Haberler

İstanbul: ABD - Türkiye İlişkileri

7 Kasım Tarihinde Amerika'da Yapılan Temsilciler Meclisi Seçimlerini Demokrat Parti'nin Kazanmasının Türkiye-amerika İlişkilerini Etkilemeyeceğini Belirten Türk Amerikan İşadamları Derneği (Taba Amcham) Başkanı Uğur Terzioğlu, "İlişkilerimizi Her Alanda Geliştirmek İstiyoruz" Dedi.

7 Kasım tarihinde Amerika'da yapılan Temsilciler Meclisi seçimlerini Demokrat Parti'nin kazanmasının Türkiye-Amerika ilişkilerini etkilemeyeceğini belirten Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA AmCham) Başkanı Uğur Terzioğlu, "İlişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz" dedi.

TABA AmCham yöneticileri ile Amerikan Türk İş Konseyi (ATC) yetkililerinin karşılıklı işbirliği ve yatırım amacıyla bir araya geldikleri toplantı İstanbul Mövenpick Oteli'nde yapıldı.

İkili görüşmelerde işadamlarına yönelik bir konuşma yapan ATC Başkanı General Brent Scowcroft, "Bizim için önemli olan ilişkilerdir. Her ne olursa olsun biz ilişkilerin güçlenmesi için çalışacağız" dedi.

Görüşmeler sonrasında yapılan basın toplantısında konuşan TABA AmCham Başkanı Uğur Terzioğlu ise "Türkiye ile Amerika'nın her alanda yakınlaşmasını istiyoruz. Bu yakınlaşma siyasetten askeriyeye, ticaretten ekonomiye kadar her alanda olabilir" diye konuştu.

SAVUNMA SANAYİ YERİNİ ENERJİYE BIRAKTI

İlişkilerde yıllar itibariyle çok mesafe kaydedildiğini belirten Uğur Terzioğlu değişimi şöyle anlattı:

"TABA olarak Amerikalılarla Washington'da yaptığımız ilk toplantımızı hatırlıyorum. O toplantıda uçak, tank maketleri vardı. Amerikalılar bize onları satmaya çalışıyordu. Oysa bugün ekonomik ilişkilerimizde tekstil turizm enerji gibi sektörler belirleyici rol oynuyor. Bu da iki ülke arasındaki ilişkilerin hangi düzeye geldiğini gösteriyor. Amerika'da da bu değişimi görmek mümkün. ATC'nin kurulmasında savunma sanayi etkili olmuştu. Bugün enerji sektörünün ağırlığı var".

Amerika'da ATC'ye üye olan Türk işadamları bulunduğunu 650 üyeli TABA AmCham'ın Adana, Ankara, İzmir, Antalya ve Gaziantep'te şubeleri olduğunu da söyleyen Başkan Uğur Terzioğlu, "TABA olarak 22 yaşımızı kutlayacağız. Sadece Türk iş dünyasında değil, Türk Cumhuriyetlerinden Avrupa ve Amerika'ya kadar bir çok bölgede etkin rol oynuyoruz" dedi. Dernek olarak hükümetin sağlık, enerji eğitim gibi sektörlerde gerçekleştirmek üzere olduğu projelere destek vermeye çalıştıklarını söyleyen Terzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Amerika sermayesini Türkiye'ye çekmeyi hedefliyoruz. Ancak bu konuda Amerikalılar yasal altyapının hazır olmamasından şikayetçi. Oysa Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen birçok şirket var. Örneğin General Elektrik Türkiye'de sağlık ve eğitime yatırım yapmak istiyor".

Amerika'da 07 Kasım 2006 tarihinde yapılan Temsilciler Meclisi seçimlerini Demokrat Partinin kazanmasının Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkileri etkilemeyeceğini iddia eden TABA AmCham Başkanı Uğur Terzioğlu, "Çünkü Amerika'nın Türkiye politikası belirlenmiştir. Siyasetçiler seçim meydanlarında farklı beyanatlar verse de masanın başına geldiklerinde 'Kazın ayağının öyle olmadığını görürler' bu hep böyle olmuştur" dedi.

TABA GİBİ KURUMLARIN DESTEĞİ

Amerikan Türk İş Konseyi (ATC) Başkanı General Brent Scowcroft'un görüşmeler sırasında, "Amerika'da sözde Ermeni soykırımını kabul eden yasa tasarısının gündeme gelmesi bile bizi rahatsız ediyor. Böyle bir yasanın senatodan geçmesi mümkün değil. Türk -Amerikan ilişkilerini geliştirmek için TABA gibi kurumların desteğine ihtiyacımız var" dediğini hatırlatan TABA AmCham Genel Sekreteri A.Murat Aydemir, önceki gün Ankara'da yapılan toplantıda son günlerde Türkiye'de artan Amerika karşıtlığının gündeme geldiğini belirterek, "Biz ATC yetkililerinden bunun Amerikan halkına karşı bir karşıtlık olmadığını, Kuzey Irak ve sözde Ermeni soykırımı iddiaları nedeniyle gündeme geldiğini söyledik" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title