Haberler

İşsizlik Şampiyonu Şırnak Şoför Bulamadı

Tüik'in İl Bazında Açıkladığı İşsizlik Rakamlarını, İş -Kur'un 2009 Yılı İş Gücü Piyasası Araştırmasıyla Karşılaştırdı.

Hurriyet.com.tr TÜİK’in il bazında açıkladığı işsizlik rakamlarını, İş-Kur’un 2009 Yılı İş Gücü Piyasası Araştırmasıyla karşılaştırdı.

İşsizliğin en yoğun olduğu 10 ilde işletmelerin arayıp da bulamadığı elemanların üniversite ya da yüksek lisanslı mezunlar olmadığı ortaya çıktı.

İşsizlik şampiyonu Şırnak’ta işletmeler şoför, beden işçisi, satış elemanı bulamamaktan şikayet etti. Beden işçisi bulamayan bir diğer il işsizlikte ikinci sırada yer alan Adana olurken; beyaz eşya yardımlarıyla gündeme gelen Tunceli, barmen bulamadı.

Üç büyük ilde; İstanbul, Ankara ve İzmir’de de aranan elemanların eğitim durumlarına bakıldığında tablo değişmedi. İstanbul ve Ankara lise ve dengi okul mezunu eleman ararken; İzmir ön lisans mezunlarını tercih etti.

Şampiyon Şoför bulamadı!

442 işyerinin katıldığı anket sonuçlarına göre işsizlik şampiyonu Şırnak’ta işletmeler, şehir içi kamyon ve kamyonet şoförü ile yük taşıma sektöründe çalıştırılacak şoför bulamamaktan şikayet etti. Bunu inşaatlarda çalışacak beden işçisi, inşaat malzemeleri satış elemanı meslekleri izledi. Maden mühendisleri, satış elemanı, ham petrol muamelecisi, hayvan yetiştirme işçisi diğer meslek gruplarını oluşturdu. Şırnak’ta işletmelerin en az aradıkları meslek grubunda ise boyacı, bilgisayar ağ işletmeni, mimar, pastacı, sekreter, kapıcı-kaloriferci dikkat çekti.

İşsiz var, işçi yok!

Yüzde 20.5’lik işsizlik oranıyla ikinci sırada yer alan Adana’da işletmelerin arayıp da bulamadığı meslek grubunun başında ‘beden işçileri’ yer aldı.  Bunu temizlik görevlisi, dokumacı, fason takip elemanı ve inşaat elemanları kalıpçısı izledi. Aşçı, kuaför, bilgisayar teknisyeni, kuyumcu, oto teknisyeni ise en az aranan meslekler arasında yer aldı. 

Bilgisayarcı aranıyor!

İşsizlik oranının yüzde 18.3 olduğu Hakkari’de işletmeler bilgisayar bakım ve onarımcısı bulamadı. Bunu temizlik işçisi, beden işçisi ile acil tıp uzmanı izledi. Et kesici, et ve et ürünleri satış elemanı ile makine mühendisi ve iş makineleri operatörü ise en az aranan elemanlar arasında sıralandı.

Tunceli’de barmen aranıyor!

Seçim öncesinde yapılan beyaz eşya yardımlarıyla dikkat çeken Tunceli, Siirt’le birlikte yüzde 17.9’luk işsizlik oranıyla dördüncü sırada yer alıyor. Tunceli’de işletmeler garson, barmen ve pazarlamacı bulamadığını belirtiyor.

Siir’te ise acil hemşiresi, biçer döver tamircisi, elektrik öğretmeni, sigortacılık meslek elemanı eksiği bulunuyor.

Yüzde 17,7’lik işsizlik oranıyla listede beşinci sırada bulunan Hatay’da pompacı, beden işçisi, büro işçisi, eczane işçisi aranıyor.

Büro memuru bulamıyor!

Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret kentlerinden olan Gaziantep, yüzde 16.8’lik işsizlik oranıyla şaşırtırken, bunda bölge illerinden gelen yoğun göçün etkili olduğu belirtiliyor. Gaziantep’te bin 723 işyerinin katılımıyla yapılan anket sonuçları ilde büro memuru, deri temizleme işçisi, iplikçi, pompacı, halı dokuyucu açığı olduğunu gösteriyor.

Adıyaman’da işsizlik oranı yüzde 16.5 olurken; işletmeler iplikçi, beden işçisi, mobilya imalatçısı bulamıyor. Yüzde 16.3’lik işsizlik oranının olduğu Osmaniye, elektrik teknisyeni, büro işçisi, elektrik mühendisi, kaynakçı açığından şikayet ediyor.

Diyarbakır’da beden işçisi yok!

İşsizliğin yüzde 15.7 olduğu Diyarbakır, listede dokuzuncu sırada bulunuyor. 929 işyerinin katıldığı anket sonuçlarına göre bu ilde en fazla açık olan meslek grubunu beden işçisi ve kesimci oluşturuyor. Diğer satıcılar, tezgahtarlar ve satış reklamcıları ile büro işçisi ve temizlik görevlileri işletmelerin bulamadıkları eleman grubu arasında yer alıyor.

Listenin onuncu sırasında yer alan Elazığ’da işsizlik oranı, yüzde 15.5. Bu ilde beden işçisi, elektrik hat çekici, satış elemanı, ortopedik özürlü öğretmeni aranıyor.

İstanbul şoför arıyor!

Üç büyük ile bakıldığında ise İstanbul, yüzde 11.2’lik oranla Ankara ve İzmir’in gerisinde yer alıyor. İstanbul’da 96 bin 423 işyerinin katılımıyla yapılan anket sonuçlarına göre işletmelerin en fazla aradığı meslek grubunu yolcu taşıma şoförü oluşturuyor. Bunu beden işçisi, bilgisayar işletmeni, güvenlik görevlisi acil tıp uzmanı ve satış elemanı izliyor. İstanbul’da işletmelerin üniversite mezunu, masterlı değil; lise ve dengi okul mezunu elemanlar araması dikkat çekiyor.

Başkent’te operatör yok!

İşsizlik oranı Başkent’te yüzde 11.8. 24 bin 96 işletmenin katıldığı anket sonucuna göre Ankara’da işletmelerin en fazla ihtiyaç duyduğu meslek grubunu iş makineleri operatörü oluşturdu. Bunu diğer terziler, elbise imalat işçileri, dikişçiler, döşemeciler izledi. Beden işçileri, şehir içi kamyon şoförü, satış elemanı, seyahat servis elemanı, tornacı mobilya imalatçısı diğer grubu oluşturdu.

İstanbul, Ankara ve İzmir’de işletmelerin ihtiyaç duyduğu mesleklerin eğitim düzeylerini gösteren tablolar:

 

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title