Haberler

İstanbul: İstanbul'da Yerel Yönetimler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hizmete aldığı plajlarda boğulmalara karşı can güvenliği oluşturmak için cankurtarma ekipleri oluşturdu. Başkan Topbaş'ın katılımıyla Şile'de gerçekleştirilen tatbikatta cankurtarma ekipleri güven verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Acil Yardım ve Cankurtarma Müdürlüğü'ne bağlı cankurtarma ekipleri, Başkan Kadir Topbaş'ın katıldığı Şile Ayazma Plajı'nda cankurtarma tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikatta, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Mehmet Yıldırım da hazır bulundu.

Şile'de 65 cankurtaran, 4 kaptan, 3 bot, 7 ATV motosiklet ve 2 ambulans ile görev başında olan Acil Yardım ve Cankurtarma Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen tatbikatta, denize açılarak güvenlik bariyerini geçen bir kişi, zodiac bot ve sahilden yüzerek giden cankurtarma görevlilerince kurtarıldı. İp bağlı deniz simidiyle güvenlik altına alınan kişi, daha sonra deniz için hazırlanmış sedyeye konularak sahile çekildi. Kıyıda sağlık görevlilerince yapılan müdahaleden sonra bu kişi ambulansa taşındı.

Tatbikatın ardından konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, özellikle Karadeniz sahillerinde zaman zaman boğulma vakalarıyla karşılaşıldığına değinerek, bunların önüne geçmek için dünya ölçeğinde bir kurtarma ekibi oluşturduklarını söyledi. İstanbul'u, bütün sahillerinde denize girilebilen bir sayfiye şehri haline dönüştürdüklerini ifade eden Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu:

"Kumbaba ve Şile sahillerinde geçen yıl başlattığımız ve dünya ölçeğindeki kurtarma ve müdahale ekipmanı açısından çok iyi bir hazırlık yaptığımızı bu tatbikatta gösterdik. Yine bir çalışmayı arkadaşlarımdan istedim; Büyükşehir'e bağlı olmayan, orman köyü niteliğinde olmasına rağmen bu köylerimizin sahillerine de güvenlik tertibatı olarak güvenlik bantlarının çekilmesini önerdik, ayrıca zodiac botlarla devriye gezilmesini ve uyarılar yapılmasını söyledik. Geçen hafta maalesef boğulma vakaları oldu, 6 vatandaşımızı kaybettiğimiz o gün bu plajlarda 91 vatandaşımız kurtarıldı. Bu büyük bir oran. Şunu söylemek istiyorum, boğulma olayı bir kader değil. Eğer tedbirinizi almıyorsanız, kendinizi şartlara göre hazırlamıyorsanız ve uyarılara dikkat etmiyorsanız kader olmaktan çıkmış bir vakayla karşı karşıya kalıyorsunuz".

Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çalışmalarla İstanbul'un artık denize girilebilen bir sayfiye kenti olma yolunda hızla ilerlediğini dile getiren Başkan Topbaş, "Deniz kenti olan İstanbul'un denizlerinden istifade etmek hepimizin hakkı. Yaptığımız çevre yatırımları sonucunda şu anda 234 kilometrelik sahil bandının 171 kilometresinde denize girilebiliyor. 3 yıl sonunda İstanbul'un her noktasından İstanbullu rahatlıkla denize girebilecek" dedi.

İstanbullular'ın da tatile hakları olduğunu vurgulayan Kadir Topbaş, İstanbul'da kirlilik nedeniyle uzun süredir deniz kenarında yaşadığı halde denizden yararlanamayan insanların çoğunlukta olduğuna dikkat çekti. Topbaş, "İstanbul'un kaderi olmayan bu kirlilikten arındırma noktasında ciddi çalışmalara başladık ve bir hedef koyduk kendimize. İstanbul artık bir sayfiye kenti de olma konumunda. 3 yıl sonunda İstanbul'un her noktasından İstanbullu rahatlıkla denize girebilecek. Bu noktaya getiriyoruz, bütün dereleri, deşarjları her şeyi kontrol altına alıyoruz. Büyük bir yatırım ama buna değer, ciddi bir çevre projesini hayata geçirmiş oluyoruz" diye konuştu.

İstanbul'un bir şantiye kenti haline geldiğini ve problemlerinin tek tek çözüldüğünü ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, denizi kirleten derelerle ilgili mücadelenin İSKİ tarafından sürdürüldüğünü kaydetti. Şehri modern, çağdaş bir kent haline getirmek için çalıştıklarını belirten Başkan Kadir Topbaş, deniziyle ve beziyle ünlü olan Şile'nin de Büyükşehir sınırlarına katıldıktan sonra birçok yatırım aldığını hatırlattı.

Şile'de Büyükşehir Belediyesi'nin bağlı kuruluşlarından İSKİ'nin yatırımlarının yanı sıra, doğalgazla ilgili çalışmaların da tamamlandığını vurgulayan Başkan Topbaş, artık Şile'de gerek görüldüğü takdirde yaz-kış oturabilen, kentle ulaşımı düzgün bir şekilde yapılabilen bir yerleşim yeri haline geldiğini söyledi.

Şile'de günde 70 bin metreküp evsel atığın arıtılmadan deşarj edildiğini, bugüne kadar bir tedbir alınmadığını anlatan Kadir Topbaş, "Biz 2005 yılında yaptığımız ihaleyle bu işi müteahhide teslim ettik. Şu anda çalışmalar devam ediyor, 2008 Mayıs gibi bitecek. Çevreyi ve denizi kirleten atıksuyu kontrol altına alacak, ön arıtmadan geçirdikten sonra 2 bin 100 metre ileride, 21 metre deniz dibinde deşarj edecek ve sahili tamamen etkisinden kurtaracak çalışmayı başlattık" dedi.

İSKİ'nin Şile'ye yaptığı 115 milyon YTL'lik bir çevre yatırımının Şile'nin 5 milyon YTL'lik bütçesi göz önüne alındığında 23 yılda yapılabilecek bir yatırım anlamına geldiğinin altını çizen Topbaş, Şile'ye çok amaçlı bir kültür merkezi yapmak için çalışma başlattıklarını da müjdeledi.

Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Acil Yardım ve Cankurtarma ekiplerinin Şile'nin 7 kilometrelik sahil şeridinde bu yıl Uzunkum bölgesinde 66, Ağlayankaya bölgesinde 36, Ayazma'da ise 169 kişiyi kurtardığı belirtildi. Boğulma tehlikesi geçiren toplam 358 kişiden 24'ünün hastaneye sevk edildiği kaydedildi. Büyükşehir Belediyesi, İstanbul plajlarında 85 cankurtaran, 7 kaptan, 7 kaptan yardımcısı, 6 acil yardım ambulansı, 6 zodiac bot ve 10 ATV aracıyla hizmet veriyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title