Haberler

İstanbul Güvenlik Konferansı

Türksat Uydu Programları Direktörü Selman Demirel, 5A ve 5B uydularının ihale aşamasının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, "Önümüzdeki hafta itibariyle sözleşmesinin imzalanması planlanıyor.

Türksat Uydu Programları Direktörü Selman Demirel, 5A ve 5B uydularının ihale aşamasının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, "Önümüzdeki hafta itibariyle sözleşmesinin imzalanması planlanıyor. Gerekli teknik çalışmalar, değerlendirmeler yapıldı. Türksat 5A-5B tedarik ettiğimiz uydular. Türksat 5A'nın 2020'de, 5B'nin de 2021'de fırlatılması planlanıyor." dedi.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM), Milli Savunma ve Güvenlik Enstitüsü (MSGE) ve Nişantaşı Üniversitesi tarafından düzenlenen "İstanbul Güvenlik Konferansı"nda, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) tesislerindeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) yapımına başlanan Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A projesi tanıtıldı.

Demirel, Türksat 6A projesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Türksat'ın müşteri kurumlar olarak yer aldığını, TÜBİTAK, TAI, ASELSAN ve CTech'in kendi uzmanlık alanlarına göre ilgili iş paketlerinde çalışmaları yürüttüğünü söyledi.

Demirel, Türksat 6A uydusunun Aralık 2020 itibariyle tamamlanmasının planlandığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Uydu şu anda Ankara'daki TAI tesislerinde üretiliyor. 2020'den sonra da uzaya fırlatılması gerçekleştirilecek. Şu anda tasarım çalışmaları devam ediyor. Uzun bir süreç. Uydular uzayda 15-16 yıl minimum ömürle hizmet ettikleri için çok aşamalı testlerden geçmeleri gerekiyor. Isıl yapısal yeterlilik modeli, dediğimiz daha çok dayanıklılığın test edildiği, yapısal sistemlerin test edildiği model testleri yapılıyor. Tasarımın ardından önümüzdeki süreçte de mühendislik modeli dediğimiz daha çok elektriksel ve ara yüzlerin oluştuğu mühendislik testleri yapılacak. En son olarak da uçuş modeli, yani uzaya göndereceğimiz modelin üretimi ve testi yapılacak. Bu uzaya gidecek olan en son model olacak."

Uydunun haberleşme kısımlarının ASELSAN, yapısal bölümlerin de TAI tarafından üretildiğini dile getiren Demirel, TÜBİTAK'ın da daha çok yazılım ağırlıklı, güç sistemleri, bataryalar, güneş panelleriyle ilgilendiğini dile getirdi.

Türksat 6A'nın Türkiye'de yapılan en büyük Ar-Ge projelerinden biri olduğunu, farklı kesimlerin bir araya geldiğini belirterek, "Daha önce Göktürk 2 uydusunun Türkiye'de üretilmesi deneyimi olmuştu. Bu haberleşme uydularına göre fiziki olarak daha küçük, gözlem, uydusuydu. Haberleşme uyduları çok daha farklı donanımların beraber çalıştığı komplike yapılar. Bu kadar farklı kurumun bir arada çalışması da ilk oluyor. İnşallah bunun sonraki projelere devam ederek aktarılması gerekiyor. İnsan kaynağı yetiştiriyorsunuz, altyapılar kuruyorsunuz, bunların kaybolmaması için devamının olması gerekiyor." diye konuştu.

Uydu projelerinde ilk zamanlarda en büyük eksikliğin insan kaynağı olduğunu ifade eden Demirel, uydu sektöründeki haberleşme mühendisliği konusuna da değindi.

Demirel, haberleşme mühendislerinin kolay yetişmediğini dile getirerek, Türkiye'de 2006'da uyduyla ilgili yetişmiş insan gücünün olmadığını söyledi.

Hükümetin desteğiyle ilk defa Fransa'daki 3A uydu projesinde 16 kişilik bir mühendis grubu yetiştirildiğini anlatan Demirel, "Şu anda o zaman yetişen arkadaşlarımız şimdi halen uyudu sektörüne katkı veriyorlar. Bunu ilerletmeye çalışıyoruz. 6A için 350 kişi civarında mühendis grubu, çeşitli sektörden uzmanlar çalışıyor. Bu büyüyerek gidecek. Ekibin hepsi Türk mühendisler ve çalışanlar. Türk Uzay Ajansı kurulma çalışmaları devam ettiğini biliyoruz. Buna katkısı çok büyük olacaktır. Uzay çalışmalarının bu ajansın kurulmasıyla çok daha ileriye taşınacağını düşünüyoruz. Ülkemiz adına büyük bir gelişme olacaktır."

5A ve 5B uyduları

Türksat 5A ve 5B ile ilgili de bilgi veren Demirel, Türksat 5A-5B'nin yeni uydu projeleri olduğunu kaydetti.

Demirel, şu anda ihale aşamasının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Sözleşme imza aşamasındayız. Önümüzdeki hafta itibariyle de sözleşmesinin imzalanması planlanıyor. Gerekli teknik çalışmalar, değerlendirmeler yapıldı. Türksat 5A-5B tedarik ettiğimiz bir uydular. 5A 31 derece doğu yörüngesinde, 5B de 42 derece doğu yörüngesinde, farklı haberleşme sistemlerini içerisinde barındıran farklı uydular olacak. Büyük kapasiteler, hem televizyon yayıncılığı hem de Ka-band dediğimiz data ve internet hizmeti sağlayan donanımlar olacak. Yerlilik oranında da şu anda biz 5B uydusunda bir yerli katkı düşünüyoruz. Mümkün olduğu ölçüde yerli sanayimizin de katkıları ekipman düzeyinde olsun, uydunun test edilmesi gibi seçenekler üzerinde çalışıyoruz. Amacımız en optimum seçeneği bu projede kullanmak. Türksat 5A 2020 yılında, 5B'nin de 2021 yılında fırlatılması planlanıyor."

Katar'a uygulanan ambargo

Konferansta düzenlenen "Körfez krizinin körfez ülkelerindeki yankıları" başlıklı oturumda da Katar'a uygulanan ambargo konusu ele alındı.

Katar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Dr. Mohd Abdülaziz Al-Khulfi, uygulanan ambargoda iyi niyet olmadığını, bundan sadece Katar'ın değil diğer ülkelerin de etkilendiğini, Suudi Arabistan'ın bu ülkelerin başında olduğunu ifade etti.

Bu ambargodan dolayı uluslararası sözleşmelerden doğan hakların çiğnendiğini ifade eden Khulfi, ambargo kapsamında uluslararası barışın tehdit altında olduğuna ilişkin Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna sunulmak üzere bir rapor hazırlanacağını kaydetti.

Katar Üniversitesi öğretim üyesi Khalid Shames Al-Abdulqader ise Katar'ın bu ambargo ağlarının üstesinden geldiğini ifade ederek, "Amaç Katar'ı yok etmek, ekonomisi yerle bir etmek." dedi.

Al-Abdulqader, "Türkiye'nin duruşu çok önemliydi. O şoku yok etti, tersi bir şok yaşattı diğer tarafa. Ambargo 5 aydır devam ediyor, devam da edebilir. Katar'ın para birimini, başka ülkelerdeki yatırımlarını da hedef aldılar. Ama biz bunların üstesinden gelebildik, karşı koyabildik." dedi.

Konferansın bugünkü oturumlarında "küresel güvenlik mimarisinde Sudan'ın yeri: güvenlik tehdidinden model ülkeye", "İran'ın şiddet içinde olmayan devlet aktörleri için yaklaşımını anlamak", "Irak örneğinde kriz sonrası toplumsal rekonstrüksiyon", "Çin coğrafya telakkisindeki değişim" başlıklı paneller düzenlendi.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Türksat Türkiye Katar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title