Haberler

İstanbul Film Festivali'ne Doğru

35. İstanbul Film Festivali'nin biletleri cumartesi günü satışa çıkarılacak.

35. İstanbul Film Festivali'nin biletleri cumartesi günü satışa çıkarılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesinin desteği, Akbank'ın sponsorluğu ile düzenlenen festival, 7-17 Nisan 2016 tarihinde sinemaseverlerle buluşacak.

İKSV'den yapılan açıklamaya göre, 35. İstanbul Film Festivali'nin biletleri 26 Mart Cumartesi günü 10.30'dan itibaren Biletix internet satış kanalı ile Atlas ve Rexx sinemalarında açılacak gişelerde satışa çıkacak. Festival biletleri bu yıl ilk kez ek bir hizmet bedeli ödenmeden, tüm satış kanallarında aynı ücretlerle satışa sunulacak.

Biletler tam 18, öğrenci ile 65 yaş ve üstü 14 liradan satılacak. Festivalde 21.30 'da gösterilecek tüm filmler ise her yaş grubu için 20 lira olacak.

İndirimli bilet uygulamasında, hafta içi gündüz 11.00, 13.30 ve 16.00 seanslarında, İstanbul Modern Sinema, Türkan Saylan Kültür Merkezi ve Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi'ndeki gösterimler de dahil 8 lira ödenecek. Festival gösterimlerinin başlayacağı 7 Nisan'a kadar satın alınacak biletlere de yüzde 10'a varan ön satış indirimi uygulanacak. Lale Kart üyeleri ise yüzde 25'e varan özel indirimlerden yararlanacak.

35. İstanbul Film Festivali

Bu yılki programında 10 kısa, 24 deneysel 187 uzun metrajlı film yer aldığı festivalde, 25 bölümde 62 ülkeden 223 yönetmenin filmi sinemaseverlerle buluşacak. İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere verilen "Sinema Onur Ödülleri" bu yıl 5 sanatçıya verilecek. Yeşilçam'ın kötü karakterlerinden Suzan Avcı, 50 yıllık kariyeriyle Perran Kutman, 200'e yakın filmiyle Yeşilçam'ın en üretken yönetmenlerinden Ülkü Erakalın da ödül alacak isimlerden.

Haliç Kongre Merkezi'nde, 6 Nisan'da düzenlenecek açılış töreninde ayrıca, "Vurun Kahpeye" ve "Vesikalı Yarim" gibi birçok filmin yapımcılığını üstlenen Şeref Gür ve 60 yılı aşan kariyerinde Türkan Şoray, Filiz Akın gibi en sevilen yıldızları seslendiren oyuncu ve seslendirme sanatçısı Jeyan Ayral Tözüm de ödül alacak.

Suzan Avcı'nın rol aldığı, Atıf Yılmaz'ın yönettiği "İki Gemi Yan yana", yönetmenliğini Ülkü Erakalın'ın üstlendiği "Gözlerin Ömre Bedel", Perran Kutman'ın rol aldığı, Kartal Tibet'in yönettiği "Gırgıriye" de festival kapsamında gösterilecek filmler arasında yer alıyor.

Festival yarışmaları

Bu yıl ilk kez kısa film yapımını özendirmek, bu alanda gelişimi desteklemek ve nitelikli kısa filmleri izleyiciyle buluşturmak amacıyla Ulusal Kısa Film Yarışması düzenleniyor. Yönetmen Can Evrenol, oyuncu Hazal Kaya ve DokuFest Direktörü Nita Deda'dan oluşan jüri tarafından seçilecek "En İyi Kısa Film"e 5 bin liralık ödül, yarışmanın sponsoru Anadolu Efes tarafından verilecek.

Ayrıca, Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) jürisi de yarışmadaki bir filme ödül verecek. Avrupa Konseyi iş birliğiyle 10 yıldır dünyada sadece İstanbul Festivali'nde yapılan, "FACE Avrupa Konseyi Sinemada İnsan Hakları Yarışması", bu yıl "Eurimages" fonunun da desteğiyle, yarışmada bulunan 10 film arasından kazanana 10 bin avro para ödülü verecek.

Festival kapsamında ayrıca "Altın Lale", "Seyfi Teoman En İyi İlk Film", "Audentia", "Cineuropa" ödülleri de sahiplerini bulacak.

Festivalde yeni bölümler

İstanbul Film Festivali'nde "Yıllara Meydan Okuyanlar", "Dünya Festivallerinden", "Genç Ustalar", "Çocuk Mönüsü" gibi geçen yıllarda da gerçekleştirilen bölümlerinin yanı sıra, yeni bölümlerde de gösterimler yapılacak.

Müziği hayatlarının ayrılmaz bir parçası kılanların hikayelerinin bir araya toplandığı 8 film "Musikişinas", sinema tarihinin varlığı az bilinen, yasaklanmış veya kaybolmuş 4 film "Gömülü Hazineler" bölümlerinde izleyiciyle buluşacak. "Işığın Peşinde: 70'ler Amerikan Avangard Sineması" bölümüyle, 70'lerde en verimli zamanlarını geçiren Amerikan avangard sinemasının öncü isimlerinin filmleri bir araya geliyor. Bölümde, Stan Brakhage, Michael Snow, Ken Jacobs, Robert Breer, Hollis Frampton gibi birçok ismin filmleri, çekildikleri orijinal formatları olan "16mm" kopyalarından, İstanbul Modern Sinema'da beyaz perdeye yansıtılacak.

Sinema tarihinin en özgün yönetmenlerinden, "Korkunç Otto" lakaplı Otto Preminger, ölümünün 30. yıl dönümünde, 10 önemli filminin yer aldığı "Otto Preminger: Bir Yönetmenin Anatomisi" bölümüyle anılıyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beyoğlu Akbank Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title