Haberler

İstanbu'da Haziranda Enflasyon Düştü(2)

İstanbul Ticaret Odası'nın Perakende Fiyatlar Endeksi Haziranda Bir Önceki Aya Göre Yüzde 0.10 Oranında Düştü. Bu Gelişme Tüik'in 3 Temmuz'da Açıklayacağı Türkiye Geneline İlişkin Enflasyonun Da Beklendiği Gibi Yüksek Çıkmayabileceğine İşaret Ediyor.

İstanbul’da tüketici fiyatları geçen ay yüzde 0.10 oranında azaldı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) endekslerindeki bu gelişme Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) pazartesi günü açıklayacağı Türkiye geneline ilişkin enflasyon oranlarının da beklenenin oldukça altında kalabilme olasılığı bulunduğunu ortaya çıkardı. Döviz kurlarındaki yükseliş ise kendisini toptan fiyatlarda gösterdi. İstanbul’da toptan fiyatlar haziranda yüzde 1.75 oranında arttı.

İTO’nun perakende fiyatlar endeksi haziranda bir önceki aya göre yüzde 0.10 oranında azaldı. TÜİK’in tüketici fiyatları endeksine (TÜFE) denk gelen perakende fiyatlar endeksi mayısta ise yüzde 1.6 oranında artış göstermişti. Perakende fiyatlar endeksi geçen yıl haziranda da yüzde 0.42 azalış kaydetmişti.

Geçen yıl yüzde 3.62 olan perakende fiyatlarda yılın ilk altı aylık dönemindeki artış oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 3.93 olarak gerçekleşti. Perakende fiyatlarda geçen yılın haziran ayına göre yüzde 11.64 olan artış oranı, 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 10.76 olarak gerçekleşti. Geçen yıl sonunda yıllık artış yüzde 6.82, yıllık ortalama artış ise yüzde 7.89 olmuştu.

Haziranda gıda harcamalarında yüzde 1.90 düşüş yaşandı. Konut harcamaları grubunda yüzde 0.89 ev eşyası harcamaları grubunda yüzde 3.26, giyim harcamalarında yüzde 1.61 sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 0.02 ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubunda yüzde 1.32 artış izlendi. Kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında ise yüzde 0.39 artış görüldü.

TOPTAN FİYATLAR

Perakende fiyatlarda gıda fiyatlarından kaynaklanan sürpriz düşüşe rağmen toptan fiyatlar ise bir önceki aya göre yüzde 1.75 oranında arttı. Döviz kurunun önemli bir etkisi gözlenen toptan fiyatlar mayısta ise yüzde 2.29 artmıştı.

İTO’nun toptan fiyatlar endeksi bu yılın ilk altı aylık döneminde yüzde 6.07’yle geçen yılın eş dönemindeki yüzde 2.45’in oldukça üzerine çıktı. Toptan fiyatlardaki yıllık artış ise yüzde 9.02’ye kadar çıktı. 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 5.63 oranında artış kaydedildi.

Toptan eşya fiyatları endeksinde yer alan gıda maddeleri grubunda haziranda yüzde 1.42, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 0.90, madenler grubunda yüzde 9.80 artış görüldü. Mensucat grubunda yer alan maddelerin fiyatları yüzde 6.72 oranında düştü. İnşaat Malzemeleri grubunda yüzde 2.75, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 3.94 artış izlendi. Kimyevi maddeler grubunda yüzde 4.70’lik bir artış oldu.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title