Haberler

İstanbul: Fransa'nın Türkiye Büyük Elçisi Paudade, Kabul Edilen Tasarayı Değerlendirdi

Fransa'nın Türkiye Büyük Elçisi Paul Paudade, Fransa Meclisi'nin "Ermeni Soykırımı İnkar Yasası Tasarısı'nı" Oylayarak Kabul Etmesiyle İlgili, Tasarının Çok Düşüncesizce Yapılan Bir Tasarı Olduğunu Belirterek, "Oylamadan Sonra Fransa'yla Türkiye Arasında İlişkilerde Kötü Olacak" Dedi.

Fransa'nın Türkiye Büyük Elçisi Paul Paudade, Fransa Meclisi'nin "Ermeni Soykırımı İnkar Yasası Tasarısı'nı" oylayarak kabul etmesiyle ilgili, tasarının çok düşüncesizce yapılan bir tasarı olduğunu belirterek, "Oylamadan sonra Fransa'yla Türkiye arasında ilişkilerde kötü olacak" dedi.

Ünlü fotoğraf sanatçısı Gökşin Sipahioğlu'nun İstanbul Modern Sanat Müzesi'ndeki fotoğraf sergisini gezen Fransa'nın Türkiye Büyük Elçisi Paul Paudade, Fransa Meclisi'nin "Ermeni Soykırımı İnkar Yasa Tasarısı'nı" oylayarak kabul etmesiyle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Tasarının oylanmasını düşüncesizce bulan Paudade, "Sadece meclisin aldığı bir karar bu karar. Kabulu uzun sürer, çünkü senatoya gider benim düşünceme göre ve şu anki senatodan geçmeyecek oylanmayacak. Parlamento Şubat ayı içerisinde işlevini durduracak. Ayrıca Fransa hükümeti bu yasaya kesinlikle karşı. Bu yasa sadece bir grup milletvekili tarafından hazırlandı. Bu tasarı çok düşüncesizce yapılan bir tasarı. Polemikler ise çok yersiz. Oylamadan sonra Fransa'yla Türkiye arasında ilişkilerde kötü olacak. Ben bunların sıkıntıya girmemesi için buradayım" şeklinde konuştu.

Fransız ve Türklerden oluşan 36 kişilik bir grubun katıldığı sergiyi, gezen Fransa'nın ünlü organizatörlerinden Jaen Fraçois ise oylanan tasarıyla ilgili, "Bu yasa sadece meclisden geçmiştir. Ancak parlamento tarafından kabul edilmeyecektir. Bu seçimler öncesinde oluşturulmuş bir karar. Bu hiç bir şekilde senatodan geçmeyecek. Türkiye'yi çok seviyorum. Benim gibi bir çok Fransız da böyle düşünüyor" dedi.

Tasarıyla ilgili düşüncelerini gazetecilere açıklayan bir başka Fransız gazeteci Claire Guillot ise, tasarıyla ilgili şunları söyledi:

"Ermeni soykırımının inkar yasasının görüşüldüğü gün Türk yazar Orhan Pamuk'un ödül alması tamamen tesadüf. Türk gazetelerinde bunu gördüm, çok üzüldüm yasa henüz geçmedi. Senatodan geri dönecek. Bu süreç tamamlanmayacak. Yasa tasarısı seçimler öncesi, bir lobi faaliyeti, çok küçük bir grup tarafından yapıldı . Benim gibi tüm Fransa halkı da aynı şeyi düşünüyor."

Yaşar Kemal, Doğan Hızlan, Ata Güler ve Nail Güleri gibi ünlü Türk yazarlarının da bulunduğu sergide, Yaşar Kemal oylanan tasarıyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken, "Demokrasi adına kötü bir şey. Herkes aynı şeyleri konuşuyor. Bende aynı şeyi söylememek için konuşmuyorum" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili düşünceleri sorulan Türk yazarlardan Ata Güler ve Gökşin Sipahioğlu'da yasa tasarısına karşı olduklarını belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title