Haberler

İstanbul: Kktc Cumhurbaşkanı Talat İstanbul'da

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ABD'nin 'Kıbrıs'ta tek devlet tanıyoruz' açıklamasının hangi şartlar altında yapıldığını bilmediğini belirterek, "Böyle bir politika gütmediğimiz halde bu açıklamanın yapılması, bizi ciddi rahatsız etti" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ABD'nin 'Kıbrıs'ta tek devlet tanıyoruz' açıklamasının hangi şartlar altında yapıldığını bilmediğini belirterek, "Böyle bir politika gütmediğimiz halde bu açıklamanın yapılması, bizi ciddi rahatsız etti" dedi.

Almanya'daki temaslarını tamamlayan Talat, dönüşü sonrasında Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Görüşmenin son derece yapıcı geçtiğini belirterek, Almanya'nın birkaç ay sonra AB Dönem Başkanı olacağını, BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı ve yeni yapılanma ardından Güvenlik Konseyi daimi üyeliği için aday olduğunu hatırlatan Talat, bu ülkenin önümüzdeki yıllarda Kıbrıs konusu ile yakından ilgileneceğini vurguladı. KKTC olarak Kıbrıs sorunu konusunda önemli politika değişiklikleri içerisinde olduklarını anlatan Talat, şunları söyledi:

"Son 2 yıldır yeni bir politika yürütüyoruz. Artık dünya sorunlarımızı direkt olarak bizden dinlemek istiyor. Ekonomimiz de, eskisi ile kıyaslanamaz kadar daha iyi bir durumda. AB'yi de arkasına alarak çözümsüzlüğü, bölünmüşlüğü kalıcı kılmak politikası yürüten Rum tarafına karşı, BM kararları ve Genel Sekreter Annan Planı doğrultusunda çözümden yana bir süreç yürütüyoruz."

Mehmet Ali Talat, kuzey ile güney arasındaki sınır kapılarının açılmasından sonra iki taraf arasında güvenlikten çevre ve sağlığa kadar çok yeni sorunlar da yaşandığına dikkat çekerek, "Sorunların çözümü için BM tarafından öngörülen teknik komitelerin hemen oluşturulmasını istiyoruz" dedi. Rum tarafının bu teknik komitelerin oluşturulmaması konusunda ayak diremesinin iki halka da zarar verdiğini ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı Talat, "Rumlar'ın bu ayak diremelerinden ve çözümsüzlük politikalarından artık bıktık usandık. Kıbrıs'a gittiğim ilk günden itibaren, çözüm öncesi iki halkın günlük sorunlarını giderecek bu teknik komitelerin hayata geçirilmesi için BM nezdinde ciddi girişimler başlatacağım. Bu oyunun, bu entrikanın daha fazla oynanmasına müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

Talat, söz konusu teknik komitelerin oluşturulamaması nedeniyle, KKTC'de "tecavüz" suçundan hapishanede bulunan bir mahkumun kaçarak güneye geçtiğini, ancak aradaki irtibatsızlık nedeniyle neredeyse yakında salıverileceğini söyledi. Talat, kuş gribi konusunda da teknik komite olmaması nedeniyle iki yönetim arasında işbirliği yapılamadığına dikkat çekti.

Türkiye'ye 'limanlarınızı ve havaalanlarınızı Rumlara açın' dayatmasının kabul edilemeyeceğini ifade eden Talat, "Evet, Türkiye limanlarını Rumlar'a açsın, ancak eş zamanlı olarak bizim limanlarımızla Ercan Havaalanımız'ın da AB ülkelerine ve dünyaya açılması gerekir. Tek taraflı açılma kabul edilebilir ve adil değil" dedi.

AB tarafından verilen 'İzolasyonlar kaldırılacak' sözünün halen tutulmadığına dikkat çeken Talat, KKTC'ye, ABD'den direkt uçak seferleri başlatılmasının önemli olduğunu, ancak önceliklerinin AB üyesi ülkeler olduğunu söyledi. Talat, bunların içerisinde ise Londra'nın öncelik taşıdığını vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title