Haberler

İstanbul: Golf Sporunun Doğal Çevreyle İlişkisi İstanbul'da Masaya Yatırılıyor

Türkiye Golf Federasyonu "golfun doğal çevreyle ilişkisi"ne açıklık getirmek üzere düzenlediği "Çevre ve Golf " konulu konferansta bir konuşma yapan tarım uzmanı Paolo Croce, suyun dünyanın büyük bir kısmında gittikçe azalan bir kaynak olduğunu belirterek, "Bu yerel bir sorun olmaktan çok her türlü insan aktivitesini etkileyen global bir sorundur" dedi.

Türkiye Golf Federasyonu "golfun doğal çevreyle ilişkisi"ne açıklık getirmek üzere düzenlediği "Çevre ve Golf " konulu konferansta bir konuşma yapan tarım uzmanı Paolo Croce, suyun dünyanın büyük bir kısmında gittikçe azalan bir kaynak olduğunu belirterek, "Bu yerel bir sorun olmaktan çok her türlü insan aktivitesini etkileyen global bir sorundur" dedi.

Türkiye Golf Federasyonu'nun "Golfun doğal çevreyle ilişkisi"ne açıklık getirmek üzere organize ettiği uluslararası konferans katılımcıların konuşmalarıyla devam ediyor. "Golf ve çevre etkileri ve fırsatları" konulu bir konuşma yapan Jonathan Smith, "Golf sahası yerinde çalışmalar yapılırken, enerji kullanımına çok dikkatli olmak gerekir. Daha fazla entegrasyon gereklidir. Sürdürülebilir kalkınmada toprak kullanımı ve doğanın önemli bir yeri vardır. Golf ve çevrenin bir arada sürdürülebilirlerinin anlatılması gerekir. Çevre etki değerlendirilmesi yapılmalı. Yapılan projeler bölgenin ekolojisine uyumlu olmalıdır. Bence çevresel fırsatlardan yararlanmamak bir hatadır. İyi bir golf sahasının özellikleri içinde arazinin planlı yapımı, su kaynaklarının iyi kullanımı, enerji, atık ve kaynak tüketiminin de dengeli olması gerekir. Sorunların yanlış anlaşılması yerine çözümler üretilmelidir. Çevre ve toplum örgütleriyle ortak çalışılmalı, iyi bir plan, detaylı bir tasarım, biyolojik çeşitliliğin korunması, manzara uyum ve kaynak kullanımı iyi bir golf sahası için aranan şartlardır. Planlama, tasarım, inşa, yönetimin, denetimin aşamalarına ve detaylarına dikkat edilmeli. Yapıcı akıcı bir diyalog oluşturulmalıdır" dedi.

Daha sonra söz alan tarım uzmanı Paolo Croce ise suyun dünyanın büyük bir kısmında gittikçe azalan bir kaynak olduğunu ve bunun yerel bir sorun olmaktan çok her türlü insan aktivitesini etkileyen global bir sorun olduğunu belirtti. Croce, "Önümüzdeki 15 yıl içinde su kullanımının önemli ölçüde azaltılması yöneticiler ve saha sorumluları için ulaşılması gereken bir hedeftir. 18 deliklik par, 72 golf sahasında su tüketimi yıllık 200 bin metreküptür" dedi.

Sudan tasarruf edilerek "golf sahası nasıl inşa edilir ve nasıl yönetilir?" konularına da değinen Croce, "Su tüketimini genel olarak azaltmak ancak aynı zamanda daha rasyonel ve düzenli bir tedarik elde etmek gerekir. Bu amaçla da uygun çim türleri seçilmeli toprak iyileştirilmeli. Saha sudan tasarruf edecek şekilde tasarlanmalı, atık suyun ve diğer alternatif su kaynaklarının bulunması ve kullanılması gerekir" şeklinde konuştu.

Türkiye TEMA Vakfı Genel Müdürü Dr. Uygar Özesmi ise "Türkiye'de genelde TEMA dahil çevre Sivil toplum kuruluşları golf konusunda olumsuz görüşler taşımakta ve mevcut sistemle yapılan golf alanlarına karşı çıkmaktadır. Golf alanları için daha çok kıyı alanları orman alanları seçilmektedir. Bu nedenle tepkiler daha da artmaktadır. Türkiye'de ormanlık alanın kısıtlı olması ve orman varlığının kısıtlı olması, golf sahalarının orman alanları içinde yapılması sorun teşkil etmektedir. Çim alanlarının büyük miktarda su tüketmesiyle bu sporun özellikle yaz aylarında yapılması, suyun düşük seviyede olduğu dönemlerde yapılması, yıllık yağış miktarının az olan bölgelerde bu alanların oluşturulmaması gerekir" ifadelerini kullandı.

Özesmi, sorunların çözüm yollarıyla ilgili şunları söyledi:

"Golf sahaları üzerinde ormanın, makinin bulunmadığı tarım alanının olmadığı ve herhangi bir koruma statüsü olmayan alanlarından seçilmelidir. Yapılan alan içerisinde bio çeşitliliğe dikkat edilmelidir. Golf sahalarının dağılımda bölgelerdeki su ihtiyacı dikkate alınmalı, yeni tesisler yapılırken, su sıkıntısının olmadığı yerler tercih edilmelidir. Yeni golf sahalarında kimyasal kullanılmaması yönelik yönetim planları hazırlanmalı, suni gübre yerine organik gübre kullanılmalıdır. Golf tesisleri doğa zarar veren yönetimden ziyade sürdürülebilir ekosistem yönetimi anlayışı içinde geliştirilmelidir".

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title