Haberler

İstanbul Finans Merkezi Uzmanlarla Tartışıldı

Güncelleme:

Sabancı Üniversitesi MBA Kulübü Finans Sohbetleri'nin Üçüncüsünü Düzenledi.

Sabancı Üniversitesi MBA Kulübü, 26 Mart 2011, Cumartesi günü III. Finans Sohbetleri'ni düzenledi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Konferans Salonu'nda gerçekleşen "Finans Merkezi: İstanbul" başlıklı konferansta, İstanbul'un bir finans merkezi olması için gereken ortamı oluşturacak etmenlerden "Finansal Yatırım Yenilikleri" ve "Finans Eğitimi" konuları ele alındı. III. Finans Sohbetleri'ne 5 ilden 28 üniversiteden üniversite öğrencileri katıldı.

Konferansın açış konuşmasını Devlet Planlama Teşkilatı Mali Piyasalar ve İstanbul Finans Merkezi Dairesi Başkan Vekili Alper Bakdur yaptı. Bakdur konuşmasında, İstanbul Finans Merkezi projesinin sürecinden ve hedeflerinden bahsetti. Baktur hedeflerin; ülke kalkınmışlık seviyesinin yükseltilmesi ve böylece ülke refahının artırılması, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip Türkiye ile uluslararası finans merkezi haline getirilmesi olduğunu vurguladı.

"Borsa son zamanlarda çok iyi bir performans sergiledi, önümüzde de çok heyecan verici bir dönem var"

Konferansın "İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Konseptini Yerli, Yabancı Yatırımcılar Açısından Cazip Kılabilecek Enstrümanlar" başlıklı ilk panelinde, finansal yatırım yenilikleri konusu işlendi. Panelde, Deutsche Securities Menkul Değerler A.Ş. Türev Araçlar'dan Ümit Yılmazcan, Finansbank Özel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tunç Erdal ve İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Ümit Onbaşı konuşmacı oldular.

Tunç Erdal: "Türkiye'nin çok yüksek bir performansı var, gerekli düzenlemeler yapıldığında Küresel Finans Merkezleri Endeksi'nde üst noktalara yükselecek"

Konuşmasında İstanbul Finans Merkezi bileşenlerini düşük işlem maliyeti, düşük sermaye maliyeti, geniş ürün yelpazesi, derinleşmiş piyasalar ve bol likidite olduğunu belirten Tunç Erdal, İstanbul Finans Merkezi'ni yerli ve yabancı yatırımcılar açısından cazip kılacak enstrümanlara da değindi.

Erdal bu entrümanların; hukuk altyapısının güçlendirilmesi, finansal ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması, basit ve etkin vergilendirme sistemi, düzenleyici ve denetleyici çerçevenin iyileştirilmesi, fiziksel altyapının iyileştirilmesi ve organizasyonel yapının kurulması ve insan kaynaklarının geliştirilmesi olduğunu söyledi. Yasal düzenlemeler ve altyapı oluşturulduğunda piyasanın çok hızlı büyüdüğünü ifade eden Tunç Erdal, Türkiye'nin çok yüksek bir performansı olduğunu ve gerekli düzenlemelerin yapılmasıyla Küresel Finans Merkezleri Endeksi'nde yüksek noktalara ulaşacağını belirtti.

Ufuk Ümit Onbaşı uluslararası finans merkezinin faktörlerini sıraladı

Ufuk Ümit Onbaşı finans merkezini, likidite, her türlü finansal ürün ve kabul görmüş altyapının bulunduğu yer olarak tanımlarken, İstanbul'un yerel bir finans merkezi olduğunu vurguladı. Ufuk Ümit Onbaşı bir finans merkezinde bulunması gereken faktörleri şöyle sıraladı, nitelikli insan kaynakları; ulaşılabilirlir; haberleşme, ulaşım, teknoloji altyapısı; dürüst ve adil ticaret ortamı; hukukçular, muhasebeciler, danışmanlar; operasyonel verimlilik; kültür ve dil; iş dışı hayat kalitesi; yeterli sayıda iş merkezi.

Coğrafi konumunun ve tarihi geçmişinin Türkiye'ye bir potansiyel kazandırdığını belirten Onbaşı, bölgesel pazarlara ve ticaret yollarına yakınlığı bir avantaj sağladığını ifade etti. Onbaşı, yeni sermaye piyasası araçları ve gelişen kurumsal yatırımcı tabanının daha sofistike sermaye piyasaları ve nitelikli aracılık hizmetlerine artan talep yarattığını söyledi.

Ümit Yılmazcan yapılandırılmış araçların avantajlarını aktardı

İlk oturumun son konuşmacısı Ümit Yılmazcan, yapılandırılmış araçlardan bahsetti. Yapılandırılmış araçları kaldıraçlı ürünler ve yatırım ürünleri olarak iki başlık altında ele alan Yılmazcan, yapılandırılmış araçların şirketlerin daha ucuza borçlanabilmesini ve daha geniş yatırımcı kitlesine erişilebilmesini sağladığını vurguladı.

Yapılandırılmış araçların çalışma şekli hakkında bilgi veren Ümit Yılmazcan, bu araçların sermaye korumalı enstrümanlarda deneyimsiz yatırımcı için avantaj sağladığını, getiriyi arttırdığını, risk getiri profilinde iyileşme sağladığını, kimi durumlarda vergi avantajı sağlayan yapıları olduğunu, tek adımda karmaşık bir stratejik yatırım yapma olanağı sunduğunu, erişimi zor olan piyasalara ulaşım sağladığını ve komisyonun daha ucuz olduğunu bildirdi.

Konuşmaların ardından soruları yanıtlayan konuşmacılar, Türkiye'nin ekonomik verilerine bakıldığında çok iyi bir tablo görüldüğünü, 2001 krizinden bu yana çok önemli adımlar atıldığını, çok güçlü bir bankacılık sistemi bulunduğunu söylediler. Son zamanlarda borsanın çok iyi bir performans sergilediğini belirtirlerken, önümüzde çok heyecan verici bir dönem olduğunun altını çizdiler.

İstanbul Finans Merkezi projesi için eğitimin ve nitelikli iş gücünün önemi tartışıldı

"İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Konseptini Cazip Kılabilecek İstihdam Arzı ve Bunun için Gerekli Eğitimler" başlıklı ikinci panelde ise, İstanbul'da sunulan finans eğitimi olanaklarının üzerinde durulacak. CFA Society of Istanbul Başkanı Onursal Yazar, İMKB Eğitim ve Yayın Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Sibel Bayraktar, Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Koray D. Şimşek ikinci panelde söz aldı.

Koray Şimşek, Küresel Finans Merkezleri Endeksi'nde yukarı çıkmak için nitelikli iş gücünün artırılması gerekliliğine değinerek konuşmasına başladı. Koray Şimşek, genç nüfus ve yaygınlaşan yüksek öğretim sisteminin İstanbul'a, dünyadaki rakipleri ile karşılaştırıldığında, nitelikli iş gücü açısından avantaj sağladığını söyledi. Şimşek, potansiyelin sonuca ulaşabilmesi için sürdürülebilirliğin önemini vurguladı. Koray Şimşek İstanbul Finans Merkezi için; piyasa gerçeklerine dokunan eğitim altyapısı, piyasa verilerine erişim ve finans laboratuarları ile zenginleştirilmiş eğitimin önemine değindi.

Onursal Yazar konuşmasında CFA Sertifikası'nın öneminden ve dünyada gördüğü itibardan bahsetti. Sibel Bayraktar ise İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında İMKB'nin eğitim politika ve planları hakkında bilgi verdi.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title