Haberler

İstanbul: Koç Holding, 2006 Yılının İlk Dokuz Ayında Faaliyet Gelirlerini Yüzde 111 Artırdı

Koç Holding, 2006 Yılının İlk Dokuz Ayında 7 Milyon YTL Net Kar Açıkladı.

Koç Holding, 2006 yılının ilk dokuz ayında 7 milyon YTL net kar açıkladı.

Koç Holding'den yapılan yazılı açıklamada, 2006 yılı Eylül ayı sonu itibariyle holdingin esas faaliyet gelirlerinin bir önceki yıla oranla yüzde 111 artarak 36.1 milyar YTL'ye, net esas faaliyet karının ise yüzde 165 artarak 2.3 milyar YTL'ye yükselttiği bildirildi.

Holdingin esas faaliyet gelirlerindeki artışın yaklaşık yüzde 11'inin mevcut, yüzde 90'ının yeni alınan işlerden kaynakladığı belirtilen açıklamada, temmuz-eylül döneminde kurlardaki düzelmenin etkisiyle 830 milyon YTL net dönem karı elde eden holdingin böylece, yılın ikinci çeyreğinde yaşanan dalgalanmanın karlılık üzerindeki olumsuz etkisini önemli derecede azalttığı ve ilk dokuz aylık vergi öncesi karını 1,2 milyar YTL'ye, net dönem karını ise 7 milyon YTL'ye yükselttiği ifade edildi.

Açıklamada, yıl içerisinde kurlarda yaşanan dalgalanmanın net kar üzerindeki etkisi düzeltildiğinde vergi öncesi karın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 111 artarak 974 milyon YTL'den 2,055 milyon YTL'ye yükseldiği belirtildi.

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bülend Özaydınlı, 2006 yılının mali piyasalar için zor bir yıl olduğunu; yüksek reel faizlerin ve kurlardaki dalgalanmanın pek çok şirket ve sektörü olumsuz etkilediğini; ancak, Koç Topluluğu olarak tüm ana faaliyetlerinde büyümeye devam ettiklerini ve esas faaliyet karlarını iki buçuğa katladıklarını belirtti.

2001 yılından bu yana, stratejik plan doğrultusunda, tüketiciye yakınlık temasına odaklanarak çalışmalarını sürdüren Koç Holding'in, Tüpraş'ın satın alınmasıyla Türkiye'de tüketici talebinin daralmasına sebep olan olası dalga ve şoklara karşı daha güçlü bir portföye kavuştuğunu açıklayan Özaydınlı, müşteri odaklı büyüme stratejilerini ve sektörlerinde ve hizmet kalitesinde lider olma hedeflerini sürdüreceklerinin altını çizdi.

Özaydınlı, alınan uzun vadeli stratejik kararlar ve değişen ekonomik konjonktür çerçevesinde daha odaklı, verimli, karlı ve sürdürülebilir bir büyüme modelinin uygulanması düşüncesi ile bazı sektörlerden çıkma planlarının da adım adım gerçekleştirildiğini vurguladı.

Gelir tablosu üzerinde önemli etkisi bulunan Tüpraş için sağladıkları kredinin gerek faiz gerekse vade yapısına bakıldığında çok uygun koşullarla temin edildiğini belirten Özaydınlı, borçlanmadaki uzun vade yapısı sebebiyle kısa vadedeki kur dalgalanmalarından sadece kaydi olarak etkilendiklerini, fiilen geri ödemelerin henüz başlamamış olması nedeniyle realize edilen bir zararın olmadığını açıkladı.

Özaydınlı ayrıca halka açık Koç Topluluğu şirketlerinin İMKB-100 endeksinin yüzde 18'ini oluşturmasının bilinciyle azınlık haklarını her zaman korumaya çalıştıklarını ve bu çerçevede kredinin direkt yükünü hafifletmek için seçeneklerden birisi olan borcun Tüpraş tarafından yüklenilmesi seçeneğine de başvurmayı planlamadıklarını belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title