Haberler

Istanbul: İstanbul'un Fethi'nin 553. Yıldönümü

İstanbul'un fethinin 553. yıldönümü, düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı. Etkinlikte, temsili Fatih Sultan Mehmet'in önderliğiyle kadırgalar, Leventler tarafından Dolmabahçe'den Kasımpaşa'ya kadar çekildi.

İstanbul'un fethinin 553. yıldönümü, düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı. Etkinlikte, temsili Fatih Sultan Mehmet'in önderliğiyle kadırgalar, Leventler tarafından Dolmabahçe'den Kasımpaşa'ya kadar çekildi.

İstanbul'un fethinin 553. yıldönümü nedeniyle "Fetih Şöleni" düzenlendi. Düzenlenen törene, İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar, TBMM Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve çok sayıda davetli katıldı.

Şölende bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un kıtaların ve medeniyetlerin buluştuğu bir kültür şehri olduğunu belirterek, "Bundan 553 yıl önce bu kenti bize yurt edenleri rahmetle anıyoruz. İstanbul'un fethi Ortaçağ'dan Yeniçağ'a geçişi sağlamıştır. Bu sadece militarist bir hareket değildir. Buradaki mana, esasında kalelerden, şatolardan, kale şehirlerden idare edilen devlet ve millet anlayışı yerine halka bütünleşen bir anlayışın Osmanlı ile dünyaya yansıması olmuştur" dedi.

İstanbul Valisi Muammer Güler ise yaptığı konuşmada, "Fatih'in bugün İstanbul'u fethettiği gibi Atatürk de milli mücadeleyi İstanbul'dan başlattı. Bu nedenle bu şehir çok önemli bir yerdir. Bugün, ecdadımızın bir canlandırmayla tekrar o günleri anıyoruz. Bu etkinliği düzenleyen herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

İstanbul Milletveliki Nusret Bayraktar da Fatih Sultan Mehmet'in o zamanki adıyla Konstantinopolis'i fethettiğini ve buradaki zulmü kaldırdığını belirtti. Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Anayasa Komisyonu Başkanı olarak kutlamalara katılmanın çok anlamlı ve özel olduğunu kaydetti. Kuzu, "Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u feth ettiği zaman, herkesin özgürlüğünü iade etmiş, ibadetini yapmasına izin vermiştir. Bu Fatih Sultan Mehmet'in insan haklarına ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir" değerlendirmesini yaptı.

Konuşmaların ardından kutlama törenlerine geçildi. Halkın yoğun ilgi gösterdiği törenler renkli görüntülere sahne oldu. Mehter Takımı'nın bir konser sunduğu kutlama törenlerinde, temsili Fatih Sultan Mehmet'in önderliğiyle kadırgalar Leventler tarafından Dolmabahçe'den Kasımpaşa'ya kadar çekildi.

Kasımpaşa'ya kadar getirilen kadırgalar daha sonra Haliç'e indirildi. Törende ayrıca, halk oyunları gösterileri de sunuldu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title