Haberler

İşsizlik Ödeneği Artıyor

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan İşsizlere Ödenen İşsizlik Ödeneği Miktarları Artıyor.

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işsizlere ödenen işsizlik ödeneği miktarları artıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başeskioğlu'nun talimatıyla İş ve İşçi Bulma Kurumu'nda başlatılan İşsizlik Sigortası Kanunu'nda değişiklik çalışmaları tamamlandı.

Belli bir süre çalışarak işsiz kalanların İşsizlik Sigortası Fonu'ndan daha kolay yararlandırılmaları amacıyla, hak ediş koşullarının yumuşatılması ve ödenek miktarının yüzde 150'ye varan oranda arttırılmasına dönük yeni bir yasa taslağı hazırlandı.

Mevcut durumda işsizlik ödeneği, iş akdi feshedilen kişinin son 4 aylık prime esas kazancının yüzde 50'si olarak hesaplanıyor. Bu şekilde belirlenen işsizlik ödeneği miktarı da aylık asgari ücretin netini geçemiyor.

Taslağa göre, sigortaya tabi son 4 aylık prime esas kazançla ilgili yüzde 50'lik oran, yüzde 70'e çıkarılıyor. Hesaplanan işsizlik ödeneği tutarının da asgari ücretin yüzde 150'sine kadar yükselmesinin yolu açılıyor.

İşsizlik sigortasından yararlanmak için gerekli prim ödeme gün sayısı 60 ile 90 gün arasında azaltılıyor. Buna göre, 180 gün işsizlik ödeneği almak için 600 gün yerine 510 gün prim ödenecek. 240 gün işsizlik parasına hak kazanmak için 900 gün yerine 810 gün; 300 gün işsizlik parası alabilmek için de 1.080 gün yerine 1.020 gün prim ödenmesi yeterli olacak.

Mevcut uygulamada sağlık hizmetlerinden yararlanmak için hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışma şartı aranırken, taslak ile bu koşul kaldırılıyor. Bunun yerine, son 1 yıl içinde 120 gün prim ödeme kolaylığı getiriliyor. Böylece, işsiz kalanların sağlık hizmetlerinden yararlanılmasına imkan tanınıyor.

Halen, sigortalı işsizler, işlemlerini yetiştirse dahi, başvurdukları ay ödeneğe hak kazanamıyor. Yeni düzenleme ile işlemleri sonuçlandırılan sigortalı işsizler, başvurdukları ay sonu itibariyle işsizlik parası almaya başlayacak.

Öte yandan, İşsizlik Sigortası Fonu'nun devreye girdiği Mart 2002 tarihinden Kasım ayı sonuna kadar 837 bin 276 kişi işsizlik ödeneği almak için başvurdu. Bunlardan gerekli şartları taşıyan 752 bin 399 kişi işsizlik parası aldı. Bu kişilere de şu ana kadar 959 milyon 743 bin 295 YTL ödeme yapıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title