Haberler

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Binası Hizmete Açıldı

Yerel mahkemeler tarafından verilen kararların incelenmesini yapmak üzere bir süredir Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’nda faaliyet gösteren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinin Cevizli’deki yeni binası hizmete açıldı.

Yerel mahkemeler tarafından verilen kararların incelenmesini yapmak üzere bir süredir Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'nda faaliyet gösteren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinin Cevizli'deki yeni binası hizmete açıldı.

İlk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların incelenmesini yapmak üzere 20 Temmuz 2016 tarihinden itibaren Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'nda faaliyet gösteren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinin yeni binası hizmete açıldı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Hadi Salihoğlu, binanın tanıtılmasına ilişkin basın mensuplarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu yaptığı açıklamada, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinin inşasının tamamlandığını ve bugün itibariyle binanın hizmete açıldığını belirterek, "İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20 temmuz 2016 tarihinde fiilen faaliyete geçmiştir. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi faaliyet tarihinde İstanbul Anadolu Adliyesi içerisinde yer almıştır ve burada hizmet vermiştir" dedi.

"60 Daire Başkanı görev yapacak"

Yapımı tamamlanan binanın 6 blok ve 110 bin metrekare kapalı alandan oluştuğunu kaydeden Başsavcı Salihoğlu, "A Blok Cumhuriyet Başsavcılığı, B-C-D-E Blokları Hukuk ve Ceza Daiereleri, F Blok ise Büyük Duruşma Salonu ve Konferans Salonu olarak hizmet verecektir. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, 1 Cumhuriyet Başsavcısı ve 27 Cumhuriyet Savcısı, İstanbul Bölge Adliye Mahkeme Başkanlığı ise 23 Ceza Dairesi, 37 Hukuk Dairesi olarak toplam 1 Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı, 60 Daire Başkanı ve 189 Üye Hakim ile görev yapacaktır" ifadelerini kullandı.

"6 ilin dosyalarına bakacak"

İstanbul Bölge Bilirkişi Kurulu Başkanlığının da binada faaliyet göstereceğini söyleyen Başsavcı Salihoğlu, "İstanbul Bölge Adliye Mahkemeleri İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Sakarya, Kocaeli illerinde ilk derece mahkemeleri tarafından verilen tüm kararların istinaf yeridir" şeklinde konuştu.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi binasının teknolojinin en son imkanları doğrultusunda yapıldığını belirten Salihoğlu, "Her türlü teknik faaliyet ve imkanların hizmete sunulduğu bir binadır. Binamızda olan banka, PTT, kuaför, yayınevi, iş yurtlarına bağlı hediyelik eşya ve market ile medya mensuplarına tahsis edilen basın büroları da faaliyet gösterecektir" dedi.

Başsavcı, kendisine takdim edilen hediyeleri gösterdi

Tesbih koleksiyonlarını basın mensuplarına gösteren Salihoğlu, "Diğer ülkelerden gelen arkadaşlarımın getirdiği objeleri gelen misafirlerimizle paylaşıyoruz. Azerbaycan Cumhuriyet Başsavcımızın, Suudi Arabistan Adalet Başkanlığından gelen heyetin, Moğolistan Adliye Teşkilatından gelen arkadaşlarımızın, Bulgaristan Başsavcımızın takdim ettiği eserler bunlar. Biz de gelen misafirlerimizle paylaşıyoruz" dedi.

"İstinaf Mahkemeleri, Türkiye'deki dosyaların yüzde 40'ına bakıyor"

Binanın 160 milyon lira maliyetle yapıldığını belirten Başsavcı Salioğlu, "İstinaf Mahkemesi'ne gelen dosyalar hakkında sayısal bilgi vermek istemiyorum ama gerçekten başarı yüksek seviyede devam ediyor. İstanbul Bölge Adliye Mahkemeleri Türkiye'deki dosyaların yüzde 40'ına bakıyor. Gelen çıkan işe baktığımızda yüzde 80'leri geçen bir başarı olduğunu görüyoruz. Bu yükselerek hızla devam edecek" dedi.

"Asıl işlev, yargılama süresinin kısalması"

Cumhuriyet Savcısı Ender Keskin ise "Bölge Adliye Mahkemesi sistemine geçmekle her bölgede bir bölge adliye mahkemesi olduğu için temyiz incelemeleri daha hızlı hale gelecek" diyerek, "Mesela şu anda dosyanın sonuçlanma süresi ortalama 2 ve 3 ay. Diğer türlü 2 yıl 3 yıla kadar uzamaktaydı. İstinaf mahkemelerinin asıl işlevleri, temyizin kademeli hale gelmesi nedeniyle adaletin tecellisinin daha mümkün olması ve yargılama süresinin kısalması" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Anadolu Adalet Sarayı İstanbul Cevizli Kartal Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title