Haberler

İstanbul: Ekmeleddin İhsanoğlu Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

İKÖ Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, "İki tane askerin kaçırılması bu devlet terörünün sebebi olarak gösterilemez" dedi.

İKÖ Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, "İki tane askerin kaçırılması bu devlet terörünün sebebi olarak gösterilemez" dedi.

İKÖ Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam Konferansı Teşkilatı'nın Malezya'da yapacağı Filistin ve Lübnan konulu toplantı öncesinde, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yıldız Sarayı'nda düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan İhsanoğlu, İsrail'in Filistin ve Lübnan topraklarına yönelik saldırılarına ilişkin gelişmeleri ilk günden beri kaygıyla takip ettiklerini belirterek, "Gerek yaşanan insanlık trajedisi gerek ateşkesin bir an önce sağlanması, İslam dünyasının Filistin ve Lübnan'a siyasi ve insani yardım temini amacıyla elimizden geleni yapmaktayız. İsrail'in Lübnan'a yaptığı saldırısı genel sekreterliğimiz tarafından her vesileyle güçlü bir şekilde kınanmıştır. Birleşmiş Milletler'e (BM) ve Avrupa Birliği'ne (BM) birer mektup göndererek dikkatin bu olaya çekilmesini istemiştik. Ancak görünen o ki, ne en son yapılan BM toplantısında ne de dünya kamuoyunda İsrail'e yönelik bir kamuoyu oluşturulmadı. Ve Birleşmiş Milletler tarafından bir kınama kararı çıkartılamadı" dedi.

Prof. Dr. İhsanoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Lübnan'ın bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunmasından Filistinli ve Lübnanlı sivillerin hayatlarının korunmasından da birinci derecede sorumludur. Genel Sekreter Annan'ın da ifade ettiği gibi Güvenlik Konseyi'nin saygınlığı ve itibarı tehlikededir. İsrail işgale devam ederken, uluslararası toplum gerekli hassasiyet göstermemiştir. Ortadoğu'yu patlama noktasına getirmiştir. Bu durum Ortadoğu'da nefret duygularının artmasına sebep olmuştur. Acilen ateşkesin sağlanması bir zorunluluktur. İsrail'in iki askerinin kaçırılmasını böyle bir dengesiz güç kullanılmasına ve devlet terörü yapılmasına sebep olarak gösterilmemelidir. Ortadoğu'nun bugünkü felaketine sebep veren amiller ortadan kaldırılmadığı takdirde, Ortadoğu'da istikrar, barış ve demokrasi yaratmak mümkün değildir".

İhsanoğlu, konuşmalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Savaş bölgesine İslam ülkelerinden olmayan bir askeri barış gücünün gönderilmesi söz konusu olabilir mi?" şeklindeki soruya Prof. Dr. İhsanoğlu, "Uluslararası anlaşmalara göre barış gücü gönderme Birleşmiş Milletler nezdinde yapılmaktadır. Kaldı ki tarafların hepsi İslam ülkesi olmadığı için İslam ülkelerinden oluşan bir barış gücünün oraya gitmesi söz konusu olamaz. Ancak artık şu yüksek sesle dile getirilmelidir. İslam ülkelerinden oluşan bir barış gücü oluşturulacak. Bu güç aralarında sorun olan her iki ülkenin de İslam ülkesi olma gerekliliği vardır" yanıtını verdi.

Gazetecilerin, basında yer alan bir bebeğin fotoğrafları hakkında sorular sorması üzerine İhsanoğlu, "Bu bir insanlık suçudur. Bu bir savaş suçudur. Bunun hiç bir haklı gerekçesi olamaz. Daha önce de belirttiğim gibi iki tane askerin kaçırılması bu devlet terörünün sebebi olarak gösterilemez" şeklinde cevap verdi.

İslam Konferansı'nda çıkacak bir karar için yaptırım gücü olup olmadığının sorulmasına karşılık, İhsanoğlu şu ifadelere yer verdi:

"Bu yaptırım gücü sadece Birleşmiş Milletler'e aittir. Bizim öyle bir gücümüz yok, ancak tepki en yüksek şekilde dile getirilip, gerçek bir şekilde ortaya konulacaktır".

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title