Haberler

İstanbul: Bababakan Erdoğan İstanbul'da

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki Fransız Şirketlerinin Yöneticilerini Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nde Kabul Etti. Erdoğan, Fransız Meclisi'nin Sözde Ermeni Soykırımını Kabul Etmeyenlere Ceza Verilmesini Öngören Yasa Teklifinin Kabulünü Türk Kamuoyunun Hasmane Tavır Olarak Kabul Edeceğini Söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki Fransız şirketlerinin yöneticilerini Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nde kabul etti. Erdoğan, Fransız Meclisi'nin Sözde Ermeni Soykırımını kabul etmeyenlere ceza verilmesini öngören yasa teklifinin kabulünü Türk kamuoyunun hasmane tavır olarak kabul edeceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Beşiktaş'taki çalışma ofisinde aralarında Türk-Fransız Ticaret Odası , Türk-Fransız Ticaret Derneği temsilcilerinin de aralarında bulunduğu, Türkiye'de faaliyet gösteren, Fransız Şirketlerinin temsilcilerinden oluşan yaklaşık 30 kişilik bir grubu kabul etti. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da hazır bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de faaliyette bulunan Fransız şirketlerinin temsilcileriyle yaptığı görüşmede, Fransa'da 12 Ekim'de meclise sunulacak sözde Ermeni Soykırımını yok saymayı ceza sayacak yasa tasarısına karşı mücadele etmelerini isteyerek, "Türkiye ile Fransa arasıdaki ilişkileri 3. tarafın ipoteğinden kurtarmalıyız. Bunun gündemde tutulması yanlış. Türkiye Fransız ilişkileri bunun gölgesinde devam edemez" dedi.

Görüşmede Başbakan Erdoğan'ın Türk-Fransız ilişkilerinin üçüncü tarafların ipoteğinden kurtarılması gerektiğine dikkat çekerek, "Akılla, mantıkla, hukukla izahı mümkün olmayan bu teklifin meclis gündemine yeniden getirilmesinden son derece rahatsızız. Hani düşünce özgürlüğü vardı. Nerede Kopenhag siyasi kriterleri" diye sordu.

Erdoğan'ın işadamlarına Türk kamuoyunun bu teklifi Fransa'nın hasmane tavrı olarak algılayacağına dikkat çekti ve teklifin kabulünün siyasi ve ticari ilişkilerde telafisi imkansız çok ağır bir darbe indireceğini söyledi. Görüşmede, "Bu uyarımız hafife alınmamalı, durumun vehameti fark edilmelidir" diyen Erdoğan, bu konunun iç politika malzemesi ve seçim kampanyasına alet edilmesinin çirkin olduğunu kaydetti. Erdoğan'ın, görüşmede şunları söylediği öğrenildi:

"Fransa ithalatta ve ihracatta Türkiye'nin 5. büyük ortağıdır. Türkiye'de 450'ye yakın Fransız firması ve bayileri var. Fransa önemli bir ticaret ortağımız. Geçmişten bu yana başta NATO ve AB olmak üzere uluslararası bir çok platformda birlikteyiz. Bu yasa ekonomik ilişkileri de sekteye uğratacak. Bu yasa teklifinin engellenmesi için her türlü çabayı göstermenizi bekliyorum."

Erdoğan'ın şirket temsilcilerine bu sözlerin aynısını birkaç gün önce görüştüğü Fransa İçişleri Bakanı Nikolas Sarkozy'e de aktardığını söylediği öğrenildi.

Görüşmeye katılan şirket temsilcilerinin de Erdoğan'ın görüşlerine katıldıklarını belirterek, "Bu yasa teklifi iki ülke ilişkilerine yarar değil, zarar getirir. Daha önce de benzer teklifler geldi. Onlara karşı da mücadele ettik. Bu kez de gerekli çabayı göstereceğiz. Yasa tasarısının Sanato'dan geçeceğine İhtimal vermiyoruz" dediler.

Türkiye'de Faaliyet gösteren Fransız Firması ve çalışanları, bir mektup hazırlayarak Fransız Senato üyeleri ve milletvekillerinin tümüne gönderdiklerini belirterek, aynı mektubu Başbakan Erdoğan'a da sundular. Mektupta, Fransız şirket yöneticilerinin şu bilgilere yer verdiği belirtildi:

"Böyle bir yasa tasarısı birçok nedenden dolayı isabetli olmadığını belirtmek isteriz. Bu kimseye yarar getirmeyecektir. Fransa'nın ekonomi ve siyasi çıkarlarına kalıcı zarar verecektir. Bu yasa ticari ve kültürel boykot riski oluşturmaktadır. Ayrıca Fransa'nın Türkiye'deki imajını da bozacaktır."

Yöneticilerin toplantıda ayrıca Fransız parlamenterlere yaptıkları çağrıda "Türkiye'de Başbakan 1915 olayları için Ermenistan Cumhurbaşkanı'na teklifte bulunarak bunların araştırılmasını istediği bir dönemde bu girişim talihsizliktir. Dost bir ülkenin tarihini yazmak bize düşmez. Bu yasa Türk-Ermeni arasındaki ilişkilere de zarar verir. Bu konu tarihe ve tarihçilere bırakılmalıdır" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca Türkiye'de iş yapan 430 Fransız firmasında çalışanlar Türk-Fransız ticaret derneğinin öncülüğünde yasan teklifinin kabul edilmemesi için imza kampanyası başlattı. Kampanya çağrısı derneğin internet sitesinde yayınlandı.

Görüşmeden çıkanlardan Club Med yöneticisi Mustafa Abdullahoğlu, yasa taslağının meclisten geçebileceğini ancak Senato'dan geçebileceğine ihtimal vermediklerini, teklifin yasalaşmaması için ellerinden gelen her türlü mücadeleyi göstereceklerini söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title