Haberler

İstanbul: Avrupa'da Türk Kadını

Türk Kadını, Bugün Avrupa'ya Yerleşik Bir Türk Toplumunun Oluşmasında Büyük Rol Oynuyor.

Türk kadını, bugün Avrupa'ya yerleşik bir Türk toplumunun oluşmasında büyük rol oynuyor.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye Araştırmalar Vakfı (TAM) tarafından hazırlanan 'Avrupa'daki Türk Kadını: Almanya Öğrneğinden Hareketle Avrupa'da Yaşayan Türk Kadın Göçmenlerin Konumuna Dair Bir Analız' başlıklı bir araştırma yayınladı.

Araştırmada, Almanya'daki 2.6 milyonluk toplam Türk nüfustaki kadınların oranının göçün ilk yıllarında yüzde 13 civarındayken bugün bu oranın dengelendiği belirtildi.

Çalışan Türk kadınlarının mesleki durumlarına göre dağılımı ise şöyle:

"Çalışan Türk kadınının yüzde 4.9'u serbest meslek sahibi, yüzde 19.5'i memur, yüzde 8'e yakını meslek eğitimi elemanı ve geriye kalan yüzde 67.5'i işçi olarak çalışıyor. Türk kadınları arasındaki işsizlik oranı ise yüzde 24.8.

Türk kadınları Almanya'da çalışan kadınlar arasında işsizlikten en fazla etkilenen kesim. 2004 yılı Ekim ayı istatistiklerine göre, Türk vatandaşları arasında 111 bin 284 erkek işsize karşılık 57 bin 379 kadın işsiz bulunuyor. Toplam 684 bin çalışan Türk arasında, kadınların oranı yaklaşık yüzde 31 iken Türk işsizler arasında ise kadınlar yüzde 51.5'lik orana sahip.

Almanya'daki Türk göçmenler arasındaki kadınlar, erkeklere nazaran daha yüksek oranda Alman eğitim sisteminden geçmiş bulunuyor. 30 yaş altındaki kadınlarda Almanya'da öğrenim görmüşlük oranı yüzde 77'ye ulaşıyor. Türk kadınının çalışma yaşamında yer alma oranı açıkça erkeklerden daha düşük. Kadınların yalnız yüzde 20'si tam zamanlı, yüzde 14'ü de yarım zamanlı çalışıyor. Ev hanımı olarak yaşamını sürdüren göçmen Türk kadınlarının yüzde 60'ı çalışma yaşamına dahil olmayı arzularken, yüzde 40'lık bölümü mevcut statülerinden memnuniyetlerini ifade etti.

Çalışan kadınların yüzde 68'i evliyken, aynı oranda çalışan kadın çocuk sahibi. Almanya'da yaşayan tüm Türk kökenli kadınlar arasında evli ve çocuk sahibi olma oranı yüzde 75. Kadınların üçte ikisinden fazlası kendi gelir kaynaklarına sahip. Ancak dörtte birlik bir dilimde yer alan kadınlar hiçbir mali gücü ellerinde bulundurmuyor.

Anket sonuçlarına göre, elde edilen veriler, Türk kadınının konumu üzerine özellikle okul eğitimi, dil yeterliliği ve ilişki ve toplumsal uyum konularında mevcut sayıda önyargı ve klişeleri doğrulamadığını ortaya çıkarıyor. Özellikle Almanya'da yetişen Türk kadınının eğitiminin, aynı yaş grubuna dahil Türk erkeklerinden daha yüksek olduğu anketle ortaya çıktı.

Türk toplumu hala geleneksel aile yapısına sahip. Kadınların büyük bir bölümü çalışmamakta, ev hanımı ve annelik görevlerini üstlenmektedir.

Alman kadınlarının konumları üzerine ise Türk kadınları bazı durumlarda Alman kadınlarını örnek aldıklarını veya almak istediklerini belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title