Haberler

İstanbul: "Deik Türk-japon İş Konseyi Ortak Toplantısı" Gerçekleştirildi

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye AB'nin En Hızlı Büyüyen Ekonomisine Sahip Olduğunu ve Akdeniz'i ve Hazar Bölgesini Serbest Ticaret Alanı Yapmak İstediklerini Belirterek, "Bu Sadece Türkiye İçin Değil, Japonya İçin de Yararlı Olacaktır" Dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye AB'nin en hızlı büyüyen ekonomisine sahip olduğunu ve Akdeniz'i ve Hazar bölgesini serbest ticaret alanı yapmak istediklerini belirterek, "Bu sadece Türkiye için değil, Japonya için de yararlı olacaktır" dedi.

"DEİK Türk Japon İş Konseyi 15. ortak toplantısı" Swiss Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'le birlikte çok sayıda Türk, Japon işadamları katıldı. Toplantıda konuşma yapan Bakan Tüzmen, Ekim ayında Japonya'da olduğunu belirterek, "Orada yaptığımız görüşmeler sonrası buradaki toplantıya katılma sözü verdim. Türk Japon ilişkileri son yüz yılda hızla gelişme göstermiştir. İki ülke arasında hiç bir siyasi problem olmamıştır. Bu siyasi iş birliğini ticarette göstermemiz gerekir. Yaptığım ziyaret sonrası ekonomide sıcak ilişkiler yenilenmiştir. Türkiye AB'nin en hızlı büyüyen ekonomisine sahip. Akdeniz'i ve Hazar bölgesini serbest ticaret alanı yapmak istiyoruz. Bu sadece Türkiye için değil, Japonya için de yararlı olacaktır. Japonya'nın AB'yle yapmak istediği iş birliği anlaşmanın aynısını Türkiye'yle de yapmasını istiyoruz. Birbirimizin müteahhitlik anlamında yurtdışı ihalelerini sıkıntıya sokuyoruz. Türkiye yurtdışı müteahhitlik gelirini on kat artırdı. Bu konuda Japon firmalarıyla bir ortaklık bekliyoruz" dedi.

Türkiye'ye 24 milyar dolar yabancı sermaye geldiğini belirten Tüzmen, "Bu biraz beni sıkıntıya soksa da değer kazanması anlamında yabancı sermayeye kapımız açık. Türkiye'de yatırım ve destekleme promosyon ajansını kurduk. Artık tek pencereden işlemler yapılacak. Japonlar Türk malı almıyor değil. Biz onlara mal satmasını bilmiyoruz. 5 yıllık dönem içinde Japonya'yla 10 milyar dolarlık bir pazar payı hedefliyoruz" diye konuştu.

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tüzmen, "Burada yaptığımız görüşmelerle Japon işadamlarının Türkiye'deki faaliyetlerini artırmak ve karşılaştıkları güçlükleri dinlemek için gerçekleştirdik. Özellikle Japonların vizeler ve çalışma müsadeleleriyle ilgili sorunları var. Bunları çözmek için bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız toplantıda Japonların en çok enerji, alt yapı ve üst yapıyla ilgilendiğini gördük. 3. Köprü konusunda da ilgililer" ifadelerini kullandı.

Marmaray projesini gerçekleştiren Taisei şirketinin yetkilisi Kunihiko Nambu ise, "Gama ve Murav şirketleriyle bir ortaklık imzalayarak, Tüp Geçit projesini gerçekleştiriyoruz. İki ülkenin çok uzun geçmişi var. Dostane ilişkiler içinde burada bir çok projeye imza attık. 1. Köprü, Toyata imalat tesisleri, oteller gibi bir çok projeye imza attık. Bu şekilde doğrudan ve dolaylı olarak Türkiye'nin kalkınmasına katkıda bulunuyoruz" dedi.

Tüp geçit projesiyle ilgili bilgi veren Kunihiko Nambu, Başbakan Erdoğan'ın 2004 yılında temel attığını çalışmaların hala sürdüğünü belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"Çalışmalar 2.5 yıldır devam ediyor. Fakat İstanbul bildiğiniz gibi dünya açısından kültürel mirasları bulunan bir yer. Toprak altında kalıntılar var. Bunlar içinde arkeolojik çalışmalar söz konusu. Kazılarda devamlı tarihi eserler çıkıyor. Bu da bizim önümüzdeki en büyük engel olarak görünüyor. Kasım ayında Kalkan Tünelini, Yedi Kule'de açmak istiyoruz. Şubat ayından ilk tünel unsurlarının suya batırılması var. 11 adet tünel suya batırılacak. Denizin 60 metre altında çalışıyoruz. Tünel'in genişliği 11.3 metre, yüksekliği 8.6 metre ve 135 metre uzunluğunda. Başka bir yerde üretilip deniz yoluyla getirildikten sonra daha suya batırılacak. Dünyadaki en derin tünel olma özelliğini taşıyacak. Boğazda değişik akıntılar olduğu için bu akıntılar çok zorluyor. Akıntılar yüzünden tünelin dizaynı çok önemli. Çalışmalar hem ulaşımı hem de balıkçılığı engellemeyecek. Herkesi memnun edecek bir çözüm bulacağız. Yerel çevreyi ve müşterilerimizi memnun edeceğiz. Çalışanların emniyetini her şeyden önce tutuyoruz. Projenin her aşamasına önem veriyoruz. Türk-Japon ittifakının tüm erdemlerini bir araya getiriyoruz. Bu projeyi dünyada onur projesi olarak duyurmak istiyoruz. Ülkede büyük ölçekli projelere imza atmak istiyoruz. Bunlardan biri de 3. Boğaz köprüsü projemiz".

Toplantıya katılan Japon heyetinin başkanı Seiichiro Tomioka görüşmelerin çok olumlu geçtiğini belirterek, "Birinci toplantıda herkes neler yaptığını anlattı. Daha sonra ikinci toplantıda ise işbirliğini nasıl yaparız? Onu görüşeceğiz. Ticaret için bir rakam vermek zor. Ama buradan bir iş birliği çıkacağına inanıyorum. Japon firmaları Türkiye'de bir çok sektörle ilgileniyor. Sadece 3. Köprü Projesi gibi tek projeye endekslenmedik. Büyük çapta bir görüşme oldu" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title