Haberler

İstanbul: "Malatya İl Gelişme Planı" Tanıtım Toplantısı

Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, Malatya'nın Gerek Sanayinin Gelişmesi Gerek Ekonominin Bölge İllerine Göre Güçlü Olması Nedeniyle Bir Cazibe Merkezi Durumunda Olduğunu Belirterek, "Bu Yüzden Civar İllerden Aşırı Güç Alan Malatya'nın Normalde Nüfus Artış Hızı da Türkiye Ortalamasının Üzerindedir ve Şehir Genelindeki Nüfusunun 1 Milyona Yaklaştığı Malatya, Aşırı Göçlerin de Etkisiyle Bir Kül...

Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, Malatya'nın gerek sanayinin gelişmesi gerek ekonominin bölge illerine göre güçlü olması nedeniyle bir cazibe merkezi durumunda olduğunu belirterek, "Bu yüzden civar illerden aşırı güç alan Malatya'nın normalde nüfus artış hızı da Türkiye ortalamasının üzerindedir ve şehir genelindeki nüfusunun 1 milyona yaklaştığı Malatya, aşırı göçlerin de etkisiyle bir kültürel zenginlik yaşasa da bu durum sosyal dengesizliğin yükselmesinde önemli etkendir" dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Senatosu'nun aldığı bir kararla Malatya'nın ekonomik, sosyal, kültürel yönden top yekun kalkınmasını amaçlayan 'Malatya İl Gelişme Planı' çalışmasının tanıtımı ve çalışmaları başlatmak amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla binasında bir toplantı yapıldı. Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliği (MASTÖB) ve Çevre Kültür Koruma (ÇEKÜL) Vakfı işbirliği ile düzenlenen toplantıya İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Giritlioğlu, Malatyalı İşadamları Derneği Genel Sekreteri Ahmet Turan Koçer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Malatya Valisi Halil İbrahin Daşöz, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, MASTÖB Başkanı İmar ve İskan eski Bakanı Ahmet Karaaslan ve Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın'la birlikte çok sayıda öğrenci katıldı. Öğretim üyesi, profesör ve doçentlerin nezaretinde doktora öğrencilerinin de bulunduğu 70 kişilik ekibin katıldığı projenin tanıtıldığı toplantıda açılış konuşmasını İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Giritlioğlu yaptı. Giritlioğlu, "Bu projenin üniversite, yerel yönetim, sivil toplum örgütleri iş birliğiyle fakülte içinde yapılması örnek girişimdir. Bu projeyi desteklemek görevimizdir. Bu işbirliğinin devam etmesini, beraber karar vermeyi, işlerin devamını, iş bölümü içinde oluşmasını temenni ediyorum. Bu projeye yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise, "Bir kent demek; doğduğunda etrafına bakmak, o kentten etkilenmek demektir. Kenti kent kılan bilinçli bireyler, hemşehriler demektir. Gençlere ilk sözüm, doğduğunuz büyüdüğünüz kenti iyi tanıyın. Malatya için düş kuruyoruz. Bu geleceğe dair ışık olacak" diye konuştu.

İmar ve İskan eski Bakanı ve aynı zamanda Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliği Derneği Başkanı Ahmet Karaaslan, "İlk defa bir üniversite kapalı kapılar ardına çıkıyor. Öğrencilere imkan sağlıyor. Bu proje taktire şayan bir olaydır. Malatya'yı arzu ettiğimiz düzeye taşıyalım. Teknik üniversitenin yaptığı bu güzel çalışma, Malatyalı yerel yöneticilerinin ellerinin altında bir kaynak olacaktır" ifadelerini kullandı.

Malatyalı İşadamları Derneği Genel Sekreteri Ahmet Turan Koçer de, "Uzun bir zamandır derneğimiz nezdinde üzerinde çalıştığımız ve '2023 yılının Malatyası nasıl olmalı?' sorusunun cevabını birlikte arayacak olmanın mutluluğunu birlikte yaşıyoruz. İlimizin sahip çıkılması gereken meselelerine her geçen gün bir yenisi eklenirken, biz de dernek olarak iş dünyasının perspektifinden meseleleri ele almak çözümü için çaba gösteren kanallardan biri olmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

"MALATYA, DOĞAL VE TARİHİ YAPILARI İTİBARİYLE ZENGİN BİR İLİMİZDİR"

Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, yaptığı konuşmada Malatya'nın coğrafik yapısı itibariyle Türkiye'nin önemli bir ili olduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti:

"Malatya, gerek sanayinin gelişmesi gerek ekonominin bölge illerine göre güçlü olması nedeniyle bir cazibe merkezi durumundadır. Bu yüzden civar illerden aşırı güç alan Malatya'nın normalde nüfus artış hızı da Türkiye ortalamasının üzerindedir. Şehir genelindeki nüfusunun 1 milyona yaklaştığı Malatya, aşırı göçlerin de etkisiyle bir kültürel zenginlik yaşasa da bu durum sosyal dengesizliğin yükselmesinde önemli etkendir. Sosyal dengesizliğin toplumda büyük yaralar açtığı, huzur ortamını bozduğu gibi yaşamın her alanında sorun çıkardığı aşikardır. Malatya, doğal zenginliği bakımından bir çok ilden daha şanslı bir konuma sahiptir. Sanayisinin gelişmiş olmasının yanısıra dünyaca ünlü kayısısı, yine ülke çapında meşhur olan yeşil yurt kirazı Malatyamızın artı gelir ürünlerindendir. Bu ürünlerimizin layıkıyla pazarlandığını söylemek, hak ettiği değer karşılığında Malatya'ya girdiği sağladığını söylemek mümkün değildir. Belediyemiz, diğer ilgili kuruluşların yanısıra düzenlediği konferans panel ve sempozyumlarla özellikle kayısı ürünümüz başta olmak üzere diğer ürünlerimizin tanınması ve pazarlanması konusunda büyük gayretler harcamaktadır. Malatya, doğal ve tarihi yapıları itibariyle zengin bir ilimizdir. Dünyanın 8. harikası olarak nitelendirilen Nemrut Dağı her ne kadar Adıyaman İli sınırları içinde olsa da Malatyamıza daha yakın ve ulaşımı kolay bir yerdir. Ben de bu toplantının, Malatyamızın zenginliklerinin gün yüzüne çıkmasında önemli katkılarının olacağını düşünüyorum."

CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Malatya ve çevresi için böyle bir planlama yapılmasının gurur verici bir olay olduğunu belirtti. Aslanoğlu, "Birey ve toplum mutluluğu yolunda her zaman bir neferim. Böyle bir hizmeti Malatya'da görmek bizim aşkımızdır. Malatya'yı Malatya yapmak adına her çalışmayı yapmak zorundayız. İlim ve bilimin yanında olmalıyız. Bu güveni benimseyenlere şükran duyuyorum" dedi.

Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz ise, Malatya adına gelecek için işlerin şimdiden tartışılması gerektiğinin altınfı çizdi. Üniversitenin yaptığı çalışmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Daşöz, "Bu işi yaparken heyecan duyuyorlar. Bu projeyi başlatanlara teşekkür ediyorum. Bilim, bize doğrunun ne olduğunu ortaya koyacaktır. Bilimin gerçekleriyle demokrasinin gerçekleri örtüşmeyebilir. Sivil toplumun katkısı büyük önem taşıyor. Bu girişimin ilimiz için önemli sonuçlar doğurmasını diliyorum. Sonuç ne olursa olsun yararlı sonuçlar olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından divan heyeti kuruldu. Görüşmeler devam ediyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title