Haberler

İstanbul'a Yeni Otopark Alanları... - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bozdoğan: - ''istanbul'da İlçeler Bazında Tek Tek Otopark Alanları Belirleniyor''

Sergül Keskin Yolcu - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rafet Bozdoğan, İstanbul'da ilçeler bazında tek tek otopark alanlarının belirlendiğini, hedeflerinin, 200-250 bin araçlık yeni otopark alanı üreterek toplam 500 bin araçlık kapasiteye ulaşmak olduğunu söyledi.

Sergül Keskin Yolcu - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rafet Bozdoğan, İstanbul'da ilçeler bazında tek tek otopark alanlarının belirlendiğini, hedeflerinin, 200-250 bin araçlık yeni otopark alanı üreterek toplam 500 bin araçlık kapasiteye ulaşmak olduğunu söyledi.

AA muhabirine, kentin otopark sorununu çözmek için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Bozdoğan, otoparklarla ilgili 2 konu üzerinde çalıştıklarını, birincisinin mevcut otoparkların işletilmesi, diğerinin de yeni otopark alanlarının belirlenmesi olduğunu söyledi.

Bozdoğan, mevcut otoparkları açık ve kapalı olarak ikiye ayırdıklarını, açık otoparkların büyük bölümünü yol üzeri otoparklarının oluşturduğunu ve bunları belediyenin dışında hiç kimsenin işletemeyeceğini anlatarak, kamuya ait bu açık ve kapalı otoparkları daha efektif bir şekilde işletmek için İstanbul Park Anonim Şirketi (İSPARK) adında Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir şirket kurulduğunu bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait tüm açık ve kapalı otoparkların bu şirketin işletmesine devredildiğini kaydeden Bozdoğan, ''Her geçen gün 'değnekçi' diye tabir edilen yol üzeri otopark işletenlerin elinden bu otoparklar alınıyor, levhalandırılıyor ve şirketin resmi giyimli görevlileri görev alıyor. 6 ayda 8 bin 500 araçlık otopark zincirini işletmeye aldılar. Ücret politikası da vatandaşın kullanımını caydırıcı değil, cezbedici'' dedi.

Bozdoğan, dünyanın değişik ülkelerinde otopark işletmeciliği modellerine yönelik de incelemelerin sürdüğünü, Büyükşehir Belediyesinin bağlı şirketlerinden BELBİM ve İSPARK'ın bu yönde kendilerine rapor sunacağını, buna göre bir karar vereceklerini bildirdi.

-''1000 OTOPARK ALANI BELİRLENDİ''-

Rafet Bozdoğan, bunun dışında otopark kapasitesinin artırılmasına yönelik 2 ayrı çalışma yaptıklarını ifade ederek, bu çalışmalardan birinin yol üzerinde otopark olmaya müsait alanların ve araç kapasitelerinin tespiti, diğerinin de yeni açık ve kapalı otopark alanlarının belirlenmesi olduğunu anlattı.

Bozdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İstanbul'da ilçeler bazında tek tek otopark alanları belirleniyor. Otopark olmada aradığımız birinci kriter, ulaşım ve trafik açısından cazibesi olan yerler. Vatandaş Taksim'de otopark ararken, Kağıthane'de otopark yeri gösteremeyiz. O yerleri tek tek belirliyoruz. Bu şekilde 1000 yer belirledik. Bunların mülkiyet durumları inceleniyor. Kamu, şahıs veya vakıf mülkiyetlerine bakılıyor. Kamu mülkiyetinde olanları birinci, vakıf mülkiyetinde olanları ikinci, şahıs mülkiyetinde olanları da üçüncü sıraya koyuyoruz. Bunların projelendirilmesini ilçe belediyeleriyle koordineli yapıyoruz.''

-''İSTANBUL 3 BÖLGEYE AYRILACAK''-

Bozdoğan, kentte 220 bin araç kapasiteli otopark bulunduğu belirterek, ''İstanbul'da hedefimiz 200-250 bin araçlık yeni otopark alanı üretmek ve toplam 500 bin araçlık kapasiteye ulaşmak'' diye konuştu.

''Bizim bir diğer hedefimiz, otopark alanlarını raylı sistemlere yakın, erişilebilecek noktalara koymak. Diğer bir deyişle transfer merkezi haline getirmek'' diyen Bozdoğan, şu bilgileri verdi:

''Bu çerçevede İstanbul'u 3 bölgeye ayıracağız. Beyoğlu-Fatih-Beşiktaş birinci, Üsküdar-Kadıköy ikinci, Zeytinburnu-Küçükçekmece arası da üçüncü bölge olacak. Oluşturduğumuz otopark alanlarını kendi şirketimiz ile yönetip, o şirketin işletme modelini, raylı sistemlerin işletme modeliyle entegre etmek istiyoruz.

Diyeceğiz ki üçüncü bölgedeki otoparkımızın bedeli 1 YTL, ikinci bölgedeki 3 veya 5 YTL, birinci bölgedekinin de 10 YTL. Böylece üçüncü bölgede yapacağımız otoparklar, araçları bir nevi durdurma vazifesi görecek. Vatandaş evinden çıkacak, yaklaşık 3-5 kilometre gidecek, arabasını bırakacak, ondan sonra 20-30 kilometre metro ile gidecek. Aynı şekilde geri dönecek. İstanbul'da böyle bir işletim modeli ve altyapıyı oluşturarak, toplu taşımayı güçlendirmeyi hedefliyoruz. İnşallah 2010-2012 yılına kadar İstanbul'un gelişmiş ülkeler gibi bir otopark işletim modeli olur.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title