Haberler

İstanbul: İranlı Muhalif Lider Çöhregani Gözaltına Alındı

İran'daki Güney Azerbaycan Milli Uyanış Harekatı (GAMOH) Lideri Mahmut Ali Çöhregani, İran'da rejim aleyhtarı bir gösteriye katıldığı gerekçesiyle İstanbul'da gözaltına alındı. Arkadaşları ve yakınları, Azeri lider Çöhregani'nin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

İran'daki Güney Azerbaycan Milli Uyanış Harekatı (GAMOH) Lideri Mahmut Ali Çöhregani, İran'da rejim aleyhtarı bir gösteriye katıldığı gerekçesiyle İstanbul'da gözaltına alındı. Arkadaşları ve yakınları, Azeri lider Çöhregani'nin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

İran'daki Azeri muhalefetinin önde gelen isimlerinden İran vatandaşı Dr. Mahmud Ali Çöhregani, İran'daki Azeriler'in muhalefetini anlatmak üzere birkaç gün önce İstanbul'a geldi. Rejim aleyhtarı gösterilere katıldığı gerekçesiyle hakkında İran'ın Interpol kanalıyla arama kararı çıkarmasıyla birlikte Çöhregani, Türkiye'de aranmaya başlandı. Çöhregani'nin, Fatih'teki The Greenanka Oteli'nde kaldığı bilgisi alınması üzerine Yabancılar Şube Müdürlüğü ekipleri otele baskın düzenledi. Otelde yapılan arama sonucu Çöhregani ile birlikte, yanında bulunan ve basın danışmanı olduğu iddia edilen Mahmut Bilgin gözaltına alındı. Bilgin ifadesine başvurulduktan sonra serbest bırakılırken, Çöhregani'nin Yabancılar Şube Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından sınır dışı edileceği bildirildi. Dr. Çöhregani'nin bir süre önce Amerika'ya giderek İran'daki Azeri muhalefeti için destek görüşmeleri yaptığı belirtildi. Çöhregani'nin siyasi destek sağlamak amacıyla birkaç gün önce Türkiye'ye geldiği kaydedildi.

Öte yandan Çöhregani'nin, İran'da geçtiğimiz günlerde Azerbaycanlılar'ı "hamam böceği" gibi gösteren bir karikatüre karşı gösteri yapan grupların içinde yer alarak, grubu provoke ettiği gerekçesiyle de İran tarafından arandığı öne sürüldü.

Çöhregani'nin gözaltına tutulduğu belirtilen Zeytinburnu İlçe Emniyet Müdürlüğü binasındaki Yabancılar Şubesi'ne gelen yakınları ve İstanbul'da oturan Azeriler, Çöhregani'nin durumu hakkında bilgi almak istedi. Polisin kendilerine Çöhregani'nin gözaltında olmadığını söylediğini öne süren Azeriler, duruma tepki gösterdi.

Güney Azerbaycan Milli Uyanış Hareketi'nden Tekin Maharlı, Çöhregani'nin sağlığından endişe ettiklerini belirterek, "Bize gözaltında olmadığı söyleniyor; ancak biz polisin aldığını biliyoruz. Eğer İran'a iade edilirse idam edilir. İade durumunda Azeriler İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binaları önünde eylem yapacak. Hepimiz kardeşiz. Türk polisinin böyle bir şey yapması tuhafımıza gitti" dedi.

Çöhregani ile birlikte gözaltına alındığını söyleyen Mahmud Bilgin ise, "Fındıkzade'de bir otelde gazetecilerle röportaj yapıyordu. 3 kişi gelip polis olduklarını söyledi ve bize kimlik gösterdi. Daha sonra bizi Yabancılar Şubesi'ne getirdiler. Ancak beni bir odaya aldılar. Bir süre sonra yanlarına çağrıp, 'Bak burada değil' dediler ama içeride olduğunu biliyorum" diye konuştu.

Diğer Azeriler ve onları desteklemeye gelen bir Türk bayan da Çöhregani'nin gözaltına alınmasına tepki göstererek, İran'a iadesi durumunda bunun Azeriler tarafından büyük tepkiyle karşılanacağını söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title