Haberler

İsrail-suriye Barış Görüşmeleri Türkiye'de Devam Edecek

İsrail'le Suriye Arasında Yapılan Dolaylı Görüşmelerin Bu Hafta Türkiye'de Devam Edeceği Bildirildi. İsrailli Yetkililer, Doğrudan Görüşmelere Geçmek İstediklerini, Fakat Bunun Zamanının Henüz Netleşmediğini Bildirirken, Gelecek Hafta Başında Tarafların Tekrar Türkiye'de Olacağını Söyledi.

İsrail'le Suriye arasında yapılan dolaylı görüşmelerin bu hafta Türkiye'de devam edeceği bildirildi. İsrailli yetkililer, doğrudan görüşmelere geçmek istediklerini, fakat bunun zamanının henüz netleşmediğini bildirirken, gelecek hafta başında tarafların tekrar Türkiye'de olacağını söyledi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Sözcüsü Mark Regev, İsrail heyetinin Suriye'yle dolaylı görüşmeler için önümüzdeki günlerde Türkiye'de olacağını açıkladı. Görüşmelerin gelecek hafta olacağını söyleyen Regev, doğrudan görüşmelere geçilmesinin önemli bir ilerleme olacağını vurguladı. Suriye-İsrail anlaşmazlığı 1967 Arap-İsrail savaşında Golan Tepeleri'nin İsrail tarafından işgal edilmesiyle başladı. Bu tarihten sonra karşılıklı düşmanlık tırmanarak artmış, bazen Filistin toprakları, bazen de Lübnan Suriye-İsrail anlaşmazlığının mücadele alanları haline gelmişti. İsrail, Suriye'nin Hamas ve Hizbullah'a desteğini kesmesini, Hamas lideri Halid Meşal'in sınır dışı edilmesini, boşaltılacak toprakların silahlardan arındırılmış bölgeler olmasını, sınırın güvenlik ihtiyaçlarına göre şekillenmesi gibi koşullar öne sürmekte. Suriye ise barış için İsrail'in Golan'dan çekilmesi ön şartı ile hareket ederek, sınırın 1967 savaşı öncesi haline gelmesini istiyor. Golan Tepeleri su rezervleri barındıran, stratejik konuma sahip, ekilebilir alanları ile önemli bir toprak parçası.

Öte yandan İsrail'de muhalefet, Suriye ile müzakerelerin başlamasını Başbakan Olmert'in dikkatleri yolsuzluk iddialarından uzaklaştırma taktiği olarak yorumluyor. Olmert'in siyasi geleceği bu soruşturmanın sonucuna bağlı. Başbakan Olmert'in siyasi yaşamının sona ermesinin İsrail açısından doğuracağı sonuçları tahmin etmek zor.

(İA-OYK-OYK-NÇ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title