ifade ederek, “Bu pistin iş adamı mantığıyla daha iyi çalıştırılabileceğini düşündük. Bu işi dünyada en iyi bilenlerden biri de Ecclestone. Ondan gelen teklifi çok ciddi bir şekilde değerlendirdik. Diğer ihalede de herhangi bir sonuca gitmediğimiz için Ecclestone'la anlaştık” diye konuştu.

Parseker, bu işi en iyi bilen kişilerin pisti en iyi şekilde çalıştıracağına inandıklarını belirterek, “Bundan sonra Türkiye'nin tüm yarışlara ev sahibi olacağına inanıyoruz” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title