Haberler

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Etkinlikleri

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansının kültür-sanat, kültürel miras, kentsel uygulamalar ve kent kültürü alanlarında gerçekleştirdiği etkinlikler, İstanbullular ile buluşmaya devam ediyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, her yıl Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenen ve bu yıl 29. kez gerçekleştirilen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Beyazıt Meydanı'nda açıldı.

İstanbul 2010 AKB Ajansı katkılarıyla, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen ve kültür hayatına önemli katkılar sağlayan Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nda, hafta boyunca resim ve hat sergileri, yazarlarla sohbet toplantıları ve imza günleri yer alacak. Ayrıca fuarı gezen ziyaretçiler her akşam bir tasavvuf musikisi konseri izleyebilecek. Fuar alanı, ramazan ayı boyunca her gün saat 11.00'den 24.00'e kadar ziyaretçilere açık olacak.

İstanbul 2010 AKB Ajansının da girişimleriyle her yıl Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenen 'Ramazan Etkinlikleri'nin bu yılki yeni adresi ise Beyazıt Meydanı oldu.

Ajansın yanı sıra İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilen ve 'Ramazan İstanbul' adı altında bir ay boyunca düzenlenecek etkinlikler kapsamında, konserden, kitap fuarlarına kadar onlarca farklı seçenek bulunuyor.

- 'RAMAZANDA CAZ KONSERLERİ'-

Hakan Erdoğan Productions'ın, İstanbul 2010 AKB Ajansının katkılarıyla ramazan ayı dolayısıyla bu yıl ilk kez düzenlediği ve Müslüman caz sanatçılarını buluşturmayı hedefleyen 'Ramazanda Caz Konserleri' serisi kapsamında Dede Efendi Ensemble 20 Ağustosta, İlhan Erşahin 21 Ağustosta, Abdullah İbrahim 24 Ağustosta Topkapı Sarayı, Aydın Esen ise ramazan temalı 'Aydın Esen Plays for Ramadan' başlıklı konseriyle 26 Ağustosta Arkeoloji Müzeleri'nde konser verecek.

Festivalin son konserinde Kudsi Erguner ve topluluğu, 'Islam Blues' başlıklı konserle 31 Ağustosta Topkapı Sarayı'nda sahneye çıkacak.

- 'TERAVİH-İ ENDERUN VE CUMHUR MÜEZZİNLİĞİ'-

İstanbul 2010 AKB Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmenliği projelerinden 'Unutulan Bir İstanbul Ritüeli: Teravih-i Enderun ve Cumhur Müezzinliği', İstanbul'un 29 farklı camisinde ramazan ayı boyunca devam edecek.

İstanbul Müftülüğünün destekleriyle 10 Ağustosta Sultanahmet Camisi'nde teravih namazı ile başlayan etkinlik, 29 'salatin camisi'nde bir ay boyunca İstanbullular ile buluşacak.

Etkinlik, yarın Teşvikiye Camisi, 20 Ağustosta Şişli Merkez Camisi, 21 Ağustosta Fatih'te Hırka-i Şerif Camisi, 22 Ağustosta Beşiktaş'ta Yıldız (II. Abdülhamid) Camisi, 23 Ağustosta Üsküdar'da Valide-i Atik Camisi, 24 Ağustosta Eminönü Yeni Cami, 25 Ağustosta Kasımpaşa (Cami-i Kebir) Camisi'nde gerçekleştirilecek.

- SERGİLER-

Büyükçekmece Belediyesi Kültürpark Kervansaray'da 20 Ağustosta 'Çocuk Bakışlı İstanbul Sergisi' açılacak.

İstanbul Fashion Week açılışı ve Koza Genç Tasarımcılar Yarışması'nın ödül töreni, 24 Ağustosta İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Yerleşkesi'nde gerçekleştirilecek.

'Kontrastlar Şehri İstanbul' sergisi 25 Ağustosta İstanbul Modern'de sanatseverlerle buluşacak.

'Japonya'ya Avrupa Bakışı' sergisi ile 'Kader Denizi' sergisi 29 Ağustos tarihine kadar Sanat Limanı'nda görülebilecek.

'Gelecekten Masallar Sergi & Ses Enstalasyonu' projesi 31 Ağustos tarihine kadar Sabiha Gökçen Havalimanı'nda, '1950'lerin İstanbul'u' fotoğraf sergisi 3 Eylül tarihine kadar Fototrek Fotoğraf Merkezi'nde, 'Efsane İstanbul: Bizans'tan İstanbul'a' sergisi 4 Eylüle kadar Sakıp Sabancı Müzesi'nde, 'Mimar Sinan' sergisi 5 Eylül tarihine kadar MetroCity Alışveriş Merkezi'nde, 'Ada Sahillerinde Bekliyorum', 'Adalılar' ve 'Adalar'da İz Bırakanlar' sergileri 9 Eylüle kadar Çınar Mevkisi ve Büyükada İskelesi'nde, 'Kuş Bakışı Adalar' sergisi 11 Eylüle kadar Büyükada Adaevi'nde, 'Sonsuzluğun Kapısı: Türbeler' sergisi 19 Eylüle kadar Topkapı Sarayı 2. Avlu Has Ahırlar Sergi Salonu'nda, 'Yunanistan'da mimari paralellikler: 19. yüzyıl geleneğinden 21. yüzyıl değişikliğine' sergisi ile 'Aramızdaki Mekan' sergisi 19 Eylül tarihine kadar Sanat Limanı'nda, 'The Morning Line' sergisi 30 Eylüle kadar Eminönü Meydanı'nda, 'Hüseyin Çağlayan 1994 ? 2010' retrospektif sergisi 24 Ekim tarihine kadar İstanbul Modern'de, 'Molecular (ISTANBUL) Sergisi' 31 Aralık tarihine kadar Hasköy Mayor Sinagogu'nda, 'İstanbul'da Olmak, İstanbullu Olmak' heykel yerleştirme sergisi 31 Aralık tarihine kadar Caddebostan Dalyan Parkı'nda görülebilecek.

- MAHYA TASARIM YARIŞMASI-

İstanbul 2010 AKB Ajansı Geleneksel Sanatlar Yönetmenliği tarafından düzenlenen ve zaman içinde kullanılagelen formların sınırlı kalması ve uygulamacılarının azalması nedeniyle unutulmaya yüz tutan mahyacılığı çağdaş tasarımla buluşturmayı amaçlayan Mahya Tasarım Yarışması'na 5 Ekim Salı gününe kadar başvurulabilecek.

İstanbul 2010 AKB Ajansı Eğitim Yönetmenliğinin ana projelerinden '2010 Okullarda' hız kesmeden çalışmalarına devam ediyor. 'Okul Tiyatrosu' kavramına uygun Türkçe oyun yetersizliğine dikkatleri çeken '2010 Okullarda' projesi kapsamında düzenlenen 'Tiyatro Okullarda Oyun Yazma Yarışması'na son başvuru süresi 15 Ekim olarak belirlendi.

Sanat danışmanlığını tanbur sanatçısı Hakan Talu'nun yaptığı Uluslararası Mevlana Vakfı Türk Müziği Topluluğunun Yenikapı Mevlevihanesi'ndeki üçüncü konserinde, 21 Ağustosta ramazan ilahileri başta olmak üzere ilahi formundaki çeşitli tarikatların eserlerini de seslendirilecek.

İstanbul 2010 AKB Ajansı'nın desteklediği, Mevlana'nın öğretilerini ve düşüncelerini tüm dünyaya yaymak amacıyla 'Mevlevi Kültürü'nün Anlatımı ve Sema Töreni' başlığında Uluslararası Mevlana Vakfı Sema Topluluğu, 22 Ağustos Pazar günü Yenikapı Mevlevihanesinde 'Sema Ayin-i Şerifi'nde izleyenlerle bir araya gelecek.

1800'lü yıllardaki önemli org yapım merkezlerinden biri olan İstanbul'da kiliselerde bulunan ve bir kısmı kaybolmuş olan orgların izinden giderek bunların bir kitapta toplanmasını sağlamak amacını taşıyan proje kapsamında gerçekleştirilen 'İstanbul ve Orgları' başlıklı dinleti, 23 Ağustosta Sen Esprit Katedrali'nde, 25 Ağustosta Sen Piyer ve Sen Paul Kilisesi'nde sanatseverlere sunulacak.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Şişli Belediyesi işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında 21 Ağustosta Feriköy'de ekolojik pazar kurulacak.

(SBE-KÖS-ERD) - İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title