Haberler

İstanbul'da 1 Mayıs

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Kriz bahanesiyle işten çıkarmalar yasaklanmalı, çalışma saatleri düşürülmeli, grev hakkı tam ve eksiksiz olarak tanınmalıdır.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Kriz bahanesiyle işten çıkarmalar yasaklanmalı, çalışma saatleri düşürülmeli, grev hakkı tam ve eksiksiz olarak tanınmalıdır." dedi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Bakırköy Halk Pazarı'nda düzenlenen programda konuşan Çerkezoğlu, Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasını eleştirdi.

Herkesin iş güvencesi olması gerektiğini ifade eden Çerkezoğlu, şöyle konuştu:

"Kriz bahanesiyle işten çıkarmalar yasaklanmalı, çalışma saatleri düşürülmeli, grev hakkı tam ve eksiksiz olarak tanınmalıdır. Haksız, hukuksuz KHK'lar ile güvenlik soruşturmalarıyla işinden edilenler görevlerine iade edilmelidir. Taşeron işçiler kamu işçisi olarak kadroya alınmalı. Dört + dört zulmüne son verilmeli. Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti ortadan kaldırılmalıdır. Vergi adaletsizliğine son verilmeli. Az kazanandan az, çok kazanandan çok alınmalıdır. Asgari ücretliden vergi alınmamalı. Göçmen işçilerin emeklerinin sömürülmesine son verilmeli. İşsizlik sigortası fonunun arpalık olarak kullanılmasına son verilmelidir. Zorunlu BES sistemi altında tefecilik sistemine son verilmeli. Son kalemize, kıdem tazminatımıza, birikmiş emeğimize, çocuklarımızın geleceğine el uzatanları pişman edecek miyiz?"

"Üreten biziz, yöneten de biz olacağız"

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Başkanı Aysun Gezen ise emekten, barıştan, demokrasiden, laiklikten yana olanların ittifakını kuracaklarını söyledi.

1 Mayıs meydanlarından aldıkları güçle aydınlık yarınları, emeğin birleşik mücadelesiyle kuracaklarını dile getiren Gezen, "Üreten biziz, yöneten de biz olacağız." dedi.

Gezen, konuşmasının sonunda lösemi hastaları için herkesi kan bağışı yapmaya çağırarak, "Öykü Arin'i hepiniz tanıdınız, bizim iki üyemizin sevgili çocuğu. Öykü çok zor musibet türüyle mücadele ediyor. Öykü gibi onlarca çocuk, onlarca hasta da lösemi ile mücadele ediyor. Bizim gibi dayanışma örgütlerinin bir görevi de yaşatmaktır. Hepinizi hem Öykü Arin için hem de lösemi hastası herkes için kan bağışı yapmaya kobay olmaya çağırıyoruz. Dayanışma yaşatır." ifadelerini kullandı.

"Sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da eşi Dilek İmamoğlu ile platforma çıkarak halkı selamladıktan sonra "Yaşasın 1 Mayıs" sloganı attı.

İmamoğlu, emekçilerin, alın terinin, bileğinin bayramını kutlayarak, şöyle konuştu:

"Sizlerle bir arada olmaktan ötürü çok mutluyum. 1 Mayıs'ın tadını almış bir kardeşinizim. İnşallah şehrimizde 1 Mayıs'ı doya doya özgürce, mutlu bir biçimde, hep birlikte bir arada olduğumuz günlerde kutlamak dileğiyle. Hepinizi çok seviyorum. Emeğinizin karşılığını aldığınız günlerde hep birlikte olmak dileğiyle hepinizi kucaklıyorum. Bugün hayatını kaybeden kardeşlerimize de Allah'tan rahmet diliyorum. Bayramınız kutlu olsun."

İmamoğlu'ndan sonra HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli de platforma çıkarak alana gelenleri selamladı.

Selamlamanın ardından emek ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Daha sonra 1 Mayıs ile Enternasyonal Marşını okundu.

Türk Mühendis ve Mimar TMMOB Başkanı Emin Koramaz da 1977'de Taksim'deki 1 Mayıs'ta hayatını kaybedenleri anarak, TMMOB olarak işçi ve emekçilerin yanında olduklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title