Haberler

'' İstanbul'da Buluşma: Bugün Ve Yarın'' Konferansı

''İstanbul'da Buluşma: Bugün ve Yarın'' Konferansı Düzenleme Kurulu Başkanı Dimitri Frangopulos, ''Cemaatimizin Hükümetten beklentisi, ekümenik patrikliğin hukuki kişiliğinin tanınması, Ruhban Okulunun tekrar çalışması'' dedi.

''İstanbul'da Buluşma: Bugün ve Yarın'' Konferansı Düzenleme Kurulu Başkanı Dimitri Frangopulos, ''Cemaatimizin Hükümetten beklentisi, ekümenik patrikliğin hukuki kişiliğinin tanınması, Ruhban Okulunun tekrar çalışması'' dedi.

Zoğrafyon Lisesini Bitirenler Derneği tarafından düzenlenen ''İstanbul'da Buluşma: Bugün ve Yarın'' başlıklı konferans, sona erdi.

Hilton Convention Center'deki toplantının ''Bugün ve Yarın: İstanbul Rumlarının Geleceğine İlişkin Öneriler'' konulu oturumunu yöneten Sorbonne Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hristos Kleris, toplantının, Türkler ve Rumlar arasındaki bağların güçlenmesine katkıda bulunduğunu söyledi. Kleris, İstanbul'daki Rum okullarından en azından bazılarının, Yunan dilinin öğretildiği, herkese açık bir eğitim merkezi haline dönüştürülmesi önerisinde bulundu.

Zoğrafyon Lisesini Bitirenler Derneği Başkanı Laki Vingas da, ''özel statülü halk kitlesi ve siyasetin bir parçası'' olmaktan yorulduklarını söyledi. Türkiye'nin ekonomik gelişmesinde yer almak, geleceklerinden emin olmak istediklerini anlatan Vingas, ''Bu toplantıyı düzenlemek hayalimizdi. Bu gerçek oldu'' dedi.

Dimitri Frangopulos da Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin iyileşmesinin Rum cemaatinin geleceği için iyimser bir rota olduğunu belirterek, ''Cemaatimizin Hükümetten beklentisi; ekümenik patrikliğin hukuki kişiliğinin tanınması, Ruhban Okulunun tekrar çalışması. Mülkiyet haklarıyla ilgili bütün düzenlemelerin yapılması, vakıf meselesinin hukuki çözümünün bulunması. Vakıflar Kanununun kabul edilmesiyle, devletle cemaat arasındaki sarsılmış güven hissinin tekrar hayata geçeceğine inanıyoruz'' diye konuştu.

-YUVARLAK MASA TOPLANTISI-

Öğleden sonra düzenlenen yuvarlak masa toplantısını yöneten Atina Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kosta Gavroğlu da yeni çağdaş dünyada Türkiye'yi yanlarında görmek istediklerini ifade etti.

Gavroğlu, ''Eğer biz burada insan hakları, dini özgürlük istiyorsak, Batı Trakya'daki Türkler için de aynı şeyleri istememiz lazım. 1-2 yıl önce şu 3 gündür söylenenlerin söylenebileceğini tasavvur edemezdim. 'İstanbul'da Rumluk bitti' diyenlere, bu toplantı en güzel cevaptır'' dedi.

Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yorgo İstefanopulo da Türk meslektaşları arasında ayrımcılığa maruz kalmadığını, aksine sevgi ve saygı gördüğünü belirterek, ''Bana ileri düzeyde bir görev vererek, bu sevgi ve saygılarını kanıtladılar'' diye konuştu.

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Berktay da Osmanlı İmparatorluğunun Balkanlar'dan geri çekiliş sürecinde çok korkulu ve endişeli bir Türk milliyetçiliğinin geliştiğini söyledi. Berktay, ''bunun ardından elde avuçta kalabilecek biricik ulus devlet mekanı olarak Anadolu'nun görüldüğünü belirterek, burada şiddete dayalı yöntemlerle Türkleştirme yaşandığını'' öne sürdü ve örnek olarak Rum tehciri ve sözde Ermeni soykırımını gösterdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title